close
Φακές με curry

Φακές με curry

29 September 2021featured

Υλικά

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτάλι σούπας θυμάρι
  • 1-2 κουταλάκια γλυκού curry
  • 3/4 φακές ψηλές
  • 1/2 φλιτζάνι καστανό ρύζι
  • 1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 κουταλιές σούπας χαρουπόμελο
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο ντοματοχυμό από (2 μεγάλες ώριμες ντομάτες)
  • 1-2 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 καρότο τριμμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  • 10 ντοματίνια κομμένα
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 πίτα
  • 2 κουταλιές σούπας κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • 2 κουταλιές σούπας τριμμένο καρότο
  • 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

 

Lentils-curry-2-recipe-main-dishes-1333x2000
Εκτέλεση
  • Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό και τις σουρώνουμε καλά.
  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το θυμάρι, το curry, τις φακές, το ρύζι, το τζίντζερ, τον σκόρδο, χαρουπόμελο, το νερό και τον φρέσκο ντοματοχυμό.
  • Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Όταν οι φακές είναι έτοιμες, ρίχνουμε και το αλάτι, χυμό λεμονιού και τριμμένο καρότο. (δεν ρίχνουμε το αλάτι από την αρχή για να μην σκληρύνουν οι φακές μας).
Lentils-curry-3-recipe-main-dishes
Για το σερβίρισμα
Όταν οι φακές μας είναι έτοιμες αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τις φακές σε μπολ προσθέτουμε λίγο τριμμένο καρότο, κρεμμυδάκι φρέσκο, λίγα ντοματίνια κομμένα, κόλιανδρο ή μαϊντανός ψιλοκομμένο και 1 κ.σ ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε τις φακές με πίτα.

 

Λίγα λόγια για το En Healthy

Η Νατάσα Στυλιανού και  Μαρίνα Χριστοφόρου σας καλωσορίζουν στο υγιεινό τους γαστρονομικό ταξίδι!

«Μετά από πολλή έρευνα και αμέτρητους πειραματισμούς δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα ‘En Healthy’  για να μοιραζόμαστε μαζί σας όλες τις εναλλακτικές, γευστικές και νηστίσιμες συνταγές που φτιάχνουμε καθημερινά. Ο σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε περισσότερο κόσμο να εντάξει στη διατροφή του περισσότερα φρούτα και λαχανικά μειώνοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε χημικά, πρόσθετα και συντηρητικά. Προσπαθούμε καθημερινά να απαλλάσσουμε τον οργανισμό μας από περιττές τοξίνες και βλαβερά πρόσθετα γι’ αυτό σε όλες τις συνταγές μας δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζάχαρη, γαλακτοκομικά ή ζωικά προϊόντα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υστερούν καθόλου σε γεύση.

Σπουδάσαμε και οι δυο graphic design, έτσι το πάθος μας για δημιουργικότητα ήταν πολύ φυσικό να το διοχετεύσουμε και στη μαγειρική. Μας αρέσει πολύ να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, να δημιουργούμε νέες συνταγές και να ανακαλύπτουμε ασυνήθιστα υλικά.»

3

Μήνυμα από τη Μαρίνα

«Το ταξίδι μου στην υγιεινή διατροφή ξεκίνησε όταν η μητέρα μου διαγνώστηκε με μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια. Όταν οι γιατροί μας ανέφεραν ότι δεν υπήρχε θεραπεία ξεκίνησα να κάνω εκτεταμένη έρευνα σε διάφορα βιβλία και στο διαδίκτυο. Από τη μελέτη που έκανα ήταν ξεκάθαρο ότι για να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας της έπρεπε να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, δηλαδή να μην καταναλώνει καθόλου ζωικά προϊόντα και επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη και διάφορα συντηρητικά.

Αμέσως αποφασίσαμε σαν οικογένεια να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο που μαγειρεύουμε ούτως ώστε να έχει η μητέρα μου την υποστήριξη που χρειαζόταν για να μην νιώθει μόνη της σε αυτή τη μάχη. Αυτό ήταν τεράστια πρόκληση για εμάς λόγω του ότι μας άρεσε πάρα πολύ να τρώμε καθημερινά κρέας και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα μπορούσαμε να τρώμε μόνο φυτικής προέλευσης φαγητά.

