close
Γιατί πλέον πρέπει να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως να τα διατηρήσουμε

Γιατί πλέον πρέπει να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως να τα διατηρήσουμε

26 January 2023featured

Η νεράιδα των δοντιών δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά, τα οποία δεν έχουν κρυοσυντηρήσει βλαστοκύτταρα από τον ομφάλιο λώρο, να φυλάξουν βλαστοκύτταρα από τα νεογιλά δόντια, τα οποία από την ηλικία των πέντε-έξι ετών αντικαθίστανται από τα μόνιμα. Τα νεογιλά δόντια αποτελούν χρονολογικά τη δεύτερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων με πρώτη το αίμα του πλακούντα. Τα κύτταρα αυτά σήμερα βρίσκονται στο στάδιο πειραματικών μελετών για θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής.

Αυτό σημαίνει ότι εάν αργότερα στη ζωή, ένα παιδί χρειαστεί ιστό μεταμόσχευσης για οποιονδήποτε λόγο, τα βλαστοκύτταρα από τα δόντια του παιδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του απαραίτητου ιστού.

Η υπηρεσία φύλαξης βλαστικών κυττάρων από τον πολφό των νεογιλών δοντιών είναι παγκοσμίως, μια νέα υπηρεσία.

Τα πρώτα δόντια σώζουν ζωές

Προκειμένου να διατηρηθούν τα βλαστοκύτταρα, τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρηθούν φρέσκα. Διαφορετικά, τα βλαστοκύτταρα υποβαθμίζονται και χάνουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, η απλή διατήρηση των δοντιών του παιδιού σας σε ένα κουτί δεν πρόκειται να τα συντηρήσει.

Διαφορετικά, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες κλινικές βλαστοκυττάρων για να διατηρήσουν σωστά τα δόντια των παιδιών τους. Για να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια υπηρεσία, θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας προτού βγουν τα δόντια του παιδιού σας.

Ο οδοντίατρός σας θα συνεργαστεί με την κλινική για την ασφαλή μεταφορά των δοντιών του παιδιού σας, όπου τα βλαστοκύτταρα θα αποθηκευτούν για πιθανή μελλοντική χρήση (αν και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστούν ποτέ).

Τα βλαστοκύτταρα εξάγονται από τα δόντια και τοποθετούνται σε θάλαμο κρυοσυντήρησης υγρού αζώτου, όπου θα παραμείνουν ανέπαφα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από χρόνια.

Αν αργότερα στη ζωή, το παιδί χρειαστεί τα βλαστοκύτταρά του, τα δείγματα βγαίνουν από την αποθήκευση και αποστέλλονται στον γιατρό τους.

Επί του παρόντος, τα κύτταρα που βρίσκονται στον οδοντικό πολφό βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών για 300 διαφορετικές περιπτώσεις.

Μια τέτοια υπηρεσία κοστίζει, αλλά αξίζει τον κόπο να γνωρίζετε ότι τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σας θα είναι πάντα διαθέσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, τα παιδιά σας πιθανώς θα πιστεύουν ότι είναι πραγματικά φοβερό που τα δόντια τους αποθηκεύονται σε ένα θησαυροφυλάκιο!

Παρόλο που η πιο πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων βρίσκεται στον ομφάλιο λώρο, η συλλογή των βλαστοκυττάρων οδοντικού πολφού προσφέρει στους γονείς μια δεύτερη ευκαιρία να αποθηκεύσουν τα πολύτιμα κύτταρα των παιδιών τους.

Η διαδικασία συλλογής οδοντικού πολφού

Πρώτο Βήμα
Το φιαλίδιο συλλογής των δοντιών καθαρίζεται και μεταφέρεται σε αποστειρωμένο δωμάτιο από επιστημονικά υπεύθυνο άτομο

Δεύτερο Βήμα
Ο οδοντικός πολφός εξάγεται από τους νεογιλούς οδόντες ή τα υγιή δόντια ενηλίκων

Τρίτο Βήμα
Στη συνέχεια, ο οδοντικός πολφός επεξεργάζεται προκειμένου να απελευθερωθούν τα κύτταρα

Τέταρτο Βήμα
Τα κύτταρα μεταφέρονται σε φιάλη κυτταροκαλλιέργειας και καλλιεργούνται σε ειδικό μέσο ανάπτυξης έως ότου να παρουσιάσει το δείγμα επαρκή αριθμό κυττάρων

Πέμπτο Βήμα
Τότε τα κύτταρα μεταφέρονται από τη φιάλη και καταμετρούνται

Έκτο Βήμα
Προετοιμασία για αποθήκευση

Έβδομο Βήμα
Το δείγμα τότε ψύχεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -190ºC με την χρήση ελεγχόμενης σταδιακής ψύξης και τοποθετείται σε δεξαμενή αζώτου φάσης ατμού για μακροχρόνια φύλαξη

Για περισσότερες πληροφορίες: Future Health Biobank

error: Content is protected !!