close
Γονείς προσοχή: Πικάντικα Πατατάκια Δημοφιλή στους Έφηβους Ανακαλούνται

Γονείς προσοχή: Πικάντικα Πατατάκια Δημοφιλή στους Έφηβους Ανακαλούνται

Η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς καυτερών τροφίμων έχει οδηγήσει τη βιομηχανία τροφίμων σε ακραία προϊόντα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και σνακ με υψηλές ποσότητες καψαϊκίνης όπως τα πατατάκια Hot Chip Challenge στην συσκευασία των οποίων υπάρχει και γάντι, γιατί ο καταναλωτής δεν πρέπει να τα αγγίξει με γυμνά χέρια.

«Καθώς το πλησιάζετε στο στόμα σας αρχίζετε να νιώθετε τα μάτια σας να βουρκώνουν, ενώ μόλις το ακουμπήσετε στη γλώσσα σας αισθάνεστε τα πιο καυτά καζάνια από τα βάθη της κολάσεως να μεταφέρονται στο στόμα και το λαιμό σας!” αναφέρει μία από τις ιστοσελίδες που τα διακινούν.

Η ίδια η εταιρεία προειδοποιεί πως “όσοι τολμούν να φάνε ένα τσιπ μπορεί να εμφανίσουν έντονο κάψιμο στο στόμα, θολή όραση ή δυσκολία στην αναπνοή για σύντομο χρονικό διάστημα, παρόμοια με αυτό που συμβαίνει όταν παίρνουν άλλα ζεστά τσίλι. Το προϊόν δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Αποφύγετε την κατανάλωση εάν είστε αλλεργικοί στην καψαϊκίνη ή έχετε γενικά προβλήματα υγείας”.

Ανάκληση στη Γερμανία
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας lebensmittelwarnung, αφού δέχθηκε πολυάριθμες επίσημες αναφορές από καταναλωτές, για διάφορες παρτίδες και διαφορετικές ημερομηνίες best Before του προϊόντος «Hot Chip Challenge» που παράγονται στην Τσεχία και κυκλοφορούν και στην Ελλάδα με τιμή από 8,76€ έως 10€, τα ανακάλεσε από την αγορά.

“Η ποσότητα της καψαϊκίνης που περιέχεται στα μεμονωμένα τσιπς, η οποία είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση, ποικίλλει σημαντικά στα δείγματα και μερικές φορές φτάνει σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Ένα πολύ υψηλό επίπεδο πικάντικου μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία.
Αυτά περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάψιμο στα μάτια και ερεθισμένους βλεννογόνους. Δεδομένου ότι, με βάση την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας, αυτό είναι πιθανώς ένα πρόβλημα πολλαπλών παρτίδων, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αποφύγετε την κατανάλωση του προϊόντος” αναφέρει η ανακοίνωση της lebensmittelwarnung.

Τα σνακ περιέχουν σκόνη από το πιο καυτερό πιπέρι στον κόσμο, το Carolina Reaper καθώς και το δεύτερο πιο καυτερό, το πιπέρι Trinidad Scorpion. Η εταιρεία υποστηρίζει πως πρόκειται για μία μοναδική πρόκληση για τους “μυημένους” στα καυτερά φαγητά προσφέροντας μία… δοκιμασία αντοχής και μία γευστική περιπέτεια.

Είναι ενδιαφέρον πως η lebensmittelwarnung, έχει εκδώσει πέντε ειδοποιήσεις για τα συγκεκριμένα πατατάκια.

Η καψαϊκίνη, είναι η χημική ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές και άλλα καυτερά συστατικά, όπως το πιπέρι και δημιουργεί αυτή την αίσθηση καψίματος στη γλώσσα μας. Είναι ένα χημικό ερεθιστικό και νευροτοξίνη για τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και προκαλεί αίσθηση καψίματος σε οποιονδήποτε ιστό με τον οποίο έρχεται σε επαφή.

Λόγω της αίσθησης καψίματος που προκαλείται από την καψαϊκίνη όταν έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους, χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα διατροφής για να παρέχει πρόσθετη πικάντικη γεύση ή “θερμότητα”, συνήθως με τη μορφή μπαχαρικών όπως σκόνη τσίλι και πάπρικα . Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η καψαϊκίνη θα προκαλέσει επίσης καυστικό αποτέλεσμα σε άλλες ευαίσθητες περιοχές, όπως το δέρμα ή τα μάτια.

πηγη cibum.gr

error: Content is protected !!