close
Τι είναι ο ιός RSV που «χτυπά» βρέφη και παιδιά αυτή την εποχή;

Τι είναι ο ιός RSV που «χτυπά» βρέφη και παιδιά αυτή την εποχή;

Κινητοποίηση έχει προκαλέσει σε Ευρώπη και Αμερική ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος πλήττει τα παιδιά.

Τι είναι ο RSV

Είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με του κρυολογήματος, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη. Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ήδη μολυνθεί με RSV μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές RSV, μπορεί κανείς να μολυνθεί αρκετές φορές στη ζωή του.
Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κάνουν λόγο για αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, με την πορεία της ίωσης να έχει ξεκινήσει πιο νωρίς από άλλα χρόνια. Η εξήγηση που δίνεται είναι πως η διασπορά του ιού διευκολύνεται λόγω της επαφής των παιδιών στα σχολεία, μετά τη χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), τα άτομα που έχουν μολυνθεί από RSV συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα εντός 4 έως 6 ημερών μετά τη μόλυνση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτάρνισμα, πυρετό και συριγμό κατά την αναπνοή. Εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και όχι όλα ταυτόχρονα.

Σε πολύ μικρά βρέφη με RSV, τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι ευερεθιστότητα, μειωμένη δραστηριότητα και δυσκολία στην αναπνοή.

Φροντίδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από RSV υποχωρεί μόνη της σε μία ή δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων.

Οι συμβουλές των ειδικών του CDC για ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι τα εξής:

  • Διαχειριστείτε τον πυρετό και τον πόνο με μη συνταγογραφούμενα αντιπυρετικά και αναλγητικά. Μη δίνετε ποτέ ασπιρίνη σε παιδιά.
  • Πίνετε αρκετά υγρά. Είναι σημαντικό για τα άτομα με λοίμωξη από RSV να πίνουν αρκετά υγρά για να αποτρέψουν την αφυδάτωση.
  • Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν δώσετε στο παιδί σας μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα. Ορισμένα φάρμακα περιέχουν συστατικά που δεν είναι καλά για τα παιδιά.

Ποια μωρά είναι πιο ευάλωτα στον RSV;

o Τα πρόωρα βρέφη που γεννήθηκαν πριν ή και κατά τη διάρκεια της 35ης εβδομάδας κύησης
o Τα νεογνά βάρους μικρότερου των 2,5 κιλών
o Τα πρόωρα με αναπνευστικά προβλήματα
o Τα πρόωρα βρέφη με συγγενείς καρδιολογικές παθήσεις
o Τα μωρά πολλαπλής κύησης (δίδυμα, τρίδυμα)

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες:

o Η ηλικία του βρέφους κατά την έναρξη της περιόδου επιδημιολογίας του ιού. Βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο
o Η απουσία μητρικού θηλασμού αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης
o Το φύλο, καθώς τα αγόρια στατιστικά νοσούν με υψηλότερη συχνότητα.
Πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες, είναι το κάπνισμα στο σπίτι, η επαφή με μεγαλύτερα παιδάκια που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό καθώς και η γέννηση του παιδιού κατά τους μήνες που ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το RSV;

Σε αντίθεση με την Covid, το RSV μπορεί να εξαπλωθεί όταν οι άνθρωποι αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες. Εξαπλώνεται επίσης μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, είπε η Δρ Μάρτιν. Επομένως, είναι καλή ιδέα να απολυμαίνετε επιφάνειες, ιδιαίτερα σε χώρους όπως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, όπου τα μικρά παιδιά αγγίζουν συνεχώς πράγματα, φτερνίζονται πάνω σε πράγματα και μετά τα βάζουν στο στόμα τους.

Τα πρόωρα βρέφη και τα παιδιά με ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν επίσης να λαμβάνουν ένα μηνιαίο φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που ονομάζεται palivizumab κατά τη διάρκεια περιόδου που εμφανίζεται το RSV για να περιορίσουν τον κίνδυνο νοσηλείας.

Αν και αρκετά εμβόλια σε κλινικές δοκιμές έχουν αρχίσει να δείχνουν πολλά υποσχόμενα για το RSV, κανένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν πιο γενικά μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και για όσους είναι άρρωστοι, να μένουν σπίτι.

Πηγές: The New York Times, ECDC, CDC, iatronet.gr

error: Content is protected !!