close
Νινίδα στα βρέφη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Νινίδα στα βρέφη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Η νινίδα, ή αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι οι κιτρινωπές φολίδες που δημιουργούνται στο τριχωτό της κεφαλής των μωρών και μερικές φορές ανάμεσα στα φρύδια και πίσω από τα αυτάκια.

Δεν έχει καμία σχέση με αλλεργίες, λοιμώξεις ή κάποια άλλα πιο σοβαρά προβλήματα και δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του βρέφους. Αν και μπορεί να φαίνεται δυσάρεστη στην όψη, είναι αβλαβές για το μωρό και δεν το ενοχλεί. Επίσης, η νινίδα του τριχωτού της κεφαλής δεν έχει καμία σχέση με την κακή υγιεινή. Επίσης μπορεί να προκαλέσει απώλεια τριχών.
Αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται σε δύο στα τρία μωρά και είναι εντελώς ακίνδυνο.

Σπάνια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα του μωρού, ενώ μπορεί να προκαλέσει έκζεμα στην περιοχή της πάνας. Εμφανίζεται συνήθως στην τέταρτη με πέμπτη εβδομάδα και μπορεί να κρατήσει μέχρι το τέλος του πρώτου έτους. Μερικές φορές, μικρά κομμάτια αυτής της κρούστας ξεραίνονται και ξεφλουδίζουν σαν λέπια, αφήνοντας τα σημεία που κάλυπταν κόκκινα και ερεθισμένα. Μην επιχειρήσετε ποτέ να ξύσετε ή να τραβήξετε τα λέπια, γιατί μπορεί να προκληθεί μόλυνση.

Γιατί εμφανίζεται η νινίδα;

Τα αίτια της νινίδας δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, είναι όμως πιθανό να συνδέονται με ορμονικές μεταβολές που επηρεάζουν τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής.

 

Η νινιδα είναι το ίδιο πράγμα με το έκζεμα;

Όχι. Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια διαφορετική δερματοπάθεια της οποίας η αιτία δεν είναι σαφώς γνωστή αλλά φαίνεται ότι έχει, ή σχετίζεται με καταστάσεις με αλλεργικό υπόστρωμα. Το 12-25% των παιδιών παγκοσμίως πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα.

 

Τι μπορώ να κάνω για την αντιμετώπισή της;

  • Πλένετε σχολαστικά το τριχωτό της κεφαλής του μωρού με ένα ειδικά σχεδιασμένο σαμπουάν και κατόπιν χρησιμοποιείτε ένα ειδικό προϊόν φροντίδας που δρα κατά των συμπτωμάτων και των αιτιών εμφάνισης της νινίδας του τριχωτού της κεφαλής.
  • Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε τη νινίδα με τα νύχια σας.
  • Αν δεν υπάρξει καμία βελτίωση μετά από 15 μέρες φροντίδας, αν σχηματιστούν κόκκινες και τραχιές πλάκες σε άλλα σημεία του σώματος ή εκδηλωθεί φλεγμονή ή εμφανιστούν εξανθήματα γύρω από τη νινίδα, απευθυνθείτε στον γιατρό.

Πληροφορίες από webmd.com και mustela.gr

Το MommyCool προτείνει:

Την καταπραϋντική κρέμα για τη νινίδα Mustela® με εκχύλισμα αβοκάντο, εφαρμόζεται απευθείας στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής του νεογέννητου και του μωρού. Βοηθά στην εξάλειψη της νινίδας και μειώνει την επανεμφάνισή της, περιορίζοντας το υπερβολικό σμήγμα.
Και το Σαμπουάν σε μορφή Αφρού για τη νινίδα Mustela® καθαρίζει απαλά το τριχωτό της κεφαλής του νεογέννητου και συμβάλει στην εξάλειψή της. Επιπλέον, μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης και έχει σύνθεση χωρίς δάκρυα.

error: Content is protected !!