close
Οι αλλαγές στην ψυχολογία της εγκύου ανά τρίμηνο.

Οι αλλαγές στην ψυχολογία της εγκύου ανά τρίμηνο.

Γράφει ο Δρ.Βασίλειου Αθανασίου Μαιευτήρας – Χειρουργός, Γυναικολόγος

Οι μεταπτώσεις από την χαρά στη κατάθλιψη και από τον πανικό ξανά στην ευτυχία!Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία περίοδο συνεχών αλλαγών στη διάθεση της εγκύου, όπου οι μεταπτώσεις της κυμαίνονται από συναισθήματα ενθουσιασμού μέχρι έντονο άγχος, ακόμα και κατάθλιψη. Αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι έγκυες γυναίκες θα παρουσιάσουν τις ίδιες μεταστροφές και με την ίδια ποικιλία και εναλλαγή.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικά στάδια της εγκυμοσύνης και άμεση απόρροια όλων αυτών των σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μέσα στο σύντομο διάστημα των εννέα μηνών.

Ψυχολογικές Αλλαγές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μια έγκυος μπορεί να μην είναι σε θέση να δει τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά αυτές είναι σημαντικές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάποιες νέες μητέρες μπορεί να έχουν αισθήματα ανησυχίας για την απώλεια του μωρού τους. Αυτοί οι φόβοι, αν και αβάσιμοι, είναι απόλυτα φυσιολογικοί.

Τα συνηθισμένα συναισθηματικά αμφιθυμίας μεγεθύνονται αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας. Καταστάσεις που κανονικά δεν θα ενοχλούσαν μπορεί να σας προκαλέσουν δάκρυα ή να δημιουργήσουν συναισθήματα κατάθλιψης ή θυμού με τον εαυτό της ή με τους κοντινούς της ανθρώπους.

Αυτές οι ξαφνικές συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι πιο έντονες σε ορισμένες γυναίκες από ότι σε άλλες. Αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητας τους, το είδος του στρες που βιώνουν, τη συναισθηματική υποστήριξη που λαμβάνουν, καθώς και τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα τους.

Ψυχολογικές Αλλαγές στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μόλις το στρες και το άγχος του πρώτου τριμήνου περάσει, αρχίζουν οι συναισθηματικές μεταβολές του δεύτερου τριμήνου. Αν και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι συνήθως λιγότερο έντονα, μπορεί να είναι εξίσου ανησυχητικά. Πολλές μητέρες αρχίζουν να ανησυχούν για την εξωτερική τους εμφάνιση και να αισθάνονται αμήχανα για το βάρος τους και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ψυχολογικά, οι μέλλουσες μητέρες μπορεί να αισθάνονται αυξημένη εξάρτηση από το σύντροφό τους. Έχουν περισσότερες ανάγκες απ ότι συνήθως και μπορεί να ανησυχούν για το αν ο σύντροφός τους θα είναι διαθέσιμος, και σε θέση να τις υποστηρίξει κατά τη διάρκεια των αλλαγών αυτής της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου (4ος-6ος μήνας), τόσο η κολπική λίπανση όσο και η ροή του αίματος στην πυελική περιοχή αυξάνονται. Αυτές οι αλλαγές, καθώς και η μείωση της ναυτίας και της ευαισθησίας του στήθους του πρώτου τριμήνου, αυξάνουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Πολλές γυναίκες ανησυχούν για το αν ο σύντροφος τους εξακολουθεί διατρέχει ακόμη το ίδιο ενδιαφέρον. Η συζήτηση μεταξύ του ζευγαριού εδώ λειτουργεί καταλυτικά για το θέμα αυτό βοηθά στην μείωση των φόβων και των ανησυχιών, έτσι ώστε το ζευγάρι να μπορεί να απολαύσει μια υγιή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Ψυχολογικές Αλλαγές στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Στο τρίτο τρίμηνο, οι γυναίκες αναμένουν τον τοκετό και έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές αλλαγές. Ενώ φόβοι για μια αποβολή έχουν συνήθως εξαφανιστεί, από αυτό το σημείο ένα νέο άγχος παίρνει τη θέση αυτού – ο φόβος της άφιξης του μωρού.

Επίσης, οι ανησυχίες για τον τοκετό και τη γέννηση είναι κοινές κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Το πως αισθάνονται οι γυναίκες για τους φυσικούς περιορισμούς του τρίτου τριμήνου είναι μια αντανάκλαση των ανησυχιών και των συναισθήματά των τους για την επικείμενη μητρότητα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από τον σύντροφό τους, την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Μπορεί να χρειάζονται διαβεβαίωση σχετικά με τη φυσική τους εμφάνισή, ειδικά αν η σεξουαλική ορμή τους έχει μειωθεί και πάλι, καθώς και τη διαβεβαίωση σχετικά με την ικανότητά τους ως γονέας.Τον τελευταίο μήνα ειδικά της εγκυμοσύνης, η κούραση μεγαλώνει λόγω του βάρους της κοιλιάς. Ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος και άστατος και η υπερένταση διαδέχεται την υπερκόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο κύριοι ψυχο-κοινωνικοί παράγοντες που ευθύνονται για τις μεταπτώσεις της εγκύου.

Τα συναισθήματα των γυναικών και γενικότερα οι ψυχολογικές μεταπτώσεις μιας επιτόκου σχετίζονται με διάφορους παράγοντες οι οποίοι είναι:

 1. Η ηλικία της γυναίκας
 2. Προηγούμενη εμπειρία (ιδιαίτερα αν έχουμε ιστορικό αποβολών)
 3. Υγεία του εμβρύου
 4. Εκδήλωση ανησυχίας για τις δεξιότητες που απαιτεί η μητρότητα
 5. Ο σωστός προγραμματισμός της κύησης
 6. Οι κοινωνικές σχέσεις της
 7. Η οικογενειακή στήριξη και ιδιαίτερα η σχέση με τον σύντροφο
 8. Η κατάσταση επαρκούς στέγασης
 9. Η εργασία
 10. Ο προσωπικός χρόνος μετέπειτα
 11. Αν η εγκυμοσύνη ήταν προγραμματισμένη ή όχι
 12. Σωματικές αλλαγές κατά την διάρκεια της κύησης.

Τέλος, διάφορες έρευνες πάνω στην ψυχολογία της εγκύου έδειξαν ότι σε μεγάλο πληθυσμό γυναικών ή ζευγαριών μειώνονται τα ποσοστά στρες άγχους και ονείρων σχετικά με την κύηση της εγκύου όταν ο επαγγελματίας υγείας αναλύει τις φυσιολογικές αλλαγές, είτε σωματικές, είτε ψυχολογικές που συμβαίνουν κατά την κύηση.

Πηγή: http://www.mitrikosthilasmos.com/2014/11/oi-allages-stin-psyxologia-tis-egkyou-ana-trimino.html#ixzz3u1eXKZVJ

error: Content is protected !!