Ως στάση, εννοούμε ένα μέρος του νου που αποφασίζει αν θα δει οποιαδήποτε κατάσταση ή αντικείμενο ως θετική ή αρνητική ή ουδέτερη εμπειρία. Έχουμε την ελευθερία βούλησης να επιλέξουμε ποια στάση υιοθετούμε σε κάθε κατάσταση, σε κάθε στιγμή και σε κάθε άτομο.
Μόλις κατανοήσουμε αυτή τη βασική αλήθεια, μπορούμε να αρχίσουμε να σπάμε τον συνήθη άκαμπτο τρόπο σκέψης που έχουν τόσο πολλοί άνθρωποι. Ένα άκαμπτο μυαλό είναι ένα μυαλό που υποφέρει γιατί έχει την τάση να συντάσσεται με κανόνες, «πρέπει», «δεν πρέπει», τα οποία γίνονται ένας εσωτερικός κριτής ή φωνή μέσα στο μυαλό μας που μοιάζει να μας κάνει κήρυγμα συνεχώς με τρόπους που είναι ουσιαστικά αρνητικοί.
Πολλοί άνθρωποι που είναι αρνητικοί και επικριτικοί, οδηγούνται από τον εσωτερικό τους κριτή και αυτούς τους κανόνες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από την ελεύθερη βούληση της σκέψης και της επιλογής και δεν βλέπουν πώς με συνειδητή εξάσκηση μπορούν να αντιταχθούν στους παλιούς συνήθεις κανόνες που τους οδηγούν με αυτόν τον τρόπο και να καλλιεργήσουν ένα ουδέτερο ή θετικό τρόπο σκέψης προς όποια κατάσταση ήταν κάποτε αρνητική.
Είναι σκόπιμο να σκεφτόμαστε σε οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση ότι αν αυτή η στιγμή της αρνητικότητας είναι πραγματική, τότε κάθε άτομο πρέπει επίσης να έχει αυτή την εμπειρία. Όπως παρατηρούμε, τα πράγματα δεν είναι συνήθως έτσι αλλά αντίθετα, είμαστε εμείς μόνο στο ιδιωτικό αρνητικό μας σύμπαν, που έχουμε αυτή την απομονωμένη και ασυνήθιστη πραγματικότητα.
Βέβαια μπορεί συχνά να βρούμε κάποιον άλλο με τον οποίο να συνεργήσουμε με αρνητικό τρόπο και έτσι να ενισχύσουμε την ήδη αρνητική κατάσταση της ζωής μας.
Μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στο μυαλό μας είναι ο συνεχής βομβαρδισμός των μέσων ενημέρωσης που κυρίως προωθούν αρνητικές ειδήσεις και ελάχιστα ευχάριστα ή θετικά θέματα.
Η συνεχής μετάδοση αρνητικών ειδήσεων επιβαρύνει πολύ το μέσο άτομο που συντονίζεται σε τέτοια ερεθίσματα.
Οι νευροεπιστήμες μας πληροφορούν ότι ο νους επεξεργάζεται αυτή τη ροή αρνητικών ειδήσεων και δέχεται την επίδρασή της τάσης ή της διάθεσής τους, χωρίς να έχουμε επίγνωση ότι συμβαίνει αυτό. Είμαστε κυριολεκτικά αυτό στο οποίο εμείς οι ίδιοι εκτιθέμεθα και η φύση των μέσων πληροφόρησης είναι πλέον αναμφισβήτητα αρνητική, κινδυνολογική, σεξιστική και σεξουαλικοποιημένη. Όλα αυτά υποσυνείδητα επηρεάζουν τη στάση και τις πεποιθήσεις μας προς μια αρνητική ή διαστρεβλωμένη κατεύθυνση.
Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο στρεσαρισμένοι, πιο αρνητικοί, πιο απαισιόδοξοι στην κοινωνία μας τώρα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς ρυθμιζόμαστε με μια πλύση εγκεφάλου προς μια τέτοια αρνητική κατάσταση. Είναι απαραίτητο για όλους μας να βλέπουμε λιγότερη τηλεόραση και να καλλιεργούμε θετικά ερεθίσματα και εισροές στο μυαλό μας, ώστε να εξελιχθούμε με μια θετική κατεύθυνση.
Υπάρχουν μερικά βασικά βήματα για τη δημιουργία μιας θετικής στάσης, που με εξάσκηση, μπορούν να διατηρηθούν μόνιμα και σταθερά. Αν εξασκείσαι σταθερά, καθώς παραμένεις παρών με επίγνωση στο δικό σου ειρμό σκέψεων και συναισθημάτων, αρχίζεις να γίνεσαι πιο ήρεμος, χαρούμενος και θετικός, το οποίο είναι μια ευλογία για όποιον έχει ζήσει με την κατάρα ενός αρνητικού μυαλού.
Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων,www.psychotherapeia.net.gr