close
Πόση ώρα παιχνιδιού και διαδραστικότητας χρειάζεται ένα μωρό;

Πόση ώρα παιχνιδιού και διαδραστικότητας χρειάζεται ένα μωρό;

Γράφει η Όλγα Χαρπαντίδου, εκπαιδεύτρια γονέων και βρεφών

Το να παίζουμε και να αλλληλεπιδρούμε με το μωρό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του και με αυτόν τον τρόπο το βοηθούμε να φτάσει αναπτυξιακά ορόσημα που σχετίζονται με την ομιλία, την κατανόηση λέξεων και την ενίσχυση της κοινωνικότητας του.

Πάντα αναφέρω στους γονείς που συνεργάζομαι πως εκείνοι είναι η αγαπημένη παρέα και ο πρώτος δάσκαλος του μωρού.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι δεν χρειάζεται να αλληλεπιδρούμε με το μωρό και να το απασχολούμε δημιουργικά σε κάθε στιγμή που είναι ξύπνιο. Το μωρό έχει ανάγκη και τον δικό του χρόνο ώστε να μπορεί σταδιακά να αντιλαμβάνεται ότι είναι ανεξάρτητο από το γονιό.

Και στην αρχή, δεν θα έχετε και πολύ χρόνο για παιχνίδι. Τα νεογέννητα για παράδειγμα κοιμούνται 16 ώρες την ημέρα και όταν είναι ξύπνια επικεντρωνόμαστε στην σίτιση και φροντίδα τους. Μπορούμε να εισάγουμε το παιχνίδι στην καθημερινότητα του μωρού καθώς μεγαλώνει και είναι έτοιμο για περισσότερη αλληλεπίδραση.

Επομένως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως η διάρκεια του παχνιδιού εξαρτάται από την ηλικία, το ταπεραμέντο και τις ατομικές ανάγκες κάθε μωρού και υποστηρίζει την φυσική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του.

Πόση ώρα παιχνιδιού χρειάζεται ένα μωρό;

Το παιχνίδι έχει σπουδαία ωφέλη για τα μωρά και τα παιδιά διότι χτίζει την ικανότητα τους να έρχονται σε επαφή με άλλους και να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους. Παίζοντας αναπτύσσονται γλωσσικές, μαθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Καθώς γνωρίζουμε το μωρό, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε πότε είναι ορεξάτα για να παίξουν και να αλληλεπιδράσουν και πότε θέλουν ξεκούραση.

Η ανταπόκριση μας στα σημάδια του μωρού θα βοηθήσουν και τους δύο να δεθούμε και να δημιουργήσουμε έναν δικό μας κώδικα επικοινωνίας.

Όσο πιο μικρό είναι το μωρό μας τόσο λιγότερο χρόνο παιχνιδιού έχει ανάγκη. Και αντίστοιχα όσο μεγαλώνει και οι ανάγκες διαφέρουν, είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την διάρκεια απασχόλησης.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ανταποκρινόμαστε στο μωρό όποτε αυτό κλαίει- το κλάμα είναι το μέσον για να μας επικοινωνήσουνε ότι κάτι χρειάζονται.

Όταν εμείς απευθείας καλύπτουμε αυτήν την ανάγκη, είτε είναι πείνα, είτε βρώμικη πάνα ή ακόμα και βαρεμάρα, θα χτίσουμε εμπιστοσύνη με το μωρό μας. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε πάντα από πάνω του.

Αναζητήστε ευκαιρίες όπου μπορείτε να το τοποθετήσετε πχ σε ένα σεντονάκι σε ένα ασφαλές σημείο στο πάτωμα με μερικά μαλακά παιχνίδια που μπορεί να φτάσει. Κάντε τις δουλειές σας παραδίπλα ώστε το μωρό να εξερευνήσει το περιβάλλον του και να μάθει να είναι μόνο του για μικρά χρονικά διαστήματα.

Σε μερικές εβδομάδες, δοκιμάστε να παρατείνετε την ‘’μοναχική’’ στιγμή που βιώνει το μωρό. Να είστε παρατηρητικοί, μείνετε κοντά του και δοκιμάστε να το σηκώσετε πριν αρχίζει να γκρινιάζει ή να κλαίει.

Όσο αρχίζει το μωρό να μπαίνει σε μια ρουτίνα , θα δημιουργήσετε την συνήθεια να παίζετε μαζί σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αν δεν είστε σίγουροι πώς να παίξετε με το μωρό, δοκιμάστε τα εξής παιχνίδια.

Πόση διαδραστικότητα χρειάζονται τα μωρά;

Η απάντηση διαφέρει από μωρό σε μωρό. Μερικά μωρά είναι εντάξει όταν απλώς κάθονται ανάσκελα και κοιτάζουν τα πόδια τους για λίγο ενώ άλλα θέλουν να είναι πιο δραστήρια.

Τα μωρά επικοινωνούν τις ανάγκες τους διαμέσου ήχων, (γκρίνια,κλάμα) ,εκφράσεων προσώπου(χαμόγελα,κατσούφιασμα) και σωματικών κινήσεων (κούνημα χεριών,ποδιών).

Θυμηθείτε πως κάνοντας τα βασικά για την φροντίδα του μετράει ως αλληλεπίδραση αφού του χαμογελάμε και του μιλάμε. Οι αλλαγές πάνας και οι ώρες σίτισης είναι σπουδαίες ευκαιρίες ώστε να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο οι δυό σας.

Αν νιώθετε ότι το μωρό αποζητά περισσότερα ερεθίσματα, δοκιμάστε να αλλάξετε το σκηνικό. Μια βόλτα έξω στο πάρκο και η εξερεύνηση ενός κοντινού σουπερμάρκετ είναι μερικές ιδέες. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε σε βρεφικές τάξεις με μουσική ή παιχνίδι.

Είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε πως τα μωρά εύκολα αναστατώνονται από τα πολλά ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Η συγκέντρωση του μωρού είναι εκ διαμέτρου πιο μειωμένη σε σχέση με εκείνη ενός μεγαλύτερου παιδιού ή ενήλικα.

Σημάδια που μας δίνει το μωρό όταν νιώθει κούραση, βαρεμάρα ή ευερεθιστότητα είναι:

• το να τρίβει τα μάτια του
• να κοιτάει αλλού
• να κλαίει ή να γκρινιάζει
• να τινάζει το σώμα του, ιδίως την πλάτη
• να κλείνει τα μάτια του ή να είναι έτοιμο να κοιμηθεί

Όταν είμαστε βέβαιοι ότι έχει παίξει αρκετά, μαζεύουμε τα παιχνίδια. Μπορείτε σε αυτή τη φάση να κάνετε μια ήσυχη δραστηριότητα μαζί. Κουνήστε το μωρό στα πόδια σας ή τραγουδήστε ένα τραγουδάκι. Αν νιώθει νυσταγμένο, δοκιμάστε να το βάλετε για έναν υπνάκο.

Όλγα Χαρπαντίδου, εκπαιδεύτρια γονέων και βρεφών

peekkaboo.eu

Βρες το Peekkaboo στο Facebook

error: Content is protected !!