close
Ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Αθήνα

Ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Αθήνα

«Πιθανόν να υπάρχει κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα», τόνισε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Μέχρι και την Ελλάδα ενδέχεται να έφτασε η οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται σε παιδιά κι έχει προκαλέσει «παγκόσμια ανησυχία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  ΕΟΔΥ είναι σε επιφυλακή, καθώς ένας παιδίατρος ανέφερε ότι ένα παιδί που παρακολουθεί εμφάνισε συμπτώματα.

Το παιδί υποβάλλεται σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για την νέα μορφή ηπατίτιδας.

Ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα και πρόσθεσε ότι τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

Η πρώτη ανίχνευση περιστατικού έγινε στις 31 Μαρτίου στη Σκωτία σε παιδιά τριών έως πέντε ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Στη Σκωτία κάθε χρόνο υπάρχουν το πολύτέσσερα περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας, ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13. Συνολικά σε όλη τη Βρετανία έχουν βρεθεί 74(περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα), τα περισσότερα σε παιδιά δύο έως πέντε ετών, με πιο κοινά συμπτώματα τους εμετούς, τους πόνους στην κοιλιά και τον ίκτερο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούρα, φαγούρα στο δέρμα, ακαμψία στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος, απώλεια όρεξης κ.ά.

Αρχικά έγινε η υπόθεση ότι «ενοχοποιείται» κάποια τοξική ουσία στην τροφή, στα ποτά ή στα παιγνίδια, αλλά πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται σε κάποιον ιό. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία ή στην Ισπανία δεν βρέθηκε όμως να έχει μολυνθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε.

Ποια είναι τα συμπτώματα

  1. Ικτερος
  2. Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
  3. Κνησμός
  4. Αρθραλγία/μυαλγία
  5. Πυρετός
  6. Ναυτία
  7. Εμετός ή κοιλιακό άλγος
  8. Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
  9. Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

error: Content is protected !!