close
Συμβουλές για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό το καλοκαίρι

Συμβουλές για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και ο καύσωνας μας κτυπά την πόρτα!

Ένα δροσερό σπίτι φαντάζει σαν ουτοπία, το κλιματιστικό μας κλείνει το μάτι η σκέψη όμως του λογαριασμό της ηλεκτρικής μας τρομάζει.

Ας σκεφτούμε λίγο πιο «πράσινα» και οικονομικά και ας δοκιμάσουμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να δροσίσουμε το σπίτι μας χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουμε ούτε μια κιλοβατώρα ενέργειας.

Και για να μιλήσουμε με λίγο πιο επιστημονικούς όρους, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για τον κλιματισμό των σπιτιών μας, παράγει μερικά εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Αφήστε κουρτίνες, blinds ή παντζούρια κλειστά

Όταν το φως του ήλιου “χτυπάει” πάνω τους, αυτή η κίνηση θα προστατεύσει το σπίτι και θα μειώσει την ζέστη στον εσωτερικό χώρο. Το βράδυ κάντε το αντίθετο, ανοίξτε όλα τα παράθυρα, ώστε να δημιουργηθούν δροσερά ρεύματα.

Αφήστε το δροσερό αεράκι να μπει μέσα

Αν οι θερμοκρασίες πέφτουν όσο περνάει η μέρα, αφήστε τον αέρα να μπει μέσα στο σπίτι, ανοίγοντας διάπλατα τα παράθυρα. Θα ανανεώσει αυτόματα τον αέρα στον χώρο.

Ανεμιστήρας στο ταβάνι: Ρυθμίστε τον με τον σωστό τρόπο

Αν έχετε ανεμιστήρες στο ταβάνι, σιγουρευτείτε ότι λειτουργούν με φορά αντίθετη από αυτή του ρολογιού. Θέλετε τον χειμώνα να έχουν την φορά του ρολογιού, για να σπρώχνουν τον ζεστό αέρα κάτω, και το καλοκαίρι την αντίστροφη, για να τον κρατούν ψηλά και να ανακυκλώνουν τον δροσερό αέρα.

Πίνετε παγωμένα ποτά

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά αν καταναλώνετε παγωμένα ροφήματα θα ζεσταίνεστε λιγότερο! Ετοιμάστε χυμούς με παγάκια, παγωμένο νερό με σταγόνες λεμόνι, κρύο τσάι, milkshakes ή γρανίτες και θα αισθανθείτε αυτόματα πολύ καλύτερα.

Δοκιμάστε τα «μαξιλάρια φαγόπυρου»

Μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία σας, δεδομένου ότι το φαγόπυρο (ή μαυροσίταρο) δεν κρατά τη θερμότητα του σώματος, όπως τα συμβατικά μαξιλάρια.

Ντυθείτε ελαφριά

Ωραία η μόδα αλλά δεν χρειάζεται να την ακολουθείτε πιστά και μέσα στο σπίτι! Φορέστε ό,τι πιο ανάλαφρο έχετε και σίγουρα όχι σκουρόχρωμο. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνετε χωρίς λόγο το σώμα σας.

Μην ανάβετε τον φούρνο

Αν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι, προτιμήστε το γκριλ στο μπαλκόνι ή την κατσαρόλα ή, ακόμα καλύτερα, ετοιμάστε κάτι ελαφρύ, όπως σαλάτες και σάντουιτς. Διαφορετικά θα προσθέσετε ανεπιθύμητη ζέστη στον χώρο.

Τοποθετήστε γλάστρες και φυτά

Προσθέτουν σκιά, χαρίζουν δροσιά, κάνουν τον χώρο να δείχνει πιο όμορφος, ενισχύουν την επαφή με την φύση, δίνουν ηρεμία… τι άλλο θέλετε;

To κόλπο με τον ανεμιστήρα

Ανοίξτε τον ανεμιστήρα και βάλτε μπροστά του έναν κουβά με παγωμένο νερό. Θα δείτε πως ο αέρας που θα έρθει πάνω σας θα είναι ακόμα πιο δροσερός!

Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα

Μια πετσέτα βουτηγμένη σε κρύο νερό είναι ένας καλός τρόπος για να δροσιστείτε. Απλώστε τη γύρω από τον λαιμό και το μέτωπό σας κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Επενδύστε στην καλή μόνωση

Αν θέλετε να κρατήσετε τον δροσερό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας, τότε φροντίστε να του κλείσετε οποιαδήποτε διέξοδο. Μονώστε το σπίτι σας ώστε να κρατάτε μακριά τη ζέστη και να μην αφήνετε τη δροσιά να διαφεύγει από ένα χάσμα της πόρτας.

Aντανάκλαση της θερμότητας

Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας, ώστε να δροσίσετε την ατμόσφαιρα, σκεφτείτε να επενδύσετε τα παραθυρόφυλλά σας με ειδικές ταινίες-φίλτρα που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι.

Πηγή: bovary.gr

Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram

error: Content is protected !!