Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε μεγάλο εύρος προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι περισσότερες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στηρίζονται σε εισοδηματικά κριτήρια, αλλά η επιδότηση θα δοθεί μόνο μια φορά. Προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση των αποφάσεων ότι θα επωφεληθούν περισσότερο οι πολύτεκνοι.
Βάσει των αποφάσεων των Υπουργικού Συμβουλίου θα ενισχυθούν οικονομικά με €250 οι συγκεκριμένες κατηγορίες:
- Στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό 250 ευρώ, σε μονογονεϊκές οικογένειες. Οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό.
- Στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ, σε οικογένειες. Οι οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό.
- Νοικοκυριά που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες θα λάβουν αντίστοιχο εφάπαξ ποσό.
Παράλληλα, μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού κατά €2 εκατ. για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, θα επωφεληθούν περισσότερο οι πολύτεκνο, καθώς έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω του προγράμματος χορηγιών για την ηλεκτροκίνηση.
Αίρονται τα εισοδηματικά κριτήρια για πρόσφυγες
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ασκεί κοινωνική πολιτική και μέσω της διεύρυνσης των δικαιούχων στα διάφορα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Συγκεκριμένα, καταργεί τα εισοδηματικά κριτήρια που περιλαμβάνονται σήμερα στις προϋποθέσεις για συμμετοχή των προσφύγων στα σχέδια του Φορέα.
Μέσω της συγκεκριμένης απόφασης θα επωφεληθούν οι δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τα ψηλά επιτόκια τα οποία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους προηγούμενους μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης του πληθωρισμού. Παράλληλα, κάποιοι ερμηνεύουν τα συγκεκριμένα μέτρα ως έμμεση αναδιάρθρωση των δανείων, καθώς από τη μια αυξάνεται το ποσό της επιδότησης και παράλληλα επιμηκύνεται η περίοδος της επιδότησης. Επιπρόσθετα, από την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι δανειολήπτες. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διευρύνονται οι δικαιούχοι και αυξάνονται τα ποσά σε σχέση με τα Σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ως εξής:
- Αύξηση της επιδότησης στεγαστικών δανείων από 130.000 σε 200.000 ευρώ και της περιόδου επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια, με κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων.
- Αύξηση επιδότησης από 50.000 σε 100.000 ευρώ για επιδιορθώσεις σε κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Ταυτόχρονα, οι πρόσφυγες θα μπορούν να επωφεληθούν επιπρόσθετα σχέδια του Φορέα, καθώς αυτά θα καλύπτουν την ανακαίνιση κατοικιών, την ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες, καθώς και την αγορά οικιακών συσκευών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια. Σημείωνεται, πως τα εισοδηματικά κριτήρια αποτελούσαν έναν από τους λόγους που απορρίπτονταν πολλοί πρόσφυγες για να συμμετέχουν στα σχέδια.
Περισσότερα στους φοιτητές
Επίσης, αυξάνεται η επιδότηση για τους φοιτητές, ενώ δεν θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό της υποτροφίας, κάτι που θα αυξάνει ουσιαστικά τον δανεισμό.
Συγκεκριμένα, αυξάνεται η επιδότηση για φοιτητές με τη συμπερίληψη και των εξόδων συντήρησής τους πέραν των διδάκτρων, ενώ την ίδια στιγμή το ποσό τυχόν υποτροφίας δεν θα αφαιρείται, ως ίσχυε μέχρι σήμερα, από το ποσό του σπουδαστικού δανείου. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε η διεύρυνση δικαιούχων του Σχεδίου Δανειοδότησης για επαγγελματική δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών. Εξάλλου, για περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο, το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε, θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ξανά σε σχετική αίτηση στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
Βάσει των σημερινών αποφάσεων, τα σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου που παραχωρούνται από τον Φορέα δεν θα συνυπολογίζονται πλέον, ενώ για τις αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, εκτός και αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον Φορέα για τη συγκεκριμένη κατοικία.
Πηγή: philenews.com