Δεν γνωρίζαμε τίποτα για χορτοφαγική – αλκαλική διατροφή. Κατ’ ακρίβεια οι χορτοφάγοι ήταν σαν εξωγήινοι στο μυαλό μας. Σιγά σιγά άρχισα να δημιουργώ καινούριες συνταγές και μετά από πολύ έρευνα, πειραματισμό και απογοήτευση επιτέλους είδα φως να έρχεται από το τούνελ! Οι καινούριες μου συνταγές ήταν πεντανόστιμες και αυτό το έκριναν οι φίλοι μου οι οποίοι δεν ήταν χορτοφάγοι!

Μετά από μερικά χρόνια αφότου υιοθετήσαμε αυτό τον τρόπο διατροφής, μπορώ πλέον να δω ξεκάθαρα τα οφέλη στην υγεία της οικογένειας μου. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η κατάσταση της μητέρας μου σταθεροποιήθηκε για πολλά χρόνια, σε αντίθεση με τις αρνητικές τους προβλέψεις. Τώρα η πρόκληση μου είναι να συνεχίσω να μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένεια μου και να ενσταλάξω στα παιδιά μου τα οφέλη που μπορούμε να κερδίσουμε από το πραγματικό φαγητό!!»

Μήνυμα από τη Νατάσα

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που αγαπάει πολύ το καλό φαγητό. Σαν παραδοσιακοί μεσογειακοί τύποι, οι οικογενειακές μας συγκεντρώσεις ήταν πάντοτε συνδεδεμένες με το σπιτικό φαγητό. Η μητέρα μου έκανε πάντοτε το καλύτερο που μπορούσε για να μαγειρεύει υγιεινά λόγο του ότι ο πατέρας μου διαγνώστηκε με διαβήτη εδώ και αρκετά χρόνια. Για μένα ήταν καθημερινό ζήτημα να παρατηρώ τον πατέρα μου να μετρά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα του και να καταγράφει τι τρώει για να παραμένει στα επιτρεπτά όρια. Λόγω αυτού του γεγονότος, συνειδητοποίησα σε πολύ νεαρή ηλικία ότι αυτά που τρώμε έχουν άμεση επίδραση στην υγεία μας!

Όταν πρωτάρχισα να πειραματίζομαι με το υγιεινό μαγείρεμα, εντυπωσιάστηκα από τις τεράστιες επιλογές που μπορεί να προσφέρει! Επιπλέον με ξάφνιασε το πόσο γευστική μπορεί να είναι μια συνταγή χωρίς να περιέχει καθόλου βούτυρο, ζάχαρη, βαριές ζωικές κρέμες ή οποιαδήποτε άλλα βλαβερά προϊόντα! Κατ’ ακρίβεια τώρα αναρωτιέμαι γιατί να επιβαρύνει κάποιος τον εαυτό του με όλα εκείνα τα βαριά συστατικά, όταν υπάρχουν τόσες πολλές υγιεινές επιλογές!

Με τη Μαρίνα γνωριστήκαμε μέσω κοινών μας φίλων που γνώριζαν το πάθος που έχουμε και οι δυο για το υγιεινό φαγητό. Είχαμε τον ίδιο τρόπο σκέψης όσον αφορά τη δημιουργία θρεπτικών συνταγών και αρχίσαμε να ανταλλάζουμε τις γνώσεις μας.

Η ιδέα για αυτό το site ήταν το φυσικό επακόλουθο στην προσπάθεια μας να μοιραζόμαστε  τις συνταγές μας με τους φίλους και γνωστούς μας. Όταν σκεφτόμασταν τι θα ονομάζαμε το  site, η έμπνευση ήρθε από το γιο της Μαρίνας, Τζόναθαν. Κάθε φορά που συναντιόμασταν στο σπίτι μου για φαγητό ρωτούσε τα συστατικά για το καθετί και στη συνέχεια έκανε την ερώτηση ‘Εν υγιεινό?’ Για εμένα ήταν μεγάλη έκπληξη να ακούω αυτή την απορία από ένα τρίχρονο παιδί! Έτσι αποφασίσαμε να ονομάσουμε το site ‘En healthy’!

Ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας πολλές νόστιμες συνταγές και να σας μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό μας για το υγιεινό φαγητό. Αν αυτό γίνει καθημερινή συνήθεια μπορεί να συμβάλει στο να νιώθουμε καλύτερα από ποτέ!»

Για περισσότερες υγιεινές συνταγές για πρωινό επισκεφθείτε την ιστοσελίδα enhealthy.com και κατεβάστε δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο!

Porridge-berries-jam-recipe-breakfast-1-350x350

error: Content is protected !!