close
Κοινοί μύθοι στη παιδιατρική!

Κοινοί μύθοι στη παιδιατρική!

25 July 2021featured

Γράφει ο Δρ.Νίκος Μακρίδης  – Ειδικός Παιδίατρος

1. Όταν είναι κρυωμένο δεν το αφήνουμε να φάει!
Όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, χρειάζεται θερμίδες για να βοηθήσουν το σώμα του, να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Έτσι το αφήνουμε να φάει αν πεινά. Πάντα ενθαρρύνουμε την λήψη υγρών, δεδομένου ότι και το κρυολόγημα και ο πυρετός μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

2. Ο κρύος ή υγρός καιρός προκαλεί κρυολογήματα!
Μόνο έμμεσα. Το κρυολόγημα είναι λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από ιούς. Δεν προκαλείται όταν το παιδί βρέχεται ή κρυώνει. Προκαλείται όταν έρχεται σε επαφή με μολυσμένες ρινικές εκκρίσεις άλλων ανθρώπων που έχουν κρυολόγημα. Το να βραχεί η να κρυώσει δεν αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα σε σημείο που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα παιδί να αρπάξει ένα κρυολόγημα. Τα κρυολογήματα είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια κρύου ή υγρού καιρού, μόνο και μόνο επειδή τα παιδιά παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, σε στενότερη επαφή μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί ένα γόνιμο έδαφος για τους ιούς να εξαπλωθούν από παιδί σε παιδί.

3. Πηκτές κιτρινοπράσινες εκκρίσεις από τη μύτη κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος σημαίνουν βακτηριακή λοίμωξη και χρειάζεται αντιβιοτικά!
Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Μπορεί να είναι το τελικό στάδιο ενός κρυώματος. Οι ρινικές εκκρίσεις σε ένα κρύωμα ξεκινούν συνήθως καθαρές και υδαρείς και μπορεί να γίνουν πιο θολές και πιο πηκτές και πράσινες ή κίτρινες στο τέλος του κρυώματος. Σε μια εποχή κατάχρησης αντιβιοτικών, είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζουμε υπερβολικά μια πράσινη ρινική καταρροή. Για θεραπεία της πράσινης καταρροής πρέπει να σκεφτούμε αν δεν καθαρίσει μετά από επτά έως 10 μέρες ή τα συμπτώματα κρυολογήματος διαρκούν πέραν από 10-14 ημέρες.

4. Τα παιδιά κάνουν ωτίτιδες, επειδή δεν καλύπτουν τα αυτιά τους!
Οι μολύνσεις των αυτιών δεν προκαλούνται αν δεν φορά καπέλο ή αν μπει νερό στο αυτί αλλά συμβαίνουν σε μια μικρή περιοχή πίσω από το τύμπανο που ονομάζεται κοιλότητα του μέσου ωτός. Αυτός ο χώρος συνδέεται με το πίσω μέρος του λαιμού με ένα μικρό σωλήνα που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Όταν ένα παιδί είναι μπουκωμένο, είτε λόγω κρυολογήματος ή αλλεργίας, η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί σωστά, και το υγρό συσσωρεύεται στο χώρο του μέσου αυτιού. Το υγρό αυτό λειτουργεί ως εξαιρετικό μέσο καλλιέργειας για τα βακτήρια, τα οποία, στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται προκαλώντας μια λοίμωξη του μέσου αυτιού.

5. Ο ψηλός πυρετός προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο!
Ο πυρετός ο ίδιος δεν είναι πιθανό να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη. Αυτός ο μύθος ξεκίνησε επειδή μια αιτία πυρετού, η μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού ), συχνά οδηγεί σε εγκεφαλική βλάβη.

6. Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα.
Σίγουρα θα ήταν ωραίο αν αυτό ήταν αλήθεια. Θα μπορούσαμε τότε να θεραπεύαμε την υπερκινητικότητα με ειδικές δίαιτες με μειωμένη ζάχαρη αντί της φαρμακευτικής αγωγής. Πολλές έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά, ωστόσο, τείνουν να διαψεύσουν αυτή τη θεωρία. Οι μελέτες αυτές δεν βρίσκουν αισθητή διαφορά στη συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών που καταναλώνουν ζάχαρη και εκείνων που δεν . Αυτός ο μύθος πιθανότατα ξεκίνησε ως μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Οι γονείς πιστεύουν ότι η ζάχαρη επηρεάζει τη συμπεριφορά, έτσι ώστε όταν το παιδί τους γίνεται υπερβολικά ενεργό, κατηγορούν τη ζάχαρη. Τα παιδιά λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης στη διάρκεια ευχάριστων καταστάσεων όπως οι διακοπές και τα πάρτυς και γι ‘αυτό είναι σύνηθες για τους ενήλικες να αποδίδουν τις αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού στην αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης. Περισσότερες από 100 ερευνητικές μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, δείχνουν ότι η ζάχαρη έχει ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στα παιδιά. Επίσης, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της επίδρασης της ζάχαρης στα παιδιά με ADHD (διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και υπερκινητικότητα) και στα παιδιά χωρίς ADHD σε σχέση με τη συμπεριφορά. Επιπλέον, η ζάχαρη δεν προκαλεί ADHD.

7. Τα πόδια ενός μωρού στραβώνουν αν στέκεται !
Αυτός ο μύθος έρχεται από παλιά , όταν τα παιδιά υπέφεραν από ραχίτιδα, μια έλλειψη βιταμίνης Δ που προκαλεί την μαλάκυνση των οστών και κύρτωση στα πόδια. Σήμερα, η ραχίτιδα είναι σπάνια και δεν υπάρχει κίνδυνος να στραβώσουν τα πόδια του μωρού σας όταν στέκεται. Τα πόδια των περισσότερων μωρών παίρνουν μια κάμψη κατά τη γέννηση επειδή τυλίγονται σφιχτά γύρω από το σώμα τους μέσα στη μήτρα της μητέρας τους. Χρειάζονται χρόνια για να ισιώσουν έξω, αλλά επιτρέπεται σε ένα μωρό να «σταθεί» στα πόδια του και αυτό δεν προκαλεί κύρτωση.

8. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε τα λαχανικά τους!
Οι ελλείψεις βιταμινών είναι εξαιρετικά σπάνιες, και είναι απίθανο ότι τα παιδιά θα βλάψουν τον εαυτό τους με το να μην τρώνε λαχανικά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κάνουν ολοκληρωμένα γεύματα, αλλά δεν είναι ανάγκη να δίνετε καθημερινά μάχες για να φάνε όλα τα λαχανικά τους. Στην πραγματικότητα, ίσως αν οι γονείς δεν κάνουν θέμα με την κατανάλωση λαχανικών, τα παιδιά θα είναι περισσότερο διατεθειμένα να τα δοκιμάσουν. Μπορεί να διαπιστώσουν ότι το μπρόκολο δεν είναι και τόσο κακό!

9. Οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να τρώνε σκόρδο, κρεμμύδια ή σοκολάτα!
Πιστεύετε ότι η κατανάλωση τροφών πολύ αρωματικών, κατά το θηλασμό κάνει το βρέφος πιο ιδιότροπο και του προκαλεί αέρια και ανάκατο στομάχι. Απλά δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες των μητέρων που θηλάζουν έδειξε ότι τα βρέφη προτιμούσαν το γάλα όταν οι μητέρες τους έτρωγαν σκόρδο και ακόμη θήλαζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μάλιστα αποκτούσαν περισσότερο βάρος!

