close
Τηγανίτες (Pancakes) χωρίς γλουτένη με σιρόπι από φοινίκια και φυστικοβούτυρο

Τηγανίτες (Pancakes) χωρίς γλουτένη με σιρόπι από φοινίκια και φυστικοβούτυρο

23 November 2016

Αυτές τις τηγανίτες πρέπει οπωσδήποτε να τις δοκιμάσετε! 

Είναι πεντανόστιμες, θρεπτικές, ιδανικές για πρωινό και φτιάχνονται σε 5 λεπτά! Ένα από τα κύρια συστατικά είναι οι μπανάνες οι οποίες θα τονώσουν τον οργανισμό μας με την υψηλή τους θρεπτική αξία (βιταμίνες Α, Β, C, E, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, μαγνήσιο, φώσφορο κτλ).

Επίσης περιέχουν βρώμη, γνωστή πηγή ενέργειας, πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο.

Για επικάλυψη ταιριάζουν υπέροχα με το σιρόπι από φοινίκια το οποίο έχει φυσική γλυκάδα και αντικαθιστά με τον πιο υγιεινό τρόπο οποιαδήποτε σιρόπια με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη!

Αποτελούν ιδανική επιλογή για πρωινό ή ενδιάμεσο σνακ.

15139388_1743674759289669_763330636_n

Τηγανίτες (Pancakes) χωρίς γλουτένη με σιρόπι από φοινίκια και φυστικοβούτυρο

Υλικά

Για τις τηγανίτες 

  • 1 μεγάλη μπανάνα (180 γρ)
  • και 1 επιπλέον μπανάνα για το σερβίρισμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 1/2 φλυτζάνια (200 γρ) βρώμη αλεσμένη σε αλεύρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού (10 γρ) λιναρόσπορο αλεσμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 1/2 φλυτζάνια (450 ml) γάλα καρύδας
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (+ περισσότερο για το μαγείρεμα)

Για το σιρόπι από φοινίκια και φυστικοβούτηρο

  • 12 φοινίκια (110 γρ) χωρίς κουκούτσια
  • 1/2 φλυτζάνι ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο

15182585_1743674809289664_540458663_o

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για της τηγανίτες σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε καλά. (Αν δεν έχετε μπλέντερ, πολτοποιήστε την μπανάνα με ένα κουτάλι, προσθέστε τα
 υπόλοιπα υλικά για τις τηγανίτες και ανακατέψτε καλά)
  1. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό
 τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  1. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνουμε ¼ του φλιτζανιού από το μείγμα.
  1. Σε περίπου 3 λεπτά γυρίζουμε τις τηγανίτες να ψηθούν και από την άλλη μεριά για
 ακόμα 2-3 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
  1. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
  1. Για να σερβίρουμε γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας και περιχύνουμε με το σιρόπι
 φυστικοβούτυρου.

Για το σιρόπι από φοινίκια και φυστικοβούτυρο

  1. Βάζουμε τα φοινίκια σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά περίπου.
  1. Βάζουμε τα φοινίκια σε ένα μπλέντερ με το νερό τους και προσθέτουμε τη βανίλια και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 

Λίγα λόγια για το En Healthy

Η Νατάσα Στυλιανού και  Μαρίνα Χριστοφόρου σας καλωσορίζουν στο υγιεινό τους γαστρονομικό ταξίδι!

“Μετά από πολλή έρευνα και αμέτρητους πειραματισμούς δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα ‘En Healthy’  για να μοιραζόμαστε μαζί σας όλες τις εναλλακτικές, γευστικές και νηστίσιμες συνταγές που φτιάχνουμε καθημερινά. Ο σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε περισσότερο κόσμο να εντάξει στη διατροφή του περισσότερα φρούτα και λαχανικά μειώνοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε χημικά, πρόσθετα και συντηρητικά. Προσπαθούμε καθημερινά να απαλλάσσουμε τον οργανισμό μας από περιττές τοξίνες και βλαβερά πρόσθετα γι’ αυτό σε όλες τις συνταγές μας δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζάχαρη, γαλακτοκομικά ή ζωικά προϊόντα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υστερούν καθόλου σε γεύση.

Σπουδάσαμε και οι δυο graphic design, έτσι το πάθος μας για δημιουργικότητα ήταν πολύ φυσικό να το διοχετεύσουμε και στη μαγειρική. Μας αρέσει πολύ να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, να δημιουργούμε νέες συνταγές και να ανακαλύπτουμε ασυνήθιστα υλικά.”

3

Μήνυμα από τη Μαρίνα

“Το ταξίδι μου στην υγιεινή διατροφή ξεκίνησε όταν η μητέρα μου διαγνώστηκε με μια σπάνια αυτοάνοση ασθένεια. Όταν οι γιατροί μας ανέφεραν ότι δεν υπήρχε θεραπεία ξεκίνησα να κάνω εκτεταμένη έρευνα σε διάφορα βιβλία και στο διαδίκτυο. Από τη μελέτη που έκανα ήταν ξεκάθαρο ότι για να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας της έπρεπε να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, δηλαδή να μην καταναλώνει καθόλου ζωικά προϊόντα και επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη και διάφορα συντηρητικά.

