Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική στην εγκυμοσύνη, τόσο για την υγεία της μέλλουσας μητέρας όσο και για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.
Το μυστικό της υγιεινής διατροφής στην εγκυμοσύνη είναι η επιλογή σωστών υλικών και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος τους. Το μαγείρεμα στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα ή στο γκριλ είναι προτιμηταίο. Επίσης, ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή δύο κρακεράκια ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης με μία φέτα άπαχο τυρί είναι καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα.
Αυτές είναι πιο βασικές συμβουλές διατροφής για εγκύους:
-Αποφεύγουμε ενδιάμεσα γεύματα όπως χυμούς με ζάχαρη, μπισκότα, γλυκά, πατατάκια.
-Δεν χρησιμοποιούμε υποκατάστατα ζάχαρης καθότι δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για την ασφάλειά τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα. Τα λαχανικά δεν πρέπει να ειναι πολύ βρασμένα.
-Προτιμούμε ολικής αλέσεως προϊόντα όπως ψωμί, και ζυμαρικά γιάτην καλύτερη εντερική λειτουργία.
-Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα όπως κοτόπουλο και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε.
-Προτιμούμε ελαιόλαδο για τη μαγειρική.
-Αποφεύγουμε λίπη και μαργαρίνες.
-Προτιμούμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όπως άπαχο γάλα ή τυρί χαμηλών λιπαρών.
-Απαγορεύονται τα αλκοολούχα ποτα.
-Προτιμούμε τα φρέσκα ψάρια αντί τα παστά καί καλύτερα να μην είναι τηγανισμένα.
-Δεν επιτρέπονται τα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά καθότι αυξάνουν τον κίνδυνο της λιστερίωσης στην εγκυμοσύνη, που είναι λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή τού εμβρύου.