10. Παρασκευάσματα εμπλουτισμένα με σίδερο προκαλούν δυσκοιλιότητα!
Καμία μελέτη δεν έχει βρει ποτέ διαφορά στον αριθμό των κενώσεων ανά ημέρα, το είδος των κενώσεων, τον αριθμό των ημερών χωρίς κένωση, τη συχνότητα των κολικών, τους εμέτους μεταξύ των βρεφών που τρέφονται είτε με εμπλουτισμένα είτε μη εμπλουτισμένα γάλατα. Τα μωρά χρειάζονται εμπλουτισμένα με σίδηρο γάλατα τύπων και η δυσκοιλιότητα δεν αποτελεί λόγο για τη αλλαγή σε ένα μη-εμπλουτισμένο με σίδηρο γάλα.

11. Βγαίνοντας έξω με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να κρυολογήσει!
Δείτε τον Μύθο # 2. Στην πραγματικότητα, οι ιοί, και όχι το νερό, ή το κρύο, προκαλούν κρυολογήματα.

12. Αν δίνουμε στα βρέφη δημητριακά το βράδυ τους κάνει να κοιμούνται περισσότερο!
Έρευνες έδειξαν ότι αν δίνει κανείς στερεά τροφή πριν τον ύπνο, δεν θα αλλάξει η ώρα που θα κοιμηθεί ένα βρέφος. Τα περισσότερα βρέφη δεν αναπτύσσουν ένα καλό πρόγραμμα ύπνου πριν τους 3 με 6 μήνες. Το να κοιμάται ένα παιδί όλο το βράδυ εξαρτάται περισσότερο από το πώς το βάζουν οι γονείς για ύπνο, πού το βάζουν, και πώς ανταποκρίνονται όταν ξυπνά τη νύχτα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα δημητριακά και άλλα στερεά τρόφιμα δεν πρέπει να ξεκινούν πριν τους 4 με 6 μήνες της ηλικίας για να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών.

13. Η οδοντοφυΐα συχνά προκαλεί πυρετό!
Ιατρικοί “εμπειρογνώμονες’’ από τον καιρό του Ιπποκράτη απέδωσαν πυρετό, διάρροια, και κρυολογήματα στην οδοντοφυΐα. Πρόσφατη έρευνα δεν έχει δείξει κάποια σχέση μεταξύ της οδοντοφυΐας και της εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων. Αν η οδοντοφυΐα προκαλέσει πυρετό, δεν είναι ποτέ πάνω από 38,3 *C

14. Η ακμή προκαλείται από το μη πλύσιμο του προσώπου!
Η ακμή δεν σχετίζεται με τη βρωμιά στο δέρμα ή τα λιπαρά τρόφιμα. Προκαλείται από φλεγμονή κάτω από το δέρμα, όχι βρωμιά στην επιφάνεια του δέρματος. Κρατώντας το πρόσωπο καθαρό είναι πάντα καλό, αλλά το ξύσιμο κάνει την ακμή χειρότερη.

15. Εντάξει, αν η ακμή δεν προκαλείται από τους ρύπους, τότε προκαλείται από τη σοκολάτα και άλλα τρόφιμα στη διατροφή του εφήβου!
Αυτός είναι ένας από τους παλαιότερους μύθους. Εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της ακμής. Με άλλα λόγια, η σοκολάτα, τηγανητές πατάτες, πίτσα και άλλα γρήγορα φαγητά δεν προκαλούν ακμή. Ωστόσο έχει νόημα να περιορίσει κανείς τα λιπαρά τρόφιμα για πρόληψη της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με ψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο (όπως τα οστρακόδερμα) μπορούν να επιδεινώσουν την υπάρχουσα ακμή, αλλά δεν την προκαλεί.

16. Οι βιταμίνες προσφέρουν στα παιδιά που έχουν κακή όρεξη, επιπλέον ενέργεια!
Οι βιταμίνες δεν μπορούν να δώσουν επιπλέον ενέργεια, δεδομένου ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Εκτός αν το παιδί σας έχει μια συγκεκριμένη αβιταμίνωση, το επίπεδο της ενέργειας του δεν θα αλλάξει, αν του δώσουμε συμπληρώματα βιταμινών.

