close
5+1 τρόποι για να βάψετε τα Πασχαλινά Αυγά

5+1 τρόποι για να βάψετε τα Πασχαλινά Αυγά

Κλασικά κόκκινα ή πολύχρωμα και λαμπερά;

Με φύλλα λουλουδιών ή με κλωστές για πρωτοτυπία;

Δείτε 6 εύκολες ιδέες για να βάψετε πασχαλινά αυγά.

1. Οικολογικός τρόπος βαφής με φυσικά χρώματα

φυσικες

Τι να χρησιμοποιήσετε ως φυσικές χρωστικές ουσίες

Για κόκκινα αυγά παίρνουμε βολβούς παντζαριών, τους κόβουμε σε φέτες, τους βράζουμε μέχρι να ψηθούν καλά και χρησιμοποιούμε το ζωμό τους ως βαφή, που την περνάμε με ένα πινέλο σε ήδη βρασμένα αυγά, όσο είναι ακόμα ζεστά, ή τα βράζουμε στον κόκκινο ζωμό των παντζαριών 10-15 λεπτά.

Παλαιότερα, αλλά και σήμερα ακόμα, σε πολλές αγροτικές περιοχές, χρησιμοποιούσαν το φυτό ριζάρι (Rubia tinctorum) για τη βαφή κόκκινων αυγών.

Για γαλάζια αυγά χρησιμοποιούμε κόκκινο λάχανο. Αν τα αυγά μείνουν λίγες ώρες μέσα στα λάχανα θα γίνουν γαλάζια, αν μείνουν όλη τη νύχτα θα γίνουν πιο σκούρα.

Για καφέ αυγά, βράζουμε πρώτα αρκετές φλούδες από σκουρόχρωμα κρεμμύδια και έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά άβραστα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά περίπου.

Για μοβ αυγά, βράζουμε τρία ματσάκια βιολέτες και στη συνέχεια βράζουμε στο ίδιο νερό τα άβραστα αυγά, για 10-15 λεπτά περίπου.

Για κίτρινα αυγά, χρησιμοποιούμε κρόκο Κοζάνης. Διαλύουμε σε μία κατσαρόλα με νερό τον κρόκο και βράζουμε τα αυγά για 15 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση. Για κίτρινο χρώμα, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίτες από τη φύση, τις οποίες πρέπει να βράσουμε μέχρι να βγάλουν το έντονο κίτρινο χρώμα τους.

Για πράσινα αυγά, βράζουμε 4 φλιτζάνια σπανάκι σε 4 φλιτζάνια νερό για 20 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για μπλε-γκρι αυγά, βράστε 1 φλιτζάνι βατόμουρα σε 4 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.

Για πορτοκαλί αυγά, βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήστε τη φωτιά και βουτήξτε τα αυγά.

Ξέπλυμα κατσαρόλας

Για να καθαρίσουμε την κατσαρόλα μετά το βάψιμο των αυγών, ρίχνουμε άσπρο ξύδι και σόδα μαγειρικής, τρίβουμε με ένα σφουγγάρι και το χρώμα βγαίνει.

2. Με βαφή του εμπορίου

kokkina-avga

Υλικά

  • 1 φακελάκι Βαφή
  • Αβγά (όσα θέλετε να βάψετε)
  • 6 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 6 κουτ. σούπας ξύδι

Εκτέλεση

  • Τα βγάζετε από το βράδυ έξω (αν τα έχετε στο ψυγείο). Για να μη σπάνε εύκολα, μπορείτε να τα βάλετε σε νερό με αλάτι.
  • Τα πλένετε καλά και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για να μη σπάσουν (καμιά 15 λεπτά). Καλό είναι να τα βράσετε την πρώτη μέρα και να τα βάψετε την επόμενη.
  • Σε μια λεκάνη βάζετε το χλιαρό νερό, το ξύδι, τη βαφή και τα ανακατεύετε πολύ καλά.
  • Τοποθετείτε τα γερά βρασμένα αβγά σε μία στρώση στην λεκάνη και τα αφήνετε 5 λεπτά στη βαφή.
  • Τα βγάζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά.
  • Στην ίδια δόση, βάζετε και τα υπόλοιπα αβγά.
  • Αλείφετε τα αβγά με λίγο λάδι ώστε να έχουν λαμπερό χρώμα.

