close
Πρέπει να κάνουμε εξετάσεις στα παιδιά μετά την νόσηση τους από κορονοϊό;

Πρέπει να κάνουμε εξετάσεις στα παιδιά μετά την νόσηση τους από κορονοϊό;

Πολλοί έιναι οι γονείς που δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κάνουν εξετάσεις στο παιδί τους μετά από την νόσηση τους από κορονοϊό. Είναι κάτι που χρειάζεται;Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος μέσω δημοσίευσης στην σελίδα του στο Facebook.

Διάβασε τη δημοσίευση του γιατρού:

“ΜΗΝ κάνετε κατάχρηση εξετάσεων στα παιδιά μετά τον κορονοϊό

Δεχόμαστε καθημερινά πολλες ερωτήσεις για το ποιες εξετάσεις πρεπει να κανει ενα παιδι μετα την νοσηση απο κορωνοιο. Για να μην σας κουράζω, πιθανότατα καμια. Καρδιολόγοι, ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος, συστάσεις για μια επισκεψη «να δω λιγο το παιδι». Τι θα δεις απο το παιδι και τι περιμένεις απο την ακτινογραφια, κανεις δεν απαντά, ενα αόριστο «θα δουμε», αυτο παντα λειτουργεί στην ψυχολογία των γονέων.Ευτυχώς για ολα αυτα υπαρχουν οδηγιες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.Τι πρεπει, λοιπον, να παρακολουθήσουμε στο παιδι μετα τον Covid ;Η λέξη κλειδί ειναι «υπολοιπομενα συμπτωματα». Η Ακαδημία εύστοχα διευκρινίζει οτι τα συμπτωματα αυτα δεν ειναι παντα ευθέως αναλογα της βαρύτητας της νοσησης. Μπορει ενα παιδι να το περασει «λιγο πιο δύσκολα» αλλα να ειναι εντελως καλα πια, και ενα παιδι με λιγα και μη ειδικα συμπτωματα να αφήνει την αισθηση στους γονεις οτι «κατι ενδεχομενως ακομα συνεχίζεται».

Ποια ειναι τα συμπτωματα αυτα ;

1. Αναπνευστικά συμπτωματα – θωρακικό άλγος, χρόνιος βηχας και βρογχοσπασμος εκλυομενος με την ασκηση.
Τα συμπτωματα αυτα σε (πολυ) λιγες περιπτώσεις μπορουν να διαρκέσουν περισσοτερο απο τρεις μηνες, ο κλινικός γιατρος θα υποδείξει το σωστο χρονοδιάγραμμα για την ακτινογραφία θώρακος και τις λειτουργικές δοκιμασίες του πνεύμονα. Το τάιμινγκ στην πνευμονολογία ειναι περίπου τα παντα, να προσθέσω ομως οτι ο μεγάλος όγκος των παιδιων που βλεπουμε με βηχα post-Covid στα ιατρεια μας, ειναι απλα ενας υπολειμματικός μεταλοιμωδης βηχας που πρακτικα μπορει να παρατηρηθεί μετα απο καθε ιωση του αναπνευστικου. Και τιποτε αλλο.

2. Καρδιολογικα συμπτωματα – ειναι ελάχιστα εκεινα τα παιδια που θα εμφανίσουν μυοκαρδιτιδα κατα την διάρκεια της νόσου.

Προκαρδιο άλγος, δύσπνοια, συμπτωματα δηλαδη που δύσκολα θα ξεφύγουν απο την προσοχη των γονέων. Τα παιδια αυτα θα χρειαστούν καρδιολόγο. Τα παιδια αυτα ειναι ενα 0,3 – 0,5 % του συνόλου των παιδιων. Μονο. Να θυμίσω σε αυτο το σημειο, γιατι με τον κορωνοιο ειναι πολυ πιθανό να ξεχάσουμε και αυτην την λίγη ιατρικη που ξέραμε, οτι μυοκαρδιτιδα μπορει να κανει συχνα και ο ιος της γρίπης, ο αδενοιος και πανω απο ολους ο κοξάκι, αλλα δεν θυμαμαι μετα απο καθε ετήσιο κύμα γρίπης να λεμε σε ολα τα παιδια να πανε στον καρδιολόγο. Εαν κανω λαθος, συγγνωμη προκαταβολικα.

3. Ανοσμια και αγευσια – στην Όμικρον αυτο πια ειναι ασυνήθιστο.
Στα παιδια που παραμενει, ομως, μπορει να επηρεάσει την ποιότητα της διατροφής τους, την ψυχική τους διαθεση και την σωματική τους ανάπτυξη. Αυτο θελει μια καλη συμβουλευτική απο τον παιδιατρο.

4. Πονοκέφαλος – αυτο δεν ειναι ασυνήθιστο, αλλα εχω διαπιστώσει οτι κυριως οφείλεται στην διαταραχή της ρουτίνας του ύπνου, την μέτρια ενυδατωση κατα τις ημερες της νοσησης και κυριως στην κατάχρηση του χρόνου οθόνης. Παρακολουθούμε κυριως για υπολοιπα νευρολογικά συμπτωματα, οπως ανικανότητα συγκεντρωσης, θόλωση, εύκολη πνευματική κόπωση στα μαθήματα, αυτα ειναι το τυπικό long covid στα παιδια, εκει χρειαζόμαστε και τους εκπαιδευτικους.

5. Ψυχικές διαταραχές – το πλεον συνηθισμένο, πολλες και διαφορετικές οι εκδηλώσεις, καθε παιδι το εισπράττει διαφορετικα, αλλο με εύκολη κόπωση, αλλο με άτυπα κοιλιακά άλγη, με συχνοουρία, με εκρήξεις θυμού. Εκει πρεπει να εχουμε το θάρρος να αναζητήσουμε βοήθεια, δεν ειναι ντροπη το παιδι να μην ειναι καλα, ειναι ντροπη να το ξερουμε και εμεις να μην κανουμε κατι για αυτο.

Μιλήστε με τον δικο σας παιδιατρο για ολα αυτα. Θα σας καθησυχάσει στην πλειονοτητα των περιπτώσεων, αν οχι, τουλαχιστον θα σας βάλει στις πραγματικές τους διαστάσεις τα λιγα πραγματάκια που πρεπει να γινουν σε ενα ελάχιστο συνολο παιδιων.

Κλείνω οπως κλείνουν και οι οδηγιες (σκρινσοτ στο τελος) : “Η καθοδηγηση της Ακαδημίας δινει έμφαση σε μια «συντηρητική προσέγγιση» που περιλαμβάνει το ΜΙΝΙΜΟΥΜ των διαγνωστικών εξετάσεων, και εστιάζει μονο σε αυτους τους ασθενείς με συνεχιζόμενα συμπτωματα, με στόχους εφικτούς για τις πρώτες 4-12 εβδομαδες μετα την νοσηση, για να αποφύγει την πιθανή ζημία που προκαλεί η υπερβολή στις εξετάσεις”
Αυτα τα ολιγα. Ελπιζω να βοήθησα.”

error: Content is protected !!