17. Αν τα παιδιά κάνουν κρακ ‘’σπάσιμο’’τα δάκτυλα τους, θα προκληθεί αρθρίτιδα!
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το κρακ των αρθρώσεων στα δάκτυλα θα επηρεάσει την ανάπτυξη ή θα οδηγήσει σε αρθρίτιδα.
Αυτός ο ενοχλητικός ήχος προκαλείται από τη ρήξη του κενού στην άρθρωση όπου σχηματίζονται φυσαλίδες αζώτου μέσα στο αρθρικό υγρό. Με τη ρήξη των φυσαλίδων αυτών παράγεται αυτός ο ήχος.

18. Η παιδιατρική ασπιρίνη είναι η καλύτερη για τη θεραπεία των πυρετών στα παιδιά!
Η χορήγηση ασπιρίνης δεν συνιστάται πλέον για τα παιδιά, εκτός αν συνιστάται από το παιδίατρο. Η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο του Reye.

19. Αν περπατούν ξυπόλυτα κάνουν πλατυποδία!
Περπατώντας ξυπόλυτα είναι πιθανώς το καλύτερο για τα παιδιά. Επιτρέπει στα πόδια τους να εξελιχθούν φυσικά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα πόδια του παιδιού θα αναπτυχθούν διαφορετικά, με ή χωρίς παπούτσια. Η μόνη πραγματική αιτία που τα παιδιά θα πρέπει να φορούν παπούτσια είναι να προστατεύσουν τα πόδια τους από τραυματισμούς .

20. Το χρώμα των ματιών ενός μωρού στους δύο μήνες θα είναι το μόνιμο τους χρώμα!
Ανέκαθεν πιστεύετο ότι καμία αλλαγή στο χρώμα των ματιών ενός μωρού δεν επισυμβαίνει μετά τους 2-3 μήνες ηλικίας. Μια πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη αυτή πεποίθηση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το χρώμα των ματιών δεν σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 6 ετών στο 90% των παιδιών. Από το υπόλοιπο 10%, οι μισοί συνέχισαν να παρουσιάζουν αλλαγές στην απόχρωση και στη σκουρότητα . Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο για να μάθουν τελικό χρώμα των ματιών του παιδιού τους!

21. Μην δίνετε γάλα όταν το μωρό είναι κρυομένο. Θα αυξήσει την παραγωγή βλέννας!
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το η κατανάλωση γάλακτος όταν ένα παιδί είναι κρυωμένο αυξάνει την παραγωγή βλέννας στο αναπνευστικό σύστημα. Μια σειρά από πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος και του ποσού της βλέννας του αναπνευστικού συστήματος που παράγεται κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Τα παιδιά χρειάζονται το γάλα και για τα δύο, πρωτεΐνες και ασβέστιο, και να αποσύρει κανείς ένα τέτοιο σημαντικό τρόφιμο κατά τη διάρκεια ενός κρυώματος δεν έχει κανένα νόημα. Ενώ ορισμένα παιδιά προτιμούν άλλα υγρά όταν είναι άρρωστα (χυμοί φρούτων, για παράδειγμα), οι γονείς μπορούν να δώσουν γάλα, αν το παιδί θέλει, χωρίς να ανησυχούν ότι το παιδί τους θα χειροτερέψει. (αλλεργία στο γάλα από την άλλη ,μπορεί να οδηγήσει σε μια βουλωμένη μύτη ή καταρροή).

