close
Διαζύγιο | Ποιες καθημερινές συνήθειες αυξάνουν τις πιθανότητες να οδηγηθεί εκεί ένας γάμος;

Διαζύγιο | Ποιες καθημερινές συνήθειες αυξάνουν τις πιθανότητες να οδηγηθεί εκεί ένας γάμος;

28 January 2022

Αν πιστεύατε ότι ο μόνος και ο κύριος λόγος που δημιουργεί διαμάχη ανάμεσα στα ζευγάρια είναι η απιστία, διαβάστε παρακάτω και προβληματιστείτε.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες συμπεριφορές είναι η αιτία που οδηγούν τελικά στο διαζύγιο. Μάλιστα πολλές φορές δεν είναι καθόλου έντονες. Αντιθέτως είναι ανεπαίσθητες και δεν προκαλούν καμία ανησυχία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ένας σύντροφος δεν συνειδητοποιεί καν ότι αυτό που κάνει μπορεί μακροχρόνια να έχει αποτέλεσμα το χωρισμό και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δείτε παρακάτω τις συνήθειες που αυξάνουν την πιθανότητα που έχει ένα ζευγάρι να πάρει διαζύγιο. Γιατί πρέπει να γνωρίζετε τι κάνει λάθος ο σύντροφός σας ή εσείς έτσι ώστε να μπορέσετε να το διορθώσετε έγκαιρα αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις.

Δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στις έγνοιες της/του συζύγου

«Πολλές γυναίκες περνάνε περιόδους σιωπής μετά από χρόνια προσπαθειών να βελτιώσουν τα μελανά σημεία στη σχέση τους. Αν παρατηρήσετε ότι η σύζυγός σας δεν σας απασχολεί με τις διάφορες ανησυχίες της ενώ δεν έχει ουσιαστικά δεν έχει βρεθεί ούτε εφαρμοστεί κάποια λύση που να εξηγεί αυτή τη στάση, τότε μην πέσετε από τα σύννεφα όταν σας ανακοινώσει ότι βρήκε την έξοδο διαφυγής από το γάμο σας» σχολιάζει η σύμβουλος γάμου και life coach Lesli Doares. «Οι περισσότεροι άντρες αιφνιδιάζονται από τις γυναίκες τους οι οποίες τους ζητάνε διαζύγιο λέγοντάς τους ότι τίποτα δεν πάει καλά στη μεταξύ τους σχέση. Το 80% των αιτήσεων διαζυγίων γίνονται από τις γυναίκες μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία νιώθουν ότι δεν εισακούγονται τα παράπονά τους».

Επομένως κανείς δεν πρέπει να υποθέτει ότι όλα βαίνουν καλώς επειδή απλώς και μόνο έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που υπήρξε καβγάς. Σ’ αυτή την περίπτωση κάντε την εύστοχη ερώτηση την κατάλληλη στιγμή: «Είναι όλα εντάξει; Είμαι ο/η καλύτερος/η σύζυγος που θα μπορούσα να είμαι;». Και ετοιμαστείτε για τη μεγάλη συζήτηση που θα ακολουθήσει…

Γίνεται συνεχής προσπάθεια να αλλάξει κάποια συμπεριφορά του/της ο/η σύζυγος

«Το να προσπαθείτε να αλλάξετε το σύντροφό σας ή τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα πράγματα είναι δυναστικό» λέει η Doares. «Διαπιστώνετε ότι προσπαθείτε να εξαλείψετε το άγχος ή την αμηχανία που σας προκαλεί μια συμπεριφορά του/της συζύγου σας προσπαθώντας να τον/την κάνετε να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που πιστεύετε εσείς ότι πρέπει. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρέσκονται καθόλου στο να ελέγχονται. Στην πραγματικότητα αυτό που δημιουργείται έτσι είναι εχθρικό περιβάλλον με πίεση». Στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να ξεχνάμε να αγαπάμε τους ανθρώπους μας γι΄ αυτό που είναι, όχι να τους μισούμε γι’ αυτό. «Δεν είναι μόνο ότι ο/η σύντροφός σας δεν θα αλλάξει ποτέ. Είναι ότι δεν είστε εσείς αυτοί που μπορείτε να τον/την αλλάξετε» επισημαίνει ο Karl Pillemer, γεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornel,l που έχει μελετήσει σε βάθος την επιτυχία των μακροχρόνιων σχέσεων. Οι άνθρωποι που τελικά δέχονται το σύντροφό τους για αυτό που είναι και δεν συνεχίζουν να τον βλέπουν σαν ένα diy project βρίσκουν τελικά απελευθερωτική την εμπειρία και είναι πολύ πιο πιθανό να βρουν και την ευτυχία φέρνοντας τη σχέση τους σε ικανοποιητικό επίπεδο για δεκαετίες».