Αν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε τα αβγά σας βάζοντας αυτοκόλλητα, χαλκομανίες, ζωγραφίζοντάς τα, αυτοσχεδιάζοντας.

Βάψτε και κανά ξύλινο αβγό, μπορεί να σας χρειαστεί ;-))

 vafi me rizi

Μια άκρως εντυπωσιακή κι εύκολη τεχνική, τα μόνα που θα χρειαστείς για το αποτέλεσμα της φωτογραφίας είναι ρύζι και χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Η διαδικασία είναι απλή αλλά άκρως εντυπωσιακή.

Τι θα χρειαστείς

  • Ρύζι
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης
  • Διάφανη μεμβράνη
  • Γάντια για να μη λερωθείς

Εκτέλεση

Βάζεις μέσα σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης ρύζι και το χρωματίζεις με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια βάζεις μέσα το βρασμένο αβγό, κλείνεις με σελοφάν και ανακινείς ελαφρά (προσοχή για να μη ραγίσει) έτσι ώστε το χρωματιστό ρύζι να χρωματίσει το αβγό.

Αν η τεχνική με το ποτήρι σου φαίνεται δύσκολη, μπορείς να βάλεις το χρωματιστό ρύζι σε μια νάιλον σακουλίτσα polybag και να βάλεις μέσα το αβγό. Με μαλακές κινήσεις το περιστρέφεις έτσι ώστε να βαφτεί.

4.Πώς θα βάψεις τα αβγά με χρωματιστή χαρτοπετσέτα

vafi napkin

Είναι από τους πιο εύκολους και δημιουργικούς τρόπους να κάνεις σχέδια της αρεσκείας σου στα πασχαλινά αβγά. Η τεχνική δεν είναι άλλη από αυτή του ντεκουπάζ που μπορεί να εφαρμοστεί και για τη διακόσμηση των αβγών.

Τι θα χρειαστείς

– Χαρτοπετσέτες με σχέδια της αρεσκείας σου

– Ασπράδι αβγού ελαφρώς χτυπημένο

– Πινέλο & ψαλίδι

Πώς θα το κάνεις;

Βήμα 1ο 

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να ξεχωρίσεις τα φύλλα από τις χαρτοπετσέτες (αν προσέξεις κάθε χαρτοπετσέτα έχει δύο ή τρία φύλλα). Για το ντεκουπάζ θα χρειαστείς μόνο αυτό που είναι χρωματιστό. Κόψε το φύλλο αυτό της χαρτοπετσέτας σε 4 ισομερή κομμάτια.

napkin egg

Βήμα 2ο 

Βάζεις το κομμάτι της χαρτοπετσέτας με το επιθυμητό σχέδιο πάνω στο αβγό και από πάνω περνάς μια γερή δόση ασπραδιού με το πινέλο έτσι ώστε το χαρτί να “μουλιάσει” και να κολλήσει πάνω στο τσόφλι.

Βήμα 3ο 

Στη συνέχεια κόβεις τα περιττά μέρη της χαρτοπετσέτας και ξαναπερνάς με ασπράδι και πινελάκι έτσι ώστε το αβγό να καλυφθεί καλά κι ομοιόμορφα.

Βήμα 4ο

Αφήνεις τα αβγά να στεγνώσουν κι είναι έτοιμα!

Σου προτείνουμε να βάψεις τα αυγά με μετάξι, χρησιμοποιώντας γραβάτες του καλού σου που πλέον δε φοράει ή παλιά φουλάρια που έχεις για πέταμα. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και το αποτέλεσμα απλά μαγευτικό.

