close
6 Πολύτιμες Συμβουλές από Ψυχολόγους που θα βοηθήσουν τους Γονείς να μεγαλώσουν Σωστά ένα Καλό Παιδί!

6 Πολύτιμες Συμβουλές από Ψυχολόγους που θα βοηθήσουν τους Γονείς να μεγαλώσουν Σωστά ένα Καλό Παιδί!

Παρακάτω, θα δείτε έξι τέτοιες συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού σας που έρχονται απευθείας από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

1. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας

Αυτή είναι η βάση για τα πάντα. Θα πρέπει να περνάτε τακτικά χρόνο με τα παιδιά σας, δείξτε ενδιαφέρον για τα χόμπι τους, καθώς και τα προβλήματά τους και το σημαντικότερο, να ακούτε τι έχουν να πουν. Μπορείτε όχι μόνο να μάθετε πολλά από το γιο σας ή τη μοναδική προσωπικότητα της κόρης σας, αλλά οι πράξεις σας θα τους δώσουν ένα παράδειγμα για το πώς να δείξουν φροντίδα και προσοχή στους άλλους.

 

2. Να λέτε πάντοτε στο παιδί σας τι σημαίνει εκείνο για εσάς.

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλά παιδιά δεν ξέρουν ότι είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο για τους γονείς τους. Πραγματικά πρέπει να ακούσουν αυτά τα λόγια από εσάς. Μην ξεχνάτε να τους το λέτε όσο πιο συχνά γίνεται, έτσι ώστε το παιδί σας να αισθάνεται ασφάλεια, ότι το αγαπούν και το εκτιμούν.

 

3. Δείξτε τους πώς να επιλύουν τα προβλήματα και να μην τρέχουν μακριά από αυτά.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αποφασίσει ξαφνικά ότι θέλει να εγκαταλείψει την κατάρτιση στο ποδόσφαιρο, ζητήστε του να σας εξηγήσει γιατί θέλει να το κάνει αυτό, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει προς τους συμπαίκτες του. Αν εξακολουθεί να θέλει να το εγκαταλείψει, να το βοηθήσετε να βρει κάτι νέο για να κεντρίσει το πάθος του.

 

4. Να τα εκπαιδεύσετε για να σας βοηθήσουν με κάτι κάθε μέρα και δείξτε ότι είστε ευγνώμονες για τη βοήθειά τους.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αισθανθούν συμπόνια για τους άλλους, είναι πιο γενναιόδωροι και αγαπούν το να βοηθούν. Έτσι, αξίζει να αναπτύξετε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες που το παιδί σας θα μπορεί να σας βοηθήσει, με το σπίτι, για τις οποίες μπορείτε να τα ευχαριστήσετε σε κάθε στάδιο της ημέρας. Οι ψυχολόγοι προτείνουν επίσης την επιβράβευση των παιδιών για την καλοσύνη και την προσπάθεια που επιδεικνύουν βοηθώντας σας.

 

5. Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα του.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ικανότητα να νοιάζονται για τους άλλους καταστέλλεται από αρνητικά συναισθήματα όπως το θυμό, το μίσος, τη ντροπή και το φθόνο. Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, θα τα ωθήσετε προς την επίλυση των εσωτερικών τους συγκρούσεων. Η αυτο-ανάλυση αυτού του είδους θα τους χρειαστεί για το μακρύ δρόμο ώστε για να γίνουν συμπονετικοί και να ενδιαφέρονται για την φροντίδα άλλων ατόμων. Είναι επίσης σημαντικό για την δημιουργία ψυχολογικής σταθερότητας.

 

6. Δείξτε τους ότι ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος, πιο σύνθετος και πιο ενδιαφέρον από ό, τι θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν όλα τα παιδιά ενδιαφέρονται μόνο για τον μικρό κόσμο της οικογένειας και των φίλων τους. Είναι σημαντικό να μάθουν επίσης να ενδιαφέρονται για ανθρώπους και γεγονότα έξω από αυτό το περιορισμένο κύκλο, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από αυτά που ήδη γνωρίζουν από κοινωνική, πολιτιστική και γεωγραφική άποψη. Μπορείτε να τα βοηθήσετε σε αυτό μαθαίνοντάς τα να είναι καλοί ακροατές, που μπορούν να μπαίνουν στη θέση κάποιου άλλου και να αισθάνονται συμπάθεια, είτε είναι μέσα από τις ταινίες, τις φωτογραφίες ή τις ειδήσεις.

Μερικές τελικές σημαντικές λέξεις από τους ειδικούς στο Harvard: «Η ανατροφή ενός παιδιού ώστε να είναι ευγενικό, να προσφέρει φροντίδα, και να είναι συμπονετικό είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Αλλά είναι ακριβώς αυτό που όλοι μας είμαστε ικανοί να κάνουμε. Και τίποτα άλλο στον κόσμο, δεν θα συγκριθεί ποτέ με τη σημασία αυτού του γεγονότος ή την ανεκτίμητη χαρά που θα αισθάνεστε από αυτό, όταν πετύχει».

fanpage.gr

error: Content is protected !!