Δεν δίνεται ο απαιτούμενος χώρος

Όλοι γνωρίζουμε ότι αν δεν αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στο/στη σύζυγό μας, θα βρεθούμε στον κίνδυνο να αφήνουμε το χρόνο να περνάει χωρίς να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ μας. Ωστόσο όταν ρωτήθηκαν 10 άτομα τι έκαναν για να τα φέρουν βόλτα στο γάμο τους, πολλοί από αυτούς είπαν ότι, επειδή θεωρούν τρομερά σημαντικό να έχουν το χώρο τους τόσο κυριολεκτικά και μεταφορικά, απλώς τον ζήτησαν και τον πήραν. Έτσι ένας άντρας 42 ετών είπε ότι αυτός και η γυναίκα του για 12 χρόνια απολαμβάνουν να κάνουν πράγματα μαζί «όταν τα ενδιαφέροντά μας δεν συμπίπτουν, τότε δίνει ο ένας στον άλλον το χώρο ντου. «Έτσι μεγαλώνουμε μαζί αλλά δεν νιώθουμε κολλημένοι ο ένας στον άλλον» λέει ο ίδιος. Και η μια συνομήλική του γυναίκα είπε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σκεφτεί να πνίξει το σύζυγό της το βράδυ λόγω του πολύ ενοχλητικού χασμουρητού του μέχρι που κατέληξαν σε μια λύση: μετακόμισαν σε σπίτι με ένα ακόμα υπνοδωμάτιο.

Ασκείται αυστηρή κριτική

«Ένα σημάδι ότι η σχέση σας οδεύει γρήγορα στο διαζύγιο είναι όταν υπάρχει διαρκής περιφρόνηση και κριτική από τον ένα προς στον άλλον. Και τα δύο αυτά στοιχεία βλάπτουν τόσο το κάθε άτομο ξεχωριστά όσο και τη μεταξύ τους σχέση» λέει η θεραπεύτρια Irene Schreiner. «Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι δύο συμπεριφορές, αν δεν σταματήσουν, τότε μπορούν να οδηγήσουν στο διαζύγιο». Όσο σημαντικό είναι το να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με τον άνθρωπό σας, άλλο τόσο είναι να επιλέξετε τις μάχες που πρέπει να σταματήσετε να δίνετε. Μερικές φορές το να τσακώνεστε συνέχεια για τις κάλτσες που έμειναν στο πάτωμα απλώς δεν αξίζει τον κόπο!

Δεν χρησιμοποιείται συχνά η λέξη «ευχαριστώ»

Όταν είστε παντρεμένοι για ένα διάστημα, είναι εύκολο να αρχίσετε να θεωρείτε δεδομένα τα πράγματα που κάνει ο/η σύζυγός σας σε καθημερινή βάση για εσάς. Αλλά μια έρευνα του 2017 που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ έδειξε ότι ο μεγαλύτερος δείκτης πρόβλεψης συζυγικής ευτυχίας είναι η ευγνωμοσύνη. Λίγη μόνο μπορεί να συμβάλει ώστε ένας γάμος να γίνει μακροχρόνιος.

Ξεχνιέται ο συντροφικός ρόλος

Είναι φυσικό ότι, όταν κάνετε παιδιά, οι ρόλοι σας ως γονείς γίνονται πιο σημαντικοί από εκείνους της συζυγικής σχέσης. Αλλά, σύμφωνα με τη θεραπεύτρια και συγγραφέα best seller εγχειριδίων αυτοβοήθειας Tina B. Tessina, η ρομαντική σας σχέση είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζετε το οικοδόμημα της οικογένειάς σας. Μην αφοσιώνεστε τόσο πολύ στο ρόλο σας ως γονείς και ξεχνάτε αυτόν του συντρόφου. Όσο φορτωμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, κανονίστε ένα ραντεβού σε ένα εστιατόριο για ένα ωραίο δείπνο ή μια διήμερη απόδραση.

