close
O εγκέφαλος ενός μωρού χρειάζεται αγάπη για να αναπτυχθεί

O εγκέφαλος ενός μωρού χρειάζεται αγάπη για να αναπτυχθεί

18 September 2022

Η Hallam Hurt και οι συνεργάτες της μελέτησαν σε μια έρευνα το IQ νηπίων και τη σχέση αυτού με το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωναν. Προκειμένου να κατανοήσουν το περιβάλλον τους επισκέφτηκαν παιδιά στα σπίτια τους με μια λίστα. Ρώτησαν εαν οι γονείς τους είχαν τουλάχιστον 10 βιβλία στο σπίτι για τα παιδιά, εαν άκουγαν παιδικά τραγούδια και αν χρησιμοποιούσαν παιχνίδια που βοηθάνε στην εκμάθηση αριθμών. Ακόμη, σημείωναν εαν οι γονείς μιλούσαν στα παιδιά με τρυφερή φωνή, εαν διέθεταν χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών τους, και αν τα αγκάλιαζαν, τα φιλούσαν και τα επιβράβευαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι τα παιδιά που δέχτηκαν περισσότερη προσοχή και φροντίδα στο σπίτι έτειναν να έχουν υψηλότερο IQ. Τα παιδιά που είχαν περισσότερα γνωστικά ερεθίσματα τα πήγαν καλύτερα σε γλωσσικά καθήκοντα και όσα είχαν βιώσει πιο ζεστή φροντίδα τα πήγαν καλύτερα σε καθήκοντα μνήμης.

Πολλά χρόνια αργότερα όταν τα παιδιά μπήκαν στην εφηβεία οι ερευνητές απεικόνισαν τον εγκέφαλο των παιδιών αυτών με μαγνητική τομογραφία MRI και ταίριαξαν τις εικόνες με τα αρχεία που είχαν σχετικά με το πόσο τρυφερά μεγάλωσαν τα παιδιά όταν ήταν 4 και 8 ετών. Βρήκαν λοιπόν μια εμφανή σχέση μεταξύ της τρυφερότητας που δέχτηκαν όταν ήταν 4 ετών και του μεγέθους του ιππόκαμπου-ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την μνήμη-αλλά δε βρήκαν κάποια σχέση μεταξύ της τρυφερότητας που δέχτηκαν τα παιδιά αυτά όταν ήταν 8 ετων και του ιππόκαμπου. Άρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι για ένα μικρό παιδί να μεγαλώνει σε ένα συναισθηματικά υποστηρικτικό περιβάλλον.

Πηγή:

Yudhijit Bhattacharjee (2015),The First Year A baby’s brain needs love to develop. What happens in the first year is profound.

error: Content is protected !!