close
Εποχή προ κορονοϊού για τα σχολεία: Επιστροφή χωρίς test και μάσκες

Εποχή προ κορονοϊού για τα σχολεία: Επιστροφή χωρίς test και μάσκες

Χωρίς τεστ και μάσκα θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί, αφού σε ισχύ παραμένουν μόνο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία επίσης θα αναθεωρηθούν και θα προσαρμοστούν στα νέα, βελτιωμένα όπως κρίνουν οι ειδικοί, επιδημιολογικά δεδομένα. 

Ταυτόχρονα και εάν το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθετήσει τα όσα αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η μάσκα καταργείται γενικά και η χρήση της θα παραμείνει υποχρεωτική μόνο σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, χημεία, κέντρα αποκατάστασης), φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καταργούνται επίσης όλοι οι περιορισμοί στην πληρότητα χώρων και υποστατικών και επανέρχεται σε όλες τις περιπτώσεις το 100%.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τεστ, μάλλον θα διενεργούνται δειγματοληπτικά τόσο στις σχολικές μονάδες όσον και σε άλλους χώρους, ανάλογα με την κρίση του υπουργείου Υγείας. Για τα σχολεία, κατά τη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε όπως παραχωρηθούν δωρεάν συσκευασίες Self Test σε όλα τα παιδιά Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ θα γίνει αυστηρή σύσταση για αυτοέλεγχο από όλους την ημέρα επιστροφής στις αίθουσες διδασκαλίας.

Πέραν των εισηγήσεων οι οποίες θα τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για αποφάσεις, υπουργός Υγείας και επιστήμονες οριστικοποίησαν χθες και τον οδικό χάρτη στη βάση του οποίου θα λαμβάνονται αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Σημαντική αναφορά στον οδικό χάρτη γίνεται σε θέματα επιτήρησης και παρακολούθησης δεδομένων, ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και προετοιμασία για τη χορήγηση των νέων εμβολίων όταν και εφόσον αυτά θα είναι διαθέσιμα. Στόχος να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στα επιθυμητά επίπεδα.

Στο μεταξύ, χθες, το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα και τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα σε σχέση με το έκτο κύμα της πανδημίας στην Κύπρο. Συγκεκριμένα και όπως διαπιστώνεται, το έκτο κύμα βρίσκεται σε πλήρη αποδόμηση.

Πηγή:philenews.com

error: Content is protected !!