Υπάρχει ρουτίνα

Σκεφτείτε τις συνθήκες του γάμου σας όταν εσείς και ο/η σύντροφός σας πρωτοπαντρευτήκατε: πιθανότατα κάνατε συχνά εκπλήξεις ο ένας στον άλλο είτε με δώρα, είτε με εισιτήρια συναυλίας είτε με διήμερες εκδρομές. Όλα αυτά όμως άρχισαν να πέφτουν στο κενό όσο περνούσε ο καιρός. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που διενεργήθηκε σε 123 ζευγάρια στον έβδομο και ένατο χρόνο γάμου απέδειξε ότι η βαρεμάρα μπορεί να προκαλέσει τη μείωση του ενδιαφέροντος στα ζευγάρια. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να είστε αυθόρμητοι πού και πού!

Δεν μοιράζονται οι δουλειές του σπιτιού

Μια πρόσφατη μελέτη του Business School του Χάρβαρντ βρήκε ότι το 25% των διαζυγίων οφείλεται σε διαφωνίες για τις δουλειές του σπιτιού. Και η έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν διαζύγιο επειδή κουράστηκαν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών στο σπίτι και να φέρνουν σε πέρας τις περισσότερες υποθέσεις που αφορούν τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθούν και με την καριέρα τους. Άντρες, σταματήστε να είστε τόσο χαλαροί. Μην αφήσετε το πλύσιμο των πιάτων να οδηγήσει στο τέλος του γάμου σας.

Δεν υπάρχει πραγματικό αίσθημα δέσμευσης

Μια έρευνα του UCLA σε 172 παντρεμένα ζευγάρια στο πέρασμα 11 χρόνων βρήκε ότι αυτοί που παραμένουν παντρεμένοι είναι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι το να είναι δεσμευμένοι σημαίνει γι’ αυτούς ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει εύρυθμα ο γάμος τους. «Είναι εύκολο να νιώθεις δεσμευμένος όταν όλα πάνε καλά» τονίζει ο Thomas Bradbury, διευθυντής στο Ινστιτούτο Σχέσεων και επικεφαλής της έρευνας και συνεχίζει: «Καθώς μια σχέση εξελίσσεται, δεν μπορεί να πει κάποιος σε κάποια στιγμή να νιώθει δεσμευμένος ναι μεν, αλλά ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά. Χρειάζεται να βρεθεί μια λύση, να γίνουν κάποιες θυσίες και να ακολουθηθούν τα απαιτούμενα βήματα έτσι ώστε όλο αυτό να προχωρήσει μπροστά σωστά».

Δεν υπάρχει ψυχραιμία απέναντι σε πραγματικά ασήμαντες λεπτομέρειες

«Ξανασκέφτηκα όλο το θέμα του γάμου όταν η σύζυγός μου χρησιμοποίησε ένα πιρούνι και ένα μαχαίρι για τα νάτσος στην πρώτη μας επέτειο» σχολίασε ένας χρήστης του Twitter. Όλοι έχουμε τις παραξενιές μας. Υπάρχουν ορισμένες κόκκινες σημαίες, όπως το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς στην οικογένειά του και να παίρνει κάποια πράγματα στα σοβαρά. Ωστόσο υπάρχουν επίσης και μικρά ασήμαντα πράγματα, τα οποία απλώς πρέπει να τα αφήνετε να περνάνε.

Υπάρχει τεχνολογική εισβολή στη συζυγική σχέση

Η τεχνολογία έχει κάνει ακόμα πιο εύκολο το να συναντήσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι ωστόσο έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολο το να περνάμε ουσιαστικό χρόνο με τον άνθρωπό μας. Μια έρευνα βρήκε ότι το να αγνοείτε τον/τη σύντροφό σας καθώς εσείς χαζεύετε στην οθόνη του κινητού σας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη σχέση σας. Στέλνοντας σε μια πρώην μέσω Messenger ή φλερτάροντας μια συνάδελφο στο Instagram μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο τρόπος μικροαπιστίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική προδοσία. Και μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η τάση τα ζευγάρια να παρακολουθούν Netflix σε ξεχωριστές συσκευές το βράδυ σκοτώνει την ερωτική τους ζωή. Δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη ότι οι δικηγόροι στη Μ. Βρετανία κατηγορούν το Facebook ως τον κύριο λόγο διαζυγίων, αφού το συμπληρώνουν ως αιτία στη μία από κάθε πέντε αιτήσεις που καταθέτουν.

 

error: Content is protected !!