close
Αν δεν τους μιλήσουμε εμείς για την υγιή σεξουαλικότητα και τη σχέση με το σώμα τους, θα το κάνει κάποιος άλλος.

Αν δεν τους μιλήσουμε εμείς για την υγιή σεξουαλικότητα και τη σχέση με το σώμα τους, θα το κάνει κάποιος άλλος.

Τα παιδιά είναι δεκτικά σε πληροφορίες, τις απορροφούν σαν μικρά σφουγγάρια και είναι πολύ ανοιχτά να μάθουν για το σώμα τους πολύ πιο νωρίς από όσο φανταζόμαστε!

Ρωτήσαμε για εσάς την Αφροδίτη Πετρίδου, γιατί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, ποια η αναγκαιότητα για συντονισμένη δράση από τους γονείς ή τους φροντιστές; Η Αφροδίτη είναι Εκπαιδευτικός Σύμβουλος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και ιδιοκτήτρια του προφίλ PuzzlePieceGr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με αφορμή τις τελευταίες ειδήσεις ανά το παγκόσμιο, που έρχονται να μας σοκάρουν, όσον αφορά την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση κάθε μορφής, είτε ανήλικου ή ενήλικου.
Κάθε τέτοια είδηση σε πολλούς γονείς αφήνει ένα αίσθημα ευαλωτότητας, σε άλλους από την άλλη ξυπνά τα βασικά ένστικτα, αυτό θέλουμε, σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε.

Σας παραθέτουμε πιο κάτω ένα σχετικό κείμενο που μας ετοίμασε η Αφροδίτη, ειδικά για το Mommy Cool.

Γιατί η Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινάει από νωρίς;

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει η σεξουαλική αγωγή από όταν τα παιδιά είναι μικρά και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, την πρόληψη και την προστασία.

Πρώτος λόγος

Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο εύκολα διδάσκεται, καθώς δεν έχει μάθει ακόμη πως το σεξ αποτελεί ταμπού για την κοινωνία μας.
Τα παιδιά είναι δεκτικά σε πληροφορίες, τις απορροφούν σαν μικρά σφουγγάρια και είναι πολύ ανοιχτά και περίεργα (ως μικροί επιστήμονες!) να μάθουν για το σώμα τους.
Σε μία τάξη Β’ δημοτικού, όταν ονομάζαμε τα μέρη του σώματος μεταξύ των οποίων και τα γεννητικά όργανα, ένα παιδί σήκωνε το χέρι συνέχεια για να πει τις λέξεις, και τις ήξερε όλες! Όταν τον ρώτησα πώς θυμόταν όλες τις λέξεις, κορδώθηκε και μου απάντησε πως η μαμά του, του πήρε ένα βιβλίο ‘γιατί της έκανε συνέχεια ερωτήσεις και δεν ήξερε να τις απαντήσει’!
Η απενοχοποίηση του ζητήματος της σεξουαλικής υγείας από νωρίς κάνει τη διδασκαλία των θεμάτων αυτών πολύ πιο εύκολη χωρίς αυτό να μας αποτρέψει αν τα παιδιά μας είναι μεγαλύτερα.
‘Κι αν του πω περισσότερα από όσα πρέπει;’
Κάτι που είναι σημαντικό να ξέρουμε είναι πως δεν υφίσταται ο κίνδυνος το παιδί μας να ακούσει από εμάς πιο πολλά από όσα πρέπει. Το καθένα αφομοιώνει αυτά ακριβώς που χρειάζεται και είναι έτοιμο να αφομοιώσει για να κατανοήσει ένα ζήτημα (π.χ. γεννητικά όργανα και λειτουργία τους) – τα υπόλοιπα, όπως μπορεί να έχει τύχει να βιώσετε ξανά, μπαίνουν από το αριστερό αυτάκι και βγαίνουν από το δεξί, ή και αντίστροφα!

