close
Καλοκαίρι: Πώς θα ντύσεις το μωρό σου για να μη ζεσταίνεται

Καλοκαίρι: Πώς θα ντύσεις το μωρό σου για να μη ζεσταίνεται

Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη και εξωτερικές δραστηριότητες. Η ένδυση ενός νεογέννητου ή βρέφους απαιτεί κάτι περισσότερο από καλό γούστο και προκαλεί ερωτηματικά, ειδικά στις καινούριες μητέρες. Η ασφάλεια και η καλή υγεία του μωρού παίζουν ρόλο στην επιλογή των ρούχων, που θα του φορέσουμε το καλοκαίρι, καθώς η ζέστη μπορεί να προκαλέσει υπερθερμία εάν του φοράμε πολλά ρούχα. Από την άλλη πλευρά, η άμεση έκθεση του δέρματος των βρεφών στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο εγκαύματος.

Έτσι, τα μωρά χρειάζονται ρούχα βαμβακερά, που να προστατεύουν το δέρμα τους, διατηρώντας τα ταυτόχρονα δροσερά. Ειδικά τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να ρυθμίζουν σωστά τη θερμοκρασία του σώματός τους, και είναι ευάλωτα τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη. Γι΄αυτό το λόγο τα ντύνουμε με μία στρώση ρούχου παραπάνω από εμάς. Καθώς το μωράκι μεγαλώνει και ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του, αρχίζει να ζεσταίνεται και να κρυώνει όπως οι ενήλικες. Έτσι, τα μεγαλύτερα μωρά, από 2 μηνών και πάνω, τα ντύνουμε ανάλογα με τους ενήλικες, δηλαδή το καλοκαίρι με μία μόνο στρώση ρούχων.

Βήμα 1ο

Χρησιμοποιούμε ως βασικό ρούχο του μωρού μας ένα κοντομάνικο κορμάκι. Προτιμάμε ανοιχτά χρώματα. Το κορμάκι επιτρέπει να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε άλλα ρούχα.

Βήμα 2ο

Προσθέτουμε ένα σορτς, μια φουστίτσα ή ένα ελαφρύ παντελόνι, ώστε να διατηρούνται πιο δροσερά τα ποδαράκια του μωρού. Για τα κορίτσια, ένα βρεφικό φόρεμα μπορεί να αντικαταστήσει το συνδυασμό κορμάκι-φούστα.

Βήμα 3ο

Ντύνουμε το μωρό με επιπλέον ρούχα, όπως ένα πυζαμάκι ή μακρυμάνικο μπλουζάκι εάν βρίσκεται σε εσωτερικό, κλιματιζόμενο χώρο. Ακουμπάμε περιοδικά το λαιμό ή το στήθος για να διαπιστώσουμε αν είναι κρύο το δέρμα τους και ανάλογα ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του δωματίου ή προσθαφαιρούμε ρούχα.

Βήμα 4ο

Ντύνουμε το μωρό με κατάλληλα ρούχα στον ύπνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου. Επιλέγουμε ολόσωμο πυζαμάκι ή/και ελαφριά κουβέρτα εάν το δωμάτιο κλιματίζεται. Εάν βρισκόμαστε σε ζεστό χώρο, χωρίς κλιματισμό, του φοράμε μόνο ένα κορμάκι.

Συμβουλές και σημεία προσοχής

Ελέγχουμε σε τακτά διαστήματα το μωρό για σημεία υπερθερμίας, όπως το ζεστό δέρμα, η ερυθρότητα του προσώπου, η ανησυχία, η ταχύπνοια και ο λήθαργος. Προτιμούμε εσωτερικούς χώρους ή σκιερά μέρη. Έχουμε μαζί μας επιπλέον ρούχα για την περίπτωση που ο καιρός ή οι συνθήκες σε εσωτερικούς χώρους μεταβληθούν.
Αποφεύγουμε τη χρήση αντηλιακού σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Προτιμούμε τη σκιά και του φοράμε καπέλο. Εάν δε γίνεται να αποφύγουμε τον ήλιο, χρησιμοποιούμε ειδικό αντηλιακό στην αρχή δοκιμαστικά, σε μια μικρή περιοχή του δέρματος του μωρού μας.
Χρησιμοποιούμε ειδικό κάλυμμα για το καθισματάκι του αυτοκινήτου, ώστε τα μεταλλικά μέρη να μην υπερθερμαίνονται όταν είναι σταθμευμένο.

Κλιματισμός

Είναι απαραίτητο να διατηρούμε τα βρέφη δροσερά το καλοκαίρι, ώστε να αποφύγουμε την υπερθερμία, που αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου των βρεφών. Από την άλλη πλευρά, τα κλιματιστικά μπορεί να ελαττώσουν πολύ τη θερμοκρασία ενός χώρου, προκαλώντας υποθερμία στα βρέφη.

Τα κλιματιστικά χρειάζονται για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία σε εσωτερικούς χώρους και αυτοκίνητα κατά τις ζεστές και με αυξημένη υγρασία ημέρες. Η επιθυμητή θερμοκρασία ενός κλιματιζόμενου δωματίου είναι αυτή που επιτρέπει σε έναν ενήλικα με ελαφρύ ρουχισμό να αισθάνεται άνετα.

Ο αέρας του κλιματιστικού δεν πρέπει να πέφτει απευθείας στα βρέφη. Στο βρεφικό δωμάτιο φροντίζουμε ώστε η κούνια και η αλλαξιέρα να βρίσκονται σε κατάλληλο σημείο, μακριά από το κλιματιστικό. Ανάλογα προσέχουμε στο αυτοκίνητο και σε άλλους κλιματιζόμενους χώρους.

Εναλλακτικές δροσιάς

Εάν ο κλιματισμός δεν είναι διαθέσιμος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανεμιστήρες και αφυγραντές για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία. Όπως ισχύει και με τα κλιματιστικά, ο αέρας των ανεμιστήρων δεν πρέπει να φυσάει απευθείας στο μωρό. Τις μέρες με καύσωνα, που αυξάνεται ο κίνδυνος υπερθερμίας, προτιμούμε δημόσιους, κλιματιζόμενους χώρους.

Συμπερασματικά…

-Στα νεογνά εφαρμόζουμε τον κανόνα «ένα ρούχο παραπάνω από τους ενηλίκους».

-Διαλέγουμε για το μωρό μας βαμβακερά, δροσερά ρούχα και προσαρμόζουμε το ντύσιμό του ανάλογα με τις μεταβολές θερμοκρασίας στο χώρο που βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή.

-Ο κλιματισμός είναι επιθυμητός, αρκεί ο κρύος αέρας να μην πέφτει απευθείας στο μωρό.

Πηγή: talcmag.gr

error: Content is protected !!