22. Το τρίψιμο του δέρματος με αλκοόλ βοηθά στη μείωση του πυρετού του παιδιού!
Αυτή η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση θα μπορούσε να κάνει το παιδί πιο άρρωστο. Το αλκοόλ εξατμίζεται τόσο γρήγορα που μπορεί να προκληθεί ρίγος, τα οποίο δίνει εντολή στο σώμα να αυξήσει τη θερμοκρασία του ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις δηλητηρίασης από οινόπνευμα εάν χρησιμοποιείτο μεγαλύτερη ποσότητα και απορροφάτο από το δέρμα ενός παιδιού. Να θυμάστε ότι ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα, δεν είναι ασθένεια. Στην πραγματικότητα, ο πυρετός μπορεί να είναι χρήσιμος στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αν ο πυρετός κάνει το παιδί να μην αισθάνεται καλά, οι γονείς μπορούν να το κάνουν να αισθάνεται καλύτερα με το να χορηγήσουν (με τη συμβουλή του γιατρού τους, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη.)

23. Βάζοντας ένα μωρό να κοιμάται ανάσκελα αυξάνει την πιθανότητα να πνιγεί αν κάνει εμετό το βράδυ!
Τα μωρά μπαίνουν πλέον για ύπνο ανάσκελα αντί μπρούμυτα για την πρόληψη του Σύνδρομου Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών. Πολλοί παππούδες και γιαγιάδες, που έκαναν ακριβώς το αντίθετο με τα παιδιά τους, ανησυχούν για τα εγγόνια τους ότι θα κάνουν εμετό και θα πνιγούν αν ξαπλώνουν ανάσκελα. Σε όλες τις ερευνητικές μελέτες που έγιναν σε βρέφη για τη θέση ύπνου και το SIDS (και υπήρξαν πολλές απ’ αυτές), δεν υπήρξαν περιστατικά βρεφών που πνίγηκαν λόγω εμετού κατά τον ύπνο τους σε ανάσκελη θέση. Από το 1992 οπόταν εισήχθη το να ξαπλώνουν τα βρέφη ανάσκελα , δεν υπήρξαν περιστατικά πνιγμού στον ύπνο.

24. Ο εγκέφαλος είναι πλήρως ανεπτυγμένος κατά τη γέννηση!
Ο εγκέφαλος είναι το τελευταίο όργανο που αναπτύσσεται πλήρως σε ένα ανθρώπινο σώμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναπτύσσεται κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής και το 75% της ανάπτυξης ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

25. Το παιδιά δεν πρέπει να εμβολιάζονται αν έχουν πυρετό, κρυολόγημα και βήχα!
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ότι αυτή η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι αλήθεια. Δυστυχώς, πολλοί γονείς εξακολουθούν να το πιστεύουν και το παιδί τους μένει πίσω στο πρόγραμμα ανοσοποίησης του. Σε περίπτωση ήπιου πυρετού, κρυολογήματος η βήχα, ένα παιδί μπορεί να εμβολιασθεί με ασφάλεια μαζί με συμπτωματική θεραπεία. Οι εμβολιασμοί αντενδείκνυται μόνο όταν η ασθένεια που προκαλεί τον πυρετό είναι σοβαρή. Μια ήπια νόσος (όπως μια μόλυνση στο αυτί) δεν αποτελεί λόγο για να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου, ακόμη και αν το παιδί έχει πυρετό.

26. Η περπατούσα διδάσκει ένα μωρό να περπατήσει πιο γρήγορα!
Αυτός ο μύθος δεν είναι μόνο ψευδής αλλά και επικίνδυνος. Πολλά βρέφη τραυματίστηκαν από ανατροπή ή πτώση από τις σκάλες. Επιπλέον, το βρέφος μπορεί να φτάσει τώρα πράγματα που κανονικά δεν μπορεί να φτάσει. Επίσης, οι περπατούσες μπορούν να καθυστερήσουν στην πραγματικότητα το περπάτημα, δεδομένου ότι οι μύες που χρησιμοποιούνται μέσα σε μία περπατούσα είναι διαφορετικοί από εκείνους που χρησιμοποιούνται στο περπάτημα.

