close
Παιδίατρος Χαρίτος: Η γρίπη δεν θέλει αντιβίωση ούτε Ταμιφλού

Παιδίατρος Χαρίτος: Η γρίπη δεν θέλει αντιβίωση ούτε Ταμιφλού

3 January 2023featured

Ο γνωστός παιδίατρος του Βόλου Γιώργος Χαρίτος δημοσίευσε δημόσια την παρακάτω ανάρτηση

«Η “μεγάλη κυρία του αναπνευστικου”, η γρίπη είναι οχι απλά ante portas, αλλά έχει ανοίξει τις πόρτες εδώ και λίγες εβδομάδες και έχει στρογγυλοκαθησει στο καθιστικό μας, και κυρίως στο παιδικό μας δωμάτιο.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν μας επισκέφθηκε αλλά ήμασταν πάντοτε στο μυαλό και στην καρδιά της και είναι περισσότερο από βέβαιο ότι φέτος θα μας ταλαιπωρήσει.

Παρατηρείται δυστυχώς ένα γενικότερο malpractice στην αντιμετώπιση της γρίπης. Το πρώτο είναι βέβαια η κατάχρηση αντιβιοτικών. Δεν είναι περιττό, είναι ιατρικό λάθος ή χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά με γρίπη. Δυστυχώς, και λόγω του γεγονότος ότι ο πυρετός συχνά διαρκεί από 5-8 ημέρες, οι γιατροί υποκυπτουμε στην πίεση των γονέων, ενίοτε και στην δική μας ανασφάλεια, και χορηγουμε αντιβιοτικά στο παιδί για να “το καλύψουμε” ή για να μην “το αφήνουμε να ταλαιπωρειται” όπως συχνά καταγγέλλουν οι γονείς.

Αυτό, εκτός από ανώφελο, δυνητικά έχει και επιπλοκές, τίποτε στην ζωή δεν είναι τυχαίο, ούτε ότι και τα Ελληνόπουλα είναι με διαφορά πρώτα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη.

Παράδοξο εαν σκεφτείς ότι οι Έλληνες παιδίατροι είναι όντως από τους καλύτερους, πρέπει όμως καμία φορά να κάνουμε και την καρδιά της μαμάς και του μπαμπά, είναι γνωστό εξάλλου ότι οι Ευρωπαίοι γονεις είναι μάλλον άκαρδοι, σε εμάς όμως η καρδιά και η έγνοια περισσεύει.

Η γρίπη λοιπόν θέλει φροντίδα. Και παρακολούθηση. Για δυνητικες επιπλοκές. Η πνευμονία η κλασικότερη όλων, άντε και η ωτίτιδα. Εκεί ενδεχομένως χρειαστούν αντιβιοτικά, στην γρίπη που κάνει τον κύκλο της ποτέ.

Ένα δεύτερο μεγάλο (μα πολύ μεγάλο) πρόβλημα είναι το Ταμιφλου. Αφού λοιπόν δεν δίνουμε αντιβιοτικά, ας δώσουμε αντιικα βρε αδερφέ, τι ψυχή έχει ένα Ταμιφλου και “ότι πιάσουμε”.
Ειναι βεβαίως λάθος. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία επισημαίνει την σωστή διαλογή των παιδιών που μπορεί να χρειαστούν αντιϊκά. Ψιλά γράμματα θα μου πεις για εμάς.

Καταρχάς, να εξηγήσουμε στους γονείς ότι το Ταμιφλου ΔΕΝ θεραπεύει την γρίπη. Στην καλύτερη βραχυνει την διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μία ημέρα. Δεν έκανε δηλαδή έξι μέρες πυρετό, έκανε πέντε.

Επίσης πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο εντός 48 ωρών από το πρώτο σύμπτωμα, ιδανικά το πρώτο 24ωρο. Ο γιατρός σπάνια βλέπει το παιδί με το πρώτο σύμπτωμα βεβαίως.
Βεβαίως έχει θέση στην αντιμετώπιση της γρίπης σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, παιδιά δηλαδή που θεωρούνται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές.

Ποια είναι αυτά τα παιδιά;
1. Παιδιά με χρονιές σοβαρές πνευμονοπαθειες
2. Παιδιά με αιμοδυναμικα σημαντικές καρδιοπαθειες
3. Παιδιά με καρκίνο.
4. Παιδιά με σοβαρά νευρομυικα νοσήματα
5. Παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη, δρεπανοκυτταρικες αναιμιες, ηπατοπαθειες, χρονιές νεφροπαθειες.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το 95% των παιδιών δεν πρέπει να πάρουν Ταμιφλου. Μην τρέχετε λοιπόν στα φαρμακεία και τα παίρνετε σαν καραμέλες, γιατί θα έρθει η ώρα που κάποιο παιδάκι όντως θα το έχει ανάγκη και μετά θα λέμε είναι σε έλλειψη και τι να σε κάνουμε παιδάκι… bad luck και get well soon.

Διάβασα μία συνέντευξη του Doug Carlson, διευθυντής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Saint Louis, έβαλε και μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση ο άνθρωπος. Είπε ότι το Ταμιφλου συχνά κάνει γαστρεντερικες επιπλοκές όπως ναυτία, εμετους και διαρροιες. Πρέπει λοιπόν, είπε, να σκεφτούμε σοβαρά εαν θέλουμε το παιδί με γρίπη που χρειάζεται φροντίδα, καλό φαγητό και ενυδάτωση για να αναρρώσει, εαν αυτά μπορεί να τα κάνει εαν του προκαλεσουμε εμετούς και διαρροιες από τα φάρμακα. Σε έναν οργανισμό ήδη εξαντλημένο από τις ημέρες πυρετού. Απλό, αλλά μεγαλειώδες, ξυράφι του Οκαμ στον σβέρκο μας, αφού μάθαμε με φάρμακα, βιταμίνες και φιξακια και η επιμονή γρίπη δεν είναι μάλλον πεδίο δόξης λαμπρό για να ξεμαθουμε.

Οπλιστείτε με υπομονή και φροντίστε τα παιδιά σας. Τα υπόλοιπα αφήστε τα στον παιδίατρο. Συνήθως εκείνος ξέρει. Εαν σας πει πάρτε, πάρτε. Εαν δεν σας δώσει περιμένετε. Και μέτριος να είναι ο παιδίατρος (καλή ώρα ο γράφων) συνήθως έχει κάτι που ο μέσος γονιός στερείται : Ψύχραιμο μάτι ιατρικό.
Να είναι όλα τα παιδιά του κόσμου καλά. Τώρα ξεκινά η πραγματική σεζόν.»

error: Content is protected !!