close
Birdnesting: Η νέα τάση για χωρισμένους με παιδιά

Birdnesting: Η νέα τάση για χωρισμένους με παιδιά

Η νέα τάση για τους χωρισμένους γονείς αλλάζει τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Λέγεται birdnesting, μια ορολογία δανεισμένη από τη φωλιά του πουλιού, καθώς δεν είναι το παιδί που πηγαινοέρχεται αλλά οι γονείς!


Αντί τα παιδιά χρειάζεται να προσαρμοστούν στις ανάγκες των γονέων και να ζουν σε δύο ξεχωριστές κατοικίες, παραμένουν στο σπίτι της οικογένειας και οι γονείς αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την μετακίνηση από και προς το σπίτι , (όπως τα πουλιά έρχονται και φεύγουν από την “φωλιά”).

Κατά τη διάρκεια του χρόνου οι γονείς ζουν σε μια ξεχωριστή κατοικία, είτε μόνοι τους , είτε την μοιράζονται με τον άλλο γονέα.Έτσι, τα παιδιά βιώνουν πολύ λιγότερη αναστάτωση στη ζωή και τη ρουτίνα τους από ό, τι χρειάζεται για να προσαρμοστούν σε εντελώς νέες ρυθμίσεις διαβίωσης. Μπορεί να είναι είτε ένα ημι-μόνιμη ή προσωρινή ρύθμιση, να επιτρέπουν στα παιδιά μια ομαλότερη μετάβαση στη ζωή σαν διαζευγμένη οικογένεια.

Σαφώς, το Birdnesting μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς, αλλά όχι όλους τους γονείς.

Συγκεκριμένα, μπορεί να λειτουργήσει αν οι γονείς ζουν σε κοντινή απόσταση, ή αν είναι σε θέση να βρίσκονται στο σπίτι της οικογένειας, όταν έρθει η σειρά τους για την ανατροφή των παιδιών. Επίσης, μπορεί να λειτουργεί καλύτερα όταν οι γονείς έχουν από κοινού την επιμέλεια των παιδιών, σε αντίθεση με ένα γονέα που έχει την πλήρη επιμέλεια και ο άλλος έρχεται μόνο για μια “επίσκεψη”.

Ένα σημαντικό πρόβλημα προκύπτει όταν οι γονείς μοιράζονται τη δεύτερη κατοικία εκτός από το σπίτι της οικογένειας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, όταν νέοι σύντροφοι εμφανίζονται στο σπίτι, ακόμα και αν το διαζύγιο ήταν με κοινή συναίνεση. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής μπορεί να γίνει ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για έναν ή και τους δύο γονείς, εφόσον η συνεχής παρουσία του άλλου γονέα είναι αναπόφευκτη. Από την άλλη πλευρά όμως, η ύπαρξη της δεύτερης κατοικίας διασφαλίζει οτι ο επόμενος σύντροφος κάποιου γονέα δεν θα γίνει γνωστός στο παιδί έως ότου κριθεί απαραίτητο.

Το Birdnesting αποτελεί μια παιδοκεντρική θεωρία η οποία ακούγεται πραγματικά υπέροχη, τι συμβαίνει όμως στην πράξη;

Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

error: Content is protected !!