27. Ένα μωρό είναι “δυσκοίλιο” αν δεν ενεργηθεί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα!
Δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι ένα παιδί πρέπει να ενεργείται μέρα. Εφ ‘όσον τα κακάκια του είναι μαλακά, ένα μωρό μπορεί να ενεργηθεί κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά,μερικές φορές ενεργούνται τόσο σπάνια, όσο μια φορά την εβδομάδα! Ένα μωρό δεν είναι δυσκοίλιο όταν γρυλίζει, είναι ανήσυχο, κοκκινίζει, ή κλαίει όταν ενεργείται. Εάν το αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων, είναι μαλακά κόπρανα, το μωρό είναι μια χαρά!

28. Είναι ασφαλές για τα μικρά παιδιά να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου χωρίς αερόσακους ή όταν ο αερόσακος είναι απενεργοποιημένος!
Σε σύγκριση με ένα παιδί που κάθεται στο μπροστινό κάθισμα, ο κίνδυνος να σκοτωθεί όταν κάθεται στα πίσω καθίσματα είναι 41% λιγότερος. Όταν υπήρχαν αερόσακκοι για τους επιβάτες ,και τα παιδιά κάθονταν στα πίσω καθίσματα υπήρχαν 46% λιγότεροι θάνατοι, επιβεβαιώνοντας έτσι προηγούμενες μελέτες.Τα πίσω καθίσματα βρέθηκε να προσφέρουν την καλύτερη προστασία κατά τις μετωπιαίες συγκρούσεις και κατά τις ανατροπές. Ακόμη και αν ένα παιδί κάθεται στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου χωρίς αερόσακους, αλλά και καλά δεμένο είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι ένα παιδί που κάθεται στο πίσω κάθισμα με τους ίδιους περιορισμούς.

29. Τα παιδιά θα πρέπει να τα κάνουμε να τρώνε ότι είναι καλό γι’αυτά είτε το θέλουν είτε όχι!
Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα πολύ μικρά παιδιά θα τρώνε ότι είναι καλό γι ‘αυτούς, ακόμη και όταν περιβάλλονται από ανθυγιεινά και πλούσια τρόφιμα, αν μείνουν μόνα. Δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό να αναγκάσει κανείς τα παιδιά να τρώνε πράγματα που αντιπαθούν ή να τρώνε περισσότερο από ότι θέλουν. Μάλλον μια τέτοια πρακτική θα δώσει στα παιδιά ένα εργαλείο για να χρησιμοποιούν για αντίσταση και τα οδηγεί σε πιθανές διατροφικές διαταραχές αργότερα στη ζωή. Η πίεση στο παιδί για να φάει έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση ανορεξίας, βουλιμίας, παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή. Ενώ είναι πάντα σκόπιμο να περιοριστεί η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού από τα παιδιά, το καλύτερο είναι να αφήσετε την όρεξη του παιδιού να είναι ο οδηγός σας. Τα παιδιά είναι οι μόνοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το φαγητό για το σωστό λόγο: καύσιμα. Αυτά τρώνε περισσότερο όταν αναπτύσσονται, και λιγότερο όταν δεν είναι σε φάση ανάπτυξης. Μην κάνετε το γεύμα ένα πεδίο μάχης.

30. Λευκές κηλίδες στα νύχια σημαίνει ανεπάρκεια ασβεστίου!
Λευκές κηλίδες στα νύχια του παιδιού σας δεν είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας ασβεστίου. Ο τεχνικός όρος για τα σημάδια αυτά είναι λευκονυχία. Είναι ακίνδυνα αυξάνονται καθώς το νύχι μεγαλώνει. Προκαλούνται συνήθως από ένα χτύπημα η μικροτραυματισμούς στα νύχια. Λευκές κηλίδες μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας προσωρινής ασθένειας. Εάν ένα παιδί είναι άρρωστο, τα κύτταρα που φτιάχνουν τα νύχια μπορεί να μην λειτουργούν σωστά.

 

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

error: Content is protected !!