close
Στέλιος Παπαβέντσης: Αγνώστου αιτιολογίας η ηπατίτιδα

Στέλιος Παπαβέντσης: Αγνώστου αιτιολογίας η ηπατίτιδα

Τι δήλωσε ο γιατρός για τα αυξημένα περαστατικά ηπατίτιδας:

“Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναφερθεί διεθνώς περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, αγνώστου αιτιολογίας.

Τα πρώτα περιστατικά δημοσιεύθηκαν στη Μ Βρετανία, και ακολούθησαν η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν να κάνουν με προηγούμενα υγιή παιδιά κάτω των 10 ετών, κάποια μέρες ή βδομάδες μετά από ιογενή λοίμωξη με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή μετά από Covid. Παρουσιάζεται ηπατική δυσλειτουργία με αυξημένα ηπατικά ένζυμα και ίκτερος – κιτρίνισμα. Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν πυρετό.

Η διερεύνηση αυτών των περιστατικών είναι σε εξέλιξη από τους ειδικούς. Κάποια περιστατικά έχουν χρονική συσχέτιση – όχι απαραίτητα αιτιολογική – με λοίμωξη από Covid, ενώ σε άλλα τα τεστ ήταν θετικά για αδενοιούς. Σε όλα αποκλείστηκαν οι γνωστές συνήθεις ηπατίτιδες Α, Β, C, D και Ε. Η παραδοχή είναι ότι η πιο πιθανή αιτία είναι λοιμώδης και μεταδοτική, αλλά ακόμα δεν μπορούν να αποκλειστούν τελείως άλλα αίτια όπως τοξικά. Δεν βρέθηκε καμία επιδημιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο covid.

Επισημαίνεται ότι:

  • Ηπατίτιδα, συνήθως ασυμπτωματικής ή ελαφράς μορφής, μπορεί να παρουσιαστεί στην πορεία πάρα πολλών ιώσεων σε παιδιά. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα και δεν παραμένουν κατάλοιπα, με πλήρη ανάκτηση της ηπατικής λειτουργίας.
  • Οι ηπατίτιδες Α έως και Ε είναι οι πιο συνήθεις και σημαντικότερες, αλλά υπάρχουν και ηπατίτιδες που δεν ανήκουν σε αυτές, οι nonA – nonE, στις οποίες ανήκει ως τώρα τουλάχιστον αυτή η καινούργια μορφή αγνώστου αιτιολογίας.
  • Εμβόλια που προφυλάσσουν από ηπατίτιδες είναι τα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α και της ηπατίτιδας Β, που υπάρχουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Τα εμβόλια αυτά πρέπει να γίνονται κανονικά και στις ενδεικνυόμενες ηλικίες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την καινούργια μορφή ηπατίτιδας που αναφέρθηκε, ούτε επηρεάζουν αν το παιδί θα την κολλήσει ή όχι.
  • Τα περιστατικά είναι ως τώρα πολύ σπάνια, δεν δικαιολογούν χαρακτηρισμό επιδημίας και δεν δικαιολογούν εξτρά μέτρα πρόληψης ή περιορισμού, ούτε υπερβολικής ανησυχίας από την πλευρά των γονιών. Τα περιστατικά είναι προς το παρόν σπάνια. Δεν υπάρχει καμία σύσταση για περιορισμό δραστηριοτήτων στα παιδιά, αποχή από παιδικό, εξτρά μέτρα υγιεινής ή επίσπευση εμβολιασμών. Τα εμβόλια συνεχίζονται κανονικά σύμφωνα με τις ηλικιακές ενδείξεις (ηπατίτιδα Β στο πολυδύναμο εμβόλιο κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής, ηπατίτιδα Α μετά τους 12-18 μήνες)”

Στέλιος Παπαβέντσης

https://www.ecdc.europa.eu/…/update-hepatitis-unknown…

error: Content is protected !!