Αμέσως αποφασίσαμε σαν οικογένεια να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο που μαγειρεύουμε ούτως ώστε να έχει η μητέρα μου την υποστήριξη που χρειαζόταν για να μην νιώθει μόνη της σε αυτή τη μάχη. Αυτό ήταν τεράστια πρόκληση για εμάς λόγω του ότι μας άρεσε πάρα πολύ να τρώμε καθημερινά κρέας και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα μπορούσαμε να τρώμε μόνο φυτικής προέλευσης φαγητά.

Δεν γνωρίζαμε τίποτα για χορτοφαγική – αλκαλική διατροφή. Κατ’ ακρίβεια οι χορτοφάγοι ήταν σαν εξωγήινοι στο μυαλό μας. Σιγά σιγά άρχισα να δημιουργώ καινούριες συνταγές και μετά από πολύ έρευνα, πειραματισμό και απογοήτευση επιτέλους είδα φως να έρχεται από το τούνελ! Οι καινούριες μου συνταγές ήταν πεντανόστιμες και αυτό το έκριναν οι φίλοι μου οι οποίοι δεν ήταν χορτοφάγοι!

Μετά από μερικά χρόνια αφότου υιοθετήσαμε αυτό τον τρόπο διατροφής, μπορώ πλέον να δω ξεκάθαρα τα οφέλη στην υγεία της οικογένειας μου. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η κατάσταση της μητέρας μου σταθεροποιήθηκε για πολλά χρόνια, σε αντίθεση με τις αρνητικές τους προβλέψεις. Τώρα η πρόκληση μου είναι να συνεχίσω να μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένεια μου και να ενσταλάξω στα παιδιά μου τα οφέλη που μπορούμε να κερδίσουμε από το πραγματικό φαγητό!!”

Μήνυμα από τη Νατάσα

“Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που αγαπάει πολύ το καλό φαγητό. Σαν παραδοσιακοί μεσογειακοί τύποι, οι οικογενειακές μας συγκεντρώσεις ήταν πάντοτε συνδεδεμένες με το σπιτικό φαγητό. Η μητέρα μου έκανε πάντοτε το καλύτερο που μπορούσε για να μαγειρεύει υγιεινά λόγο του ότι ο πατέρας μου διαγνώστηκε με διαβήτη εδώ και αρκετά χρόνια. Για μένα ήταν καθημερινό ζήτημα να παρατηρώ τον πατέρα μου να μετρά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα του και να καταγράφει τι τρώει για να παραμένει στα επιτρεπτά όρια. Λόγω αυτού του γεγονότος, συνειδητοποίησα σε πολύ νεαρή ηλικία ότι αυτά που τρώμε έχουν άμεση επίδραση στην υγεία μας!

Όταν πρωτάρχισα να πειραματίζομαι με το υγιεινό μαγείρεμα, εντυπωσιάστηκα από τις τεράστιες επιλογές που μπορεί να προσφέρει! Επιπλέον με ξάφνιασε το πόσο γευστική μπορεί να είναι μια συνταγή χωρίς να περιέχει καθόλου βούτυρο, ζάχαρη, βαριές ζωικές κρέμες ή οποιαδήποτε άλλα βλαβερά προϊόντα! Κατ’ ακρίβεια τώρα αναρωτιέμαι γιατί να επιβαρύνει κάποιος τον εαυτό του με όλα εκείνα τα βαριά συστατικά, όταν υπάρχουν τόσες πολλές υγιεινές επιλογές!

Με τη Μαρίνα γνωριστήκαμε μέσω κοινών μας φίλων που γνώριζαν το πάθος που έχουμε και οι δυο για το υγιεινό φαγητό. Είχαμε τον ίδιο τρόπο σκέψης όσον αφορά τη δημιουργία θρεπτικών συνταγών και αρχίσαμε να ανταλλάζουμε τις γνώσεις μας.

Η ιδέα για αυτό το site ήταν το φυσικό επακόλουθο στην προσπάθεια μας να μοιραζόμαστε  τις συνταγές μας με τους φίλους και γνωστούς μας. Όταν σκεφτόμασταν τι θα ονομάζαμε το  site, η έμπνευση ήρθε από το γιο της Μαρίνας, Τζόναθαν. Κάθε φορά που συναντιόμασταν στο σπίτι μου για φαγητό ρωτούσε τα συστατικά για το καθετί και στη συνέχεια έκανε την ερώτηση ‘Εν υγιεινό?’ Για εμένα ήταν μεγάλη έκπληξη να ακούω αυτή την απορία από ένα τρίχρονο παιδί! Έτσι αποφασίσαμε να ονομάσουμε το site ‘En healthy’!

Ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας πολλές νόστιμες συνταγές και να σας μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό μας για το υγιεινό φαγητό. Αν αυτό γίνει καθημερινή συνήθεια μπορεί να συμβάλει στο να νιώθουμε καλύτερα από ποτέ!”

Για περισσότερες υγιεινές συνταγές για πρωινό επισκεφθείτε την ιστοσελίδα enhealthy.com και κατεβάστε δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο!

Porridge-berries-jam-recipe-breakfast-1-350x350

 

Comments