close
Πώς να απασχολήσω το άρρωστο παιδί μου

Πώς να απασχολήσω το άρρωστο παιδί μου

5 December 2016

Γράφει ο Δρ.Νίκος Μακρίδης  – Ειδικός Παιδίατρος

Το να είναι κανείς άρρωστος και αδιάθετος δεν είναι και το πιο ευχάριστο, πόσο μάλλον στα παιδιά.

Έχετε τα μάτια ανοιχτά για μια οποιαδήποτε αλλαγή στη κατάσταση του παιδιού και σκεφτείτε εκ των προτέρων ποιες δραστηριότητες θα ήταν κατάλληλες, και  για ποια ώρα της ημέρας.

Διαβάστε κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να απασχολείτε  το άρρωστο παιδί σας χωρίς να πρέπει να κάθεται όλη την ημέρα μπροστά από την τηλεόραση.

Όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, χρειάζονται ένα πράγμα πάνω απ ‘ όλα: την ησυχία. Αλλά αν ο πυρετός δεν είναι τόσο ψηλός, ή η ασθένεια είναι ήδη σε αποδρομή, τα παιδιά αρχίζουν να βαριούνται. Η γκρίνια και η ιδιοτροπία από πλευράς τους αρχίζει να επηρεάζει το επίπεδο στρες των γονιών.

Στην πραγματικότητα, αδράξτε την ευκαιρία να περάσετε λίγο χρόνο με το παιδί σας. Και αν σκεφτούμε μη χρησιμοποιώντας την επιστήμη: Η αγάπη είναι ένα πολύ καλό φάρμακο.

Εδώ είναι κάποιες συμβουλές για το πώς να απασχολήσετε το άρρωστο παιδί σας.

Ø  Επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ: Σημειώστε, ωστόσο, ότι τα άρρωστα παιδιά μπορούν να χάσουν γρήγορα την υπομονή τους, στα παζλ, για παράδειγμα. Επιπλέον, επιλέξτε επιτραπέζια παιχνίδια όπου θα κάνετε κάτι σαν συνεργάτες -,και όχι να παίζετε ο ένας εναντίον του άλλου.

Ø  Χειροτεχνία: Με χαρτοκοπτική, πλαστελίνη, φτιάχνοντας ανεμόμυλους, καπέλα από παλιές εφημερίδες ή ένα άλογο από παλιές κάλτσες. Η φαντασία δεν έχει σύνορα. Έτσι μπορείτε, για παράδειγμα, να ζωγραφίσετε πάνω σε  αυγά με το παιδί, τα οποίο στη συνέχεια θα φάει η οικογένεια για δείπνο.

Ø  Νοσοκομείο Ζώων με αρκουδάκια κλπ: Μετράτε μαζί την θερμοκρασία στο αρκουδάκι, εξετάστε το πόνυ, ακούστε την καρδούλα στο σκυλάκι κλπ. Πλεονέκτημα: Το παιδί θα μπορούσε άνετα να σας πει ακόμα και αν πονάει το ίδιο και που.

Ø  Ζωγραφική και χρωματισμός στα ειδικά βιβλία: Είναι καλό να έχετε πάντα στο σπίτι τετράδια ιχνογραφίας, βιβλία με σχέδια για χρωμάτισμα, χρωματιστά μολύβια κλπ.

Ø  Ανάγνωση παραμυθιών, τραγουδάκια και λέγοντας ιστορίες: διεγείρει τη φαντασία του παιδιού και  το βοηθάει να κοιμηθεί. Ή να ακούσετε με το παιδί σας ένα βιβλίο με ήχους (πχ με ζωάκια).

Ø  Κλήσεις βίντεο: Χρησιμοποιήστε  προγράμματα βίντεο στο διαδίκτυο για να μιλήσετε με συγγενείς και φίλους. Έτσι, μπορείτε να δώσετε στο παιδί την αίσθηση ότι δεν είναι μόνο.

Σαν αρχή ισχύει ότι η προετοιμασία είναι σημαντική. Εξασφαλίστε βιβλία ζωγραφικής, μολύβια και είδη χειροτεχνίας. Ψάξτε για  ποικιλία και να μελετήστε ήδη εκ των προτέρων ποιες δραστηριότητες θα ήταν κατάλληλες και  για ποιά ώρα της ημέρας.

Η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια πρέπει να αποφεύγονται από το παιδί σας αν και όσο είναι δυνατόν, λόγω του ότι αποσπούν τη προσοχή των παιδιών. Αντί να είναι ήρεμα, μένουν ξύπνια και σε εγρήγορση.

Μια σημαντική συμβουλή για το τέλος. Να ασχολείστε με τα παιδιά σας, κι όταν δεν είναι άρρωστα. Αν έχετε στενότερη επαφή μόνο σε περίπτωση ασθένειας,  τα παιδιά θα κάνουν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες  πιο εύκολα η και θα προσποιούνται ότι είναι άρρωστα.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

error: Content is protected !!