Τι θα χρειαστείς

  • Αυγά (ωμά)
  • 100% μεταξωτό μαντήλι ή μερικές μεταξωτές γραβάτες
  • Λευκό ύφασμα
  • σπάγγος ή λαστιχάκια για το δέσιμο
  • Ψαλίδι για να κόψεις το ύφασμα
  • Λευκό ξίδι
  • Λαδάκι
  • Ψαλίδι

Πόσο θα σου πάρει

  • Λιγότερο από 1 ώρα

Προσοχή:

  • Χρησιμοποίησε μεταξωτά που έχεις για πέταμα για να μη θρηνείς μετά τα χαμένα σου φουλάρια.
  • Το ίδιο ισχύει και για τις γραβάτες του καλού σου (για να μην έχεις δράματα)
  • Σιγουρέψου πως το ύφασμα είναι από 100% μετάξι για να έχεις σωστό αποτέλεσμα

Βήμα 1ο 

Κόψε τετράγωνα (περίπου στο μέγεθος μιας χαρτοπετσέτας και ίσως λίγο μεγαλύτερα, έτσι ώστε να αγκαλιάζουν ολόκληρο το αυγό και να μπορούν να δεθούν με ευκολία) από το μετάξι και το λευκό ύφασμα.

silkdyed-eggs-2

Βήμα 2ο 

Τύλιξε με κάθε κομμάτι μεταξένιου υφάσματος το κάθε αυγό που θέλεις να βάψεις. Από πάνω τύλιξε με το λευκό ύφασμα και δέσε σφιχτά σαν πουγκί με μια κορδελίτσα.

Βήμα 3ο 

Μόλις τυλίξεις όλα τα αυγά, βάλε τα σε μια κατσαρόλα με νερό, πρόσθεσε 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και βράσε τα για 15 λεπτά.

Βήμα 4ο

Αφαίρεσε την κατσαρόλα από τη φωτιά, άσε τα αυγά να κρυώσουν και στην συνέχεια ξετύλιξέ τα. Μαγικό; Τα σχέδια και τα χρώματα του υφάσματος έχουν αποτυπωθεί στα αυγά.

Tips:

  • Για πιο λαμπερό αποτέλεσμα πέρνα με λίγο λαδάκι κάθε αυγό για να λάμψει!
  • Το μεταξωτό ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεύτερη φορά, ίσως και τρίτη αν δεν ξεθωριάσει αρκετά.

6. Παραδοσιακά, όπως η γιαγιά – Με κρεμμύδια και καλσόν 

kremydia
Μια άλλη μέθοδος για να βάψεις τα αβγά με κρεμμύδια, φτιάχνοντας και σχέδια, είναι η ακόλουθη:

Τυλίγεις το αβγό με δύο-τρεις στρώσεις από φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών, έτσι ώστε όλη η επιφάνεια να καλυφτεί ομοιόμορφα. Για να δημιουργήσεις σχέδια στα αβγά, τοποθετείς μικρά φυλλαράκια κάτω από τις φλούδες του κρεμμυδιού.

Στη συνέχεια, βάζεις το τυλιγμένο με κρεμμυδόφυλλα αβγό μέσα σε ένα κομμάτι καλσόν, προσεκτικά, και το δένεις με σπάγκο.

Τοποθετείς τα αβγά που έχεις φτιάξει σε μια κατσαρόλα με νερό και ξίδι και φροντίζεις να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια, κατεβάζεις την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνεις τα αβγά στο νερό για ένα τέταρτο. Τα αφαιρείς από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνεις να στεγνώσουν και αφαιρείς το καλσόν. Τέλος, τα γυαλίζεις με λίγο λάδι.

Καλή Ανάσταση!

Μάρα, MommyCool

error: Content is protected !!