close
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί με τη γρίπη;

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί με τη γρίπη;

16 February 2023featured

Η γρίπη τις περισσότερες φορές είναι, όπως και οι υπόλοιπες ιώσεις, αυτοπεριοριζόμενη νόσος και οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές και χωρίς ειδική θεραπεία. Δίνουμε αντιπυρετικά (όχι ασπιρίνη), άφθονα υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση του παιδιού με τον υψηλό πυρετό, εξασφαλίζοντας ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς ρύπους (καπνό τσιγάρου και τζάκι) και χωρίς πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Οι γονείς την εποχή της γρίπης θα πρέπει έγκαιρα να ζητούν εκτίμηση των παιδιών από τον παιδίατρο. Κάποια παιδιά πιθανόν να χρειαστούν νοσηλεία, επειδή θα εμφανίσουν βαρύτερη εικόνα ή επιπλοκές (όπως πνευμονία).

Ο παιδίατρος θα αποφασίσει ποιο παιδί με γρίπη θα λάβει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, ειδική αντιική αγωγή (TAMIFLU).

•Μπορούμε να διακρίνουμε κλινικά αν το παιδί που εμφανίζει συμπτώματα πάσχει από γρίπη ή από COVID-19;
Τόσο ο ιός της γρίπης, όσο και ο κορωνοϊός προκαλούν στα παιδιά παρόμοια συμπτώματα, όπως ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, η κεφαλαλγία αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές. Δεν είναι εύκολο κλινικά να διαπιστώσουμε αν πρόκειται λοίμωξη από τον έναν ή τον άλλο ιό. Ενδέχεται τα συμπτώματα της γρίπης να είναι πιο έντονα και να διαρκούν για περισσότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα συμπτώματα από τον Sars Cov 2 που υποχωρούν ταχύτερα και είναι μικρής έντασης στα παιδιά. Ο μόνος ασφαλής τρόπος, για να τεθεί οριστικά η διάγνωση είναι με εργαστηριακό έλεγχο. Υπάρχουν και για την γρίπη όπως και για τον κορωνοϊό γρήγορα τεστ που ανιχνεύουν την παρουσία του αντιγόνου του ιού της γρίπης και τον τύπο του ιού (Α ή Β) από το οποίο έχει προσβληθεί ο ασθενής. Επιπλέον κυκλοφορούν και rapid test για την ανίχνευση και των 2 ιών ταυτόχρονα, τα οποία διατίθενται και στο ιατρείο για διαγνωστικούς σκοπούς.

•Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Κυρίως μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σταγονίδια) των ασθενών με τον βήχα ή το πτάρνισμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι και η χειραψία συντελεί στην μετάδοση του ιού.

•Σε ποιο χρονικό διάστημα μετά την επαφή με τον ιό εκδηλώνουμε την γρίπη;
Ακόμα και 18 ώρες μετά την επαφή με τον ιό μπορούμε να εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης.

•Για ποιο χρονικό διάστημα, όταν νοσούμε, μεταδίδουμε τον ιό;
Συνήθως μεταδίδουμε τον ιό της γρίπης στις 2-5 ημέρες που ακολουθούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης.

•Πώς εκδηλώνεται η γρίπη;
Συχνότερα με αιφνίδια εισβολή πυρετού, γενικευμένης κακουχίας και πονοκέφαλο. Αργότερα εμφανίζονται συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως πονόλαιμος, καταρροή, βήχας. Τα συμπτώματα από το αναπνευστικό επιτείνονται κατά την διάρκεια της γρίπης και ο βήχας συνήθως διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες. Η πλήρης ανάρρωση από τη γρίπη χρειάζεται μερικές εβδομάδες.

•Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;
Εύκολα με βάση τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα στο πλαίσιο της ετήσιας επιδημίας γρίπης. Χρησιμοποιόντας το τεστ έναντι των αντιγόνων της γρίπης Α και Β επιβεβαιώνεται η διάγνωση.

Η γρίπη είναι αυτοϊούμενη και το πλείστο των ασθενών αναρρώνουν μετά από 5-7 ημέρες χωρίς θεραπεία. Βασικές θεραπευτικές οδηγίες παραμένουν η ανάπαυση στο κρεβάτι, η αυξημένη λήψη υγρών και η καταπολέμηση του πυρετού. 50% των νοσούντων λαμβάνει αντιβίωση χωρίς να είναι απαραίτητο. Αντιβιοτικής αγωγής χρήζουν οι επιπλοκές της γρίπης πχ.μικροβιακή πνευμονία ή ωτίτιδα.

Ιωάννα Φράγκου, παιδίατρος

https://www.facebook.com/PaidiatrosFragkou

error: Content is protected !!