close
5 Πράγματα που δεν Ηξερες για την Δημιουργικότητα και τα Παιδιά

5 Πράγματα που δεν Ηξερες για την Δημιουργικότητα και τα Παιδιά

19 August 2020

‘Ολοι οι λόγοι για τους οποίους η δημιουργικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για το παιδί σας!

Η δημιουργικότητα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Κι όμως, η στενή επαφή με την δημιουργική μας πλευρά αυξάνει το προσδόκιμο ζωής!

Έρευνες έχουν επανειλημμένος δείξει ότι η καλή επαφή με την δημιουργική πλευρά του   εαυτού μας μειώνει την θνησιμότητα ενώ προσθέτει χρόνια στην ζωή του ανθρώπου !

Η πιο πρόσφατη σχετική έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Scientific American Magazine.

Το άρθρο στο οποίο αναφερόμαστε, εξηγεί τη σύνδεση μεταξύ μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής και δημιουργικότητας. Στην προσπάθεια λοιπόν του ανθρώπινου εγκεφάλου να έρθει σε καλύτερη επαφή με την δημιουργική του πλευρά, ενεργοποιείται ένα συγκεκριμένο δίκτυο νευρώνων το οποίο αποφορτίζει τον εγκέφαλο –και κατ’ επέκταση τον οργανισμό του ανθρώπου- από καταστάσεις οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής προσβάλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα όπως άγχος, αγωνία και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Με άλλα λόγια η δημιουργικότητα ενισχύει θετικά την προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού για να επιτύχει καλύτερα επίπεδα υγείας !

Ψυχολόγοι ανά το παγκόσμιο προτείνουν τις δημιουργικές τέχνες ως ένα ισχυρό εργαλείο για ασθενείς που προσπαθούν να νικήσουν διάφορους τύπους συναισθηματικών φραγμών και να διαχειριστούν καλύτερα και θετικότερα τα συναισθήματα τους.

Η δημιουργικότητα  βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων 

Ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος με περιπτώσεις όπου εταιρείες κολοσσοί μεγαλουργούν στο παγκόσμιο στερέωμα επειδή πολύ απλά έχουν στις τάξεις τους άτομα τα οποία έχουν ανεπτυγμένη την δημιουργική τους πλευρά στο σημείο του να επιλύουν προβλήματα με απίστευτους τρόπους –και πολλές φορές πριν καν αυτά δημιουργηθούν-  δημιουργώντας μια κουλτούρα/εργαλείο η οποία από μόνη της αποτρέπει ή επιλύει τα προβλήματα των καταναλωτών άμεσα και αποτελεσματικά.

Ακόμα όμως και σε «μικρότερες» κλίμακες, το να αναπτύξει κανείς από νωρίς την δημιουργική του πλευρά θα έχει αργότερα ως αποτέλεσμα ένα ενήλικο άτομο εκπαιδευμένο να επιλύει και να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα  με θετική προσέγγιση.
Η δημιουργικότητα ενισχύει και αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση είναι ένας από τους πυλώνες της MyBook Heroes. Η εταιρεία μας προωθεί την αυτοπεποίθηση ως δεξιότητα η οποία μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους από νωρίς.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα λευκό καμβά πάνω στον οποίο ένα παιδί μπορεί να πειραματιστεί με διάφορα χρώματα και σχέδια.

Αυτό που θα δούμε είναι την διάθεση του παιδιού να περνά από διάφορα στάδια μέχρι το παιδί να καταλήξει στο συναίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης και άρα σε ένα όποιο τελικό αποτέλεσμα/ζωγραφιά.

Αυτή η διαδικασία διδάσκει στα παιδιά όχι μόνο την δύναμη της δημιουργικότητας  αλλά επίσης τα βοηθά να αντιληφθούν ότι για να φτάσει κανείς σε συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς, πολλές φορές ίσως να πρέπει πρώτα να περάσει από συναισθήματα εκνευρισμού και απογοήτευσης.

Το παιδί- έμμεσα- μαθαίνει πως ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει αυτό που θέλει είναι να μην τα παρατήσει!

Αυτή λοιπόν η διαδικασία είναι ένα παράδειγμα του πως η δημιουργικότητα ενισχύει την αυτοπεποίθηση.

 Η δημιουργικότητα, απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας!

Στην εποχή μας η δημιουργικότητα θεωρείται ως δεξιότητα η οποία αμείβει αδρά αυτούς που την αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν, ειδικά σε επιχειρηματικές καινοτομίες.

Σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο εργασιακό περιβάλλον βλέπουμε πως οι «λίγοι» που πραγματικά ξεχωρίζουν είναι αυτοί που τολμούν να δημιουργήσουν νέες τάσεις.

Προσωπικά πιστεύω ότι απαραίτητο συστατικό ενός ισορροπημένου ανθρώπου είναι η ανάπτυξη της δημιουργικής του πλευράς.

Η δημιουργικότητα αναμφίβολα μπορεί να βοηθήσει ένα άνθρωπο να πετύχει στην ζωή του.

Ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα «δικαιώματα» μας με το που γεννιόμαστε είναι ότι μπορούμε και εμείς με την σειρά μας να δημιουργήσουμε ζωή.

Η δημιουργικότητα εκτρέφει την καινοτομία

Φαίνεται πως η καινοτομία είναι αυτό που προσδίδει παλμό στην οικονομία του σήμερα, και αυτοί που πραγματικά κάνουν την διαφορά και πρωτοπορούν είναι αυτοί που έχουν ανεπτυγμένη την δεξιότητα –πλέον- της δημιουργικότητας.

Είναι για αυτό ακριβώς τον λόγο που ένας από τους βασικούς μας στόχους ως γονείς είναι να σπρώξουμε το παιδιά μας να αναπτύξουν και να ερευνήσουν την δημιουργική φύση του εαυτού τους και αυτού του κόσμου!

Πηγή: MyBookHeroes

Για περισσότερα άρθρα και πληροφορίες πατήστε εδώ:

MyBook Heroes – Το Παιδί σας Γίνεται ο Ήρωας του Βιβλίου

error: Content is protected !!