close
Πότε κάθεται όρθιο, γυρίζει και μπουσουλάει ένα μωρό

Πότε κάθεται όρθιο, γυρίζει και μπουσουλάει ένα μωρό

2 August 2022

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την βασική κινητική ανάπτυξη του μωρού

Τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν πολύ τα πρώτα τους χρόνια. Αυτή λοιπόν είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αρχίσετε να παρακολουθείτε τα αναπτυξιακά ορόσημα και να καταλαβαίνετε πώς μεγαλώνει το παιδί σας.

 Οι πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού περιλαμβάνουν πότε κάθεται όρθιο, γυρίζει και μπουσουλάει. Αυτά τα ορόσημα είναι όλα μέρος της κινητικής ή σωματικής ανάπτυξης ενός μωρού.


Πότε κάθονται τα μωρά όρθια;

 Τα μωρά πρέπει να μπορούν να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά χωρίς υποστήριξη και να έχουν αρκετή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος πριν μπορέσουν να καθίσουν μόνα τους. Τα μωρά συχνά μπορούν να κρατούν ψηλά το κεφάλι τους γύρω στους 2 μήνες και αρχίζουν να πιέζουν ψηλά με τα χέρια τους ενώ είναι ξαπλωμένα στο στομάχι τους.

Στους 4 μήνες, ένα μωρό συνήθως μπορεί να κρατά το κεφάλι του σταθερό χωρίς υποστήριξη και στους 6 μήνες αρχίζει να κάθεται με λίγη βοήθεια. Στους 9 μήνες κάθεται καλά χωρίς υποστήριξη, και μπορεί να κάθεται και σηκώνεται από μια καθιστή θέση αλλά μπορεί να χρειαστεί βοήθεια. Στους 12 μήνες μπαίνει σε καθιστή θέση χωρίς βοήθεια.

Tip: Ο χρόνος που περνά μπρούμητα βοηθά στην ενίσχυση των μυών του πάνω μέρους του σώματος και του λαιμού που χρειάζεται το μωρό σας για να κάθεται. Γύρω στους 6 μήνες, ενθαρρύνετε αυτό το στάδιο ανάπτυξης βοηθώντας το μωρό σας να καθίσει ή στηρίζοντάς το με μαξιλάρια για να του επιτρέψετε να κοιτάξει γύρω του.

Πότε γυρίζουν τα μωρά;

Τα μωρά αρχίζουν να στριφογυρίζουν από την ηλικία των 4 μηνών. Θα λικνίζονται από τη μια πλευρά στην άλλη, μια κίνηση που είναι το θεμέλιο για την ανατροπή. Μπορούν επίσης να γυρίσουν από μπρούμυτα ανάσκελα. Στην ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά συνήθως γυρίζουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Είναι σύνηθες για τα μωρά να γυρίζουν από μπρούμυτα ανάσκελα για έναν ή δύο μήνες πριν γυρίσουν από ανάσκελα μπρούμυτα.

Tip: Για να ενθαρρύνετε την ανατροπή, τοποθετήστε το μωρό σας σε μια κουβέρτα στο πάτωμα με ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο στη μία πλευρά κοντά του, για να απλώσει τα χέρια του να το πιάσει.

Πότε μπουσουλάνε τα μωρά;

Στην ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά θα λικνίζονται μπρος-πίσω στα χέρια και στα γόνατα. Αυτό είναι ένα δομικό στοιχείο για να μπουσουλήσουν. Καθώς το παιδί κουνιέται, μπορεί να αρχίσει να μπουσουλάει προς τα πίσω πριν προχωρήσει. Στην ηλικία των 9 μηνών, τα μωρά συνήθως σέρνονται και μπουσουλούν. Μερικά μωρά κάνουν μια ανίχνευση τύπου κομάντο, σέρνοντας το σώμα τους κατά μήκος του δαπέδου με τη βοήθεια των χεριών τους.

Tip: Για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ερπυσμού ενός παιδιού, επιτρέψτε στο μωρό σας να παίξει στο πάτωμα σε μια ασφαλή περιοχή μακριά από σκάλες. Τοποθετήστε τα αγαπημένα του παιχνίδια μισό μέτρο μακριά του καθώς το μωρό κουνιέται μπρος-πίσω κι ενθαρρύνετε το να πιάσει το παιχνίδι του.

Καθώς το μωρό σας γίνεται πιο κινητικό, είναι σημαντικό να το προστατεύσετε: Κλειδώστε οικιακά προϊόντα καθαρισμού, πλυντηρίου, περιποίησης γκαζόν και περιποίησης αυτοκινήτου. Χρησιμοποιήστε πύλες ασφαλείας και κλειδώστε τις πόρτες προς τα έξω και το υπόγειο.

Πηγή:imommy.gr

error: Content is protected !!