close
Tο μωρό μου έχει ατοπική δερματίτιδα, πώς να την αντιμετωπίσω;

Tο μωρό μου έχει ατοπική δερματίτιδα, πώς να την αντιμετωπίσω;

8 February 2022

Κοκκινίλες, έντονη φαγούρα, κνησμός και ξηρό δερματάκι. Μήπως το μωρό σας έχει βρεφικό έκζεμα; Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε!

Το βρεφικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μία δερματική πάθηση, η οποία εμφανίζεται με υφέσεις και εξάρσεις και χαρακτηρίζεται από κνησμώδες εξάνθημα. Ουσιαστικά είναι μια μορφή αλλεργίας δηλαδή υπερευαισθησίας σε ποικίλα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική ηλικία αλλά μπορεί να εμφανισθεί και στην παιδική αλλά και στην ενήλικο ζωή. Η  ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη εκδηλώνεται στους 2-6 πρώτους μήνες ζωής και εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο (παρειές και μέτωπο), το τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα.

Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;

Η Ατοπική Δερματίτιδα ή το ατοπικό έκζεμα είναι μια διαταραχή του δερματικού φραγμού που καθιστά την επιδερμίδα ευάλωτη στις εξωτερικές επιθέσεις. Επηρεάζει 1 στα 5 παιδιά1 και μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 2 μηνών.

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι συχνά κληρονομική, καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι εάν ένας από τους γονείς είχε αυτό το δερματικό ζήτημα, το παιδί έχει πιθανότητα εμφάνισης 40 έως 50%. Αν και οι 2 γονείς είχαν ατοπική δερματίτιδα, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 80%².

Ως εκ τούτου, η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια κοινή διαταραχή του δέρματος, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Η επίγνωση των αιτιών της Ατοπικής Δερματίτιδας, η έγκαιρη διάγνωση και ιδιαίτερα η κατάλληλη καθημερινή φροντίδα του συγκεκριμένου τύπου δέρματος είναι βασικοί παράγοντες για τη σωστή περιποίησή του.

Η εφαρμογή μίας μαλακτικής κρέμας από την πρώτη ημέρα της γέννησης, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, επιτρέπει τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας από 33% έως 50%3

(1. Watson W. Studies, 2011, ISAAC Steering Committee, 1998, 2. Böhme 2003, Taïb 2008, 3. Eric L Simpson UK 2014, Kenta Horimukia Japan 2014)

Αναγνωρίζοντας το δέρμα του μωρού με Ατοπική Δερματίτιδα

Το δέρμα με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα εξαιρετικά ξηρό δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα, με εναλλαγές σε περιόδους έξαρσης και ύφεσης, με ερυθρότητα και τοπικές κοκκινίλες. Στα παιδιά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα κνησμού, μερικές φορές σε έντονο βαθμό, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους και ειδικότερα τον ύπνο τους. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για μία αναλυτική διάγνωση.

Σύγκριση Ατοπικού & Κανονικού Δέρματος

Οι ερευνητές της Mustela στα εργαστήρια Expanscience Laboratories ανέλυσαν τη φυσιολογία του Ατοπικού Δέρματος σε μωρά και παιδιά, κι έτσι κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:

1. Έλλειψη λιπιδίων

Η Ατοπική Δερματίτιδα οφείλεται στην υπερμετασχητικότητα του δέρματος που παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο σε ορισμένα βρέφη και ευάλωτο απέναντι στα αλλεργιογόνα. Συνήθως, για να προστατεύσει το δέρμα τον εαυτό του, σχηματίζει μια λεπτή στρώση νερού και λιπιδίων στην επιφάνειά του, το υδρολιπιδικό φιλμ. Επιπλέον, το περίβλημα του δέρματος σχηματίζει ένα συμπαγές «τοίχο» που εξασφαλίζει τη στεγανότητα του.

Στην περίπτωση της ατοπίας, το υδρολιπικό φιλμ είναι λιγότερο πυκνό και το περίβλημα του δέρματος είναι ευάλωτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απώλεια νερού να είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, προκαλώντας ξηρότητα στο δέρμα. Το δέρμα χάνει τη στεγανότητά του και δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελέσει το ρόλο του φραγμού σε εξωτερικές επιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η πόρτα είναι ανοικτή για να επιτρέψει την είσοδο των αλλεργιογόνων, με αποτέλεσμα το δέρμα να αντιδρά!

2. Ανισορροπία της φυσικής άμυνας

Το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών και των παιδιών με Ατοπική Δερματίτιδα είναι πιο ευαίσθητο στα ερεθίσματα. Αυτή η ευαισθησία, δηλαδή η είσοδος των αλλεργιογόνων προκαλεί έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα που έχει ως αποτέλεσμα τα κόκκινα σημάδια και τον κνησμό.

3. Διαταραγμένο κυτταρικό απόθεμα

Το κυτταρικό απόθεμα, το οποίο είναι μέγιστο κατά τη γέννηση και διαρκεί μια ζωή, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα μωρά και στα βρέφη με Ατοπική Δερματίτιδα.

atopic_1

Αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες του δέρματος με Ατοπική Δερματίτιδα

Χάρη σε αυτές τις ανακαλύψεις, οι ερευνητές μας επέλεξαν για τη σειρά Stelatopia και τη φροντίδα του Ατοπικού Δέρματος2 πατενταρισμένα φυσικά ενεργά συστατικά που έχουν κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, από την πρώτη ημέρα της γέννησης:

– Sunflower oil Distillate: έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και παρέχει λιπίδια που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα

– Avocado Perseose®: διατηρεί τον κυτταρικό πλούτο, ενυδατώνει και προστατεύει τον δερματικό φραγμό που καταπονείται καθημερινά καθημερινά στο δέρμα με ατοπική δερματίτιδα

atopic_2_0

Το MommyCool  προτείνει:

Ανακαλύψτε τη σειρά προϊόντων Mustela για το Ατοπικό Δέρμα

Η Mustela προτείνει τη νέα γενιά προϊόντων περιποίησης Stelatopia, μια ολοκληρωμένη σειρά υγιεινής και περιποίησης, ειδικά σχεδιασμένη για να ανακουφίζει το δέρμα των μωρών και των παιδιών με Ατοπική Δερματίτιδα. Εξασφαλίζει κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και υψηλή ανεκτικότητα από την πρώτη ημέρα της γέννησης, κάτω από δερματολογικό και παιδιατρικό έλεγχο.

Η καθημερινή εφαρμογή των προϊόντων Stelatopia από την πρώτη ημέρα της γέννησης μειώνει κατά 51% την πιθανότητα εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων του Ατοπικού Δέρματος σε 9 μήνες4.

4. Κλινική μελέτη σε 113 μωρά, με μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας (και οι γονείς έχουν ατοπική δερματίτιδα)

error: Content is protected !!