close
Σε έξαρση οι ιώσεις – Δύο και τρεις ιοί «χτυπούν» ταυτόχρονα τα παιδιά – Τι λένε ειδικοί

Σε έξαρση οι ιώσεις – Δύο και τρεις ιοί «χτυπούν» ταυτόχρονα τα παιδιά – Τι λένε ειδικοί

26 November 2022featured

Ανησυχία προκαλεί στους γονείς η έξαρση που παρατηρείται αυτή την περίοδο στις ιώσεις, ενώ αυξάνονται τα περιστατικά όπου μικρά παιδιά προσβάλλονται από δύο και τρεις ιούς ταυτόχρονα.

«Από μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, ποτέ δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο» λέει ο Σπύρος Μαζάνης

Θερίζουν» οι ιώσεις με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα. Στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν οι αναπνευστικοί ιοί RSV, o ιός της γρίπης αλλά και ο SARS-CoV-2 και τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η έξαρση είναι οι εξής:

-Όλες οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Όσο ο καιρός θα κρυώνει, τα κρούσματα θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

-Υπάρχουν ταυτόχρονα πάρα πολλές διαφορετικές ιώσεις, με κοινά συμπτώματα, αφού πλήττουν περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα (κορωνοϊός, γρίπη, RSV).

-Μπορούν ταυτόχρονα σε ένα μικρό παιδί να υπάρχουν δύο και τρεις ιοί.

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια εξαιτίας της πανδημίας αποκλειστήκαμε από τους ιούς, το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών δεν εκτέθηκε ώστε να ‘προπονηθεί’ και να κάνει αντισώματα», τόνισε ο κ. Μαζάνης.

Οι συμβουλές

Ο παιδίατρος συμβούλευσε οι γονείς να αποφύγουν αυτή την περίοδο της έξαρσης τον μεγάλο συγχρωτισμό.

«Ας αποφύγουν τα πάρτι, να μην πηγαίνουν σε παιδότοπους. Το εμβόλιο προστατεύει από την γρίπη. Υπάρχει και έξαρση πνευμονόκοκκου και νοσηλεύονται παιδιά με πνευμονίες. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική, συνιστάται από εμάς, και στα σχολεία. Μην το ξεχνάμε, μπορούμε να προφυλαχθούμε» είπε ο κ. Μαζάνης.

error: Content is protected !!