close
Πότε θα ξαναέρθει η περίοδος μου μετά τον τοκετό;

Πότε θα ξαναέρθει η περίοδος μου μετά τον τοκετό;

18 September 2022

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο σύντομα θα ξεκινήσετε πάλι να έχετε περίοδο είναι αν θηλάζετε και πόσο.

Αλλά το σώμα και οι συνθήκες κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές, οπότε δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να προβλέψετε ακριβώς πότε θα έχετε την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό.

Τα χρονικά πλαίσια παρακάτω είναι μόνο κατά προσέγγιση και αφορούν το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η περίοδος σας. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Θηλάζουσες μητέρες: Ένα πλεονέκτημα του θηλασμού είναι ότι μπορεί να καθυστερήσει την περίοδό σας. Εάν θηλάζετε αποκλειστικά, μπορεί να χρειαστεί έως και έξι μήνες ή και περισσότερο, πριν περάσετε από το κατάστημα για να εφοδιαστείτε με είδη προσωπικής υγιεινής, και πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κράμπες.

Όμως, όσο λιγότερο συχνά θηλάζει το μωρό σας , τόσο νωρίτερα η περίοδος μπορεί να επανέλθει. Έτσι εάν το μωρό σας κοιμάται τη νύχτα από νεαρή ηλικία ή αν συμπληρώνετε με φόρμουλα, είναι πιθανό η περίοδό σας να επιστρέψει νωρίτερα από τους έξι μήνες.

Σημείωση: Ο θηλασμός δεν αποτελεί εγγύηση ότι η ωορρηξία θα σταματήσει. Οι παραπάνω πληροφορίες περιγράφουν το γενικό πρότυπο των περιόδων μετά τον τοκετό, αλλά οι επιπτώσεις του θηλασμού στην εμμηνόρροια ποικίλλουν σημαντικά. Ορισμένες γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά όλο το εικοσιτετράωρο μπορεί να ξεκινήσουν να έχουν περίοδο ένα μήνα μετά τον τοκετό, ενώ άλλες που συμπληρώνουν με φόρμουλα μπορεί να μην έχουν περίοδο για αρκετούς μήνες.

Μη-θηλάζουσες μητέρες: Εάν δίνετε φόρμουλα στο μωρό σας, πιθανότατα θα ξεκινήσετε να έχετε περίοδο μέσα σε 1-3 μήνες μετά τον τοκετό. Εάν δεν έχετε περίοδό 3 μήνες μετά τον τοκετό, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να θελήσει να ελέγξει για δευτεροπαθή αμηνόρροια (αυτό συμβαίνει όταν οι γυναίκες με προηγούμενους φυσιολογικούς κύκλους δεν έχουν περίοδο τριών μηνών), την εγκυμοσύνη ή άλλα θέματα.

Όλες οι μητέρες: Λάβετε υπόψη σας ότι το σώμα σας θα απελευθερώσει το πρώτο ωάριο μετά τον τοκετό πριν σας έρθει περίοδος. Επομένως, εάν δεν χρησιμοποιείτε αντισύλληψη μόλις αρχίσετε ξανά το σεξ, μπορείτε να μείνετε έγκυος ακόμη και πριν από την πρώτη σας περίοδο. Εάν θηλάζετε, μην παραπλανηθείτε από το μύθο ότι δεν είστε γόνιμη – πολλές θηλάζουσες μητέρες έχουν εκπλαγεί από μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.

Μην ανησυχείτε αν η περίοδος σας επανέλθει βαρύτερη ή ελαφρύτερη από ό, τι ήταν πριν γίνετε μαμά. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι οι κύκλοι σας είναι ανώμαλοι στην αρχή είτε σχετικά με τις ημέρες του κύκλου είτε σχετικά με το ίδιο το αίμα.

Εάν οι περίοδοι σας δεν επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά από μερικούς μήνες ή εάν είχατε πολύ βαριές περιόδους για περισσότερους από δύο ή τρεις κύκλους, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να θέλει να ελέγξει για προβλήματα της μήτρας ή των ορμονών.

Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

error: Content is protected !!