Δεύτερος λόγος

Αν δεν τους μιλήσουμε εμείς για την υγιή σεξουαλικότητα και τη σχέση με το σώμα τους, θα το κάνει κάποιος άλλος.
Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε και ακόμη πιο δύσκολο να το δεχτούμε ως πραγματικότητα αλλά αυτή τη στιγμή, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου στην τηλεόραση, το διαδίκτυο, τη μουσική, το προαύλιο ή και το ίδιο τους το σπίτι σε συζητήσεις ‘μεγάλων’ σε ηλικία 5 ετών κατά μέσο όρο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον κάθε ‘πληροφοριοδότη’ που συχνάζει στην παιδική χαρά ή στο YouTube να φτάσει πρώτος στα παιδιά μας δίνοντας λανθασμένες, ελλιπείς ή και επικίνδυνες ‘πληροφορίες’ κάποιες φορές ακόμη και με την πρόθεση της εκμετάλλευσης.
Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από την εποχή που ήμασταν εμείς παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω εικόνα που δείχνω στους γονείς για να συνοψίσω τη ραγδαία αλλαγή των καιρών:


Πρέπει να θυμόμαστε πως τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε πολύ περισσότερα ερεθίσματα από όσα νομίζουμε. Σε ένα μάθημα, ένα παιδί Δ’ Δημοτικού, μου έγραψε σε ένα χαρτάκι την εξής ερώτηση: ‘Τι κάνει μία γυναίκα όταν η ίδια θέλει να κάνει και άλλο παιδί αλλά ο άντρας της, της λέει ότι δεν θέλει;’
Επίσης, ιδιαίτερη ‘μνεία’ θα πρέπει να κάνουμε στους ‘καλλιτέχνες’ που βασιλεύουν σήμερα στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή – έχετε ακούσει τους στίχους; Μπορούν να προκαλέσουν παράκρουση σε γονείς και εκπαιδευτικούς!

Τρίτος λόγος

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τις έρευνες και τις μελέτες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, τα παιδιά που διδάσκονται ζητήματα σεξουαλικής αγωγής και γνωρίζουν ότι το σώμα τους, τους ανήκει, προστατεύονται πιο αποτελεσματικά από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Η παροχή πληροφοριών γύρω από τη σεξουαλική υγεία και ασφάλεια αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό άξονα προστασίας από τις ποικίλες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί για να τα εξαπατήσουν, παγιδεύσουν, αποπλανήσουν και να τα εκμεταλλευτούν. Οι κακοποιοί γίνονται επιδέξιοι στο να διαλέγουν το υποψήφιο θύμα τους – θα στοχεύσουν ευάλωτα παιδιά. Πολλοί έχουν κακοποιηθεί ως ανήλικοι γι’ αυτό και ξέρουν ακριβώς πού να ψάξουν.
Αυτό που επίσης γνωρίζουν καλά, είναι ότι παιδιά που έχουν σεξουαλική συνείδηση και χρησιμοποιούν επιστημονικούς όρους για τα μέρη του σώματός τους, έχουν μάθει αυτά που γνωρίζουν από γονείς ή άλλους αξιόπιστους ενήλικες και ξέρουν ότι τα παιδιά θα αναφέρουν οτιδήποτε συμβεί που τους θυμίζει εκμετάλλευση ή τους κάνει να νιώσουν άβολα.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αυτή την πληροφόρηση, για να ενδυναμωθούν μέσα από την γνώση , έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά παράγοντες που θα τους εκθέσουν σε κίνδυνο στο μέλλον. Ιδιαίτερα όταν βρίσκονται απροστάτευτα και μακριά από την εποπτεία του γονιού τους ή του φροντιστή.

Αφροδίτη Πετρίδου
Εκπαιδευτικός Σύμβουλος
PuzzlePieceGr

Instagram Page

Facebook Page

puzzlepiecegr@gmail.com

Λίγα λόγια για την Αφροδίτη:
Η Αφροδίτη είναι και εκπαιδευτικός με 15ετή πείρα στον χώρο της εκπαίδευσης, σε Ελλάδα και Αγγλία και δασκάλα σε ιδιωτικό σχολείο στο Λονδίνο τα τελευταία 5 έτη (Hornby House School) με καθήκοντα: Head of the English Department, Head of the RSE (Relationships and Sex Education) Department, Assistant Director of Studies, Head of Year Κάτοχος διπλώματος ‘Education: Designing a New Learning Environment’ (Venture Labs, Stanford University, CA, United States)
Κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών (Ν.Ο.Π.Ε., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Το άρθρο επιμελήθηκε η μαμά Άννα Έλληνα

instagram.com/newgenmama/

 

 

error: Content is protected !!