close
Εμβόλια και εγκυμοσύνη: 7 σημαντικές πληροφορίες

Εμβόλια και εγκυμοσύνη: 7 σημαντικές πληροφορίες

Γράφει ο Δρ Δευκαλίων Καρακαλπάκης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Ο κίνδυνος για το αναπτυσσόμενο έμβρυο από τον εμβολιασμό της μητέρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι θεωρητικός. Δεν υπάρχουν στοιχεία, ενδεικτικά κινδύνου για το έμβρυο, από τον εμβολιασμό εγκύων γυναικών, με εμβόλια απενεργοποιημένου ιού ή αποδυνανωμένης τοξίνης (ανατοξίνη). Εμβόλια με ζωντανό ιο, μπορεί θεωρητικά, να εκθέσουν την έγκυο και το έμβρυο σε κίνδυνο και ως εκ τούτου, τα εμβόλια ζωντανών ή εξασθενημένων ιών και ζωντανών βακτηρίων, αντενδείκνυνται γενικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

#1. Δεν προστατεύετε μόνο τον εαυτό σας – τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρέχουν στο μωρό σας κάποια έγκαιρη προστασία!
Γνωρίζατε ότι ένα μωρό αποκτά ανοσία έναντι μιας ασθένειας από τη μητέρα του, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η λήψη του εμβολίου, έναντι της γρίπης και του κοκκύτου, κατά την εγκυμοσύνη, προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων, μερικά από τα οποία, περνούν και στο μωρό σας, προστατεύοντας το από ορισμένες ασθένειες, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.

#2. Τα μητρικά εμβόλια είναι πολύ ασφαλή… για εσάς και το μικρό σας.
Το CDC και ομάδα ειδικών, συστήνουν τα εμβόλια έναντι του κοκκύτου και της γρίπης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ως πολύ ασφαλή, για εσάς και το μωρό σας. Τα εμβόλια, όπως κάθε φάρμακο, μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που εμβολιάζονται δεν έχουν παρενέργειες.

#3. Ο κοκκύτης, μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνος για το μωρό σας.
Συστήνεται το πολυδύναμο εμβόλιο Boostrix, κατά την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα μισά από τα μωρά, κάτω του 1 έτους, που παρουσιάζουν κοκκύτη, χρειάζονται θεραπεία στο νοσοκομείο.

#4. Η γρίπη κατά την κύηση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Μπορεί να είστε αρκετά υγιείς ή ίσως είχατε γρίπη στο παρελθόν και δεν σας ταλαιπώρησε ιδιαίτερα. Όμως, οι αλλαγές στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, της καρδιάς και των πνευμόνων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνουν τις εγκύους πιο ευάλωτες στη γρίπη, με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως πρόωροος τοκετός. Επιπλέον αυξάνονται οι πιθανότητες για σοβαρά προβλήματα στο μωρό. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών, είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο από γρίπη. Εαν είστε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου της εποχικής γρίπης (Οκτώβριος-Μάϊος), ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

#5. Ο συγχρονισμός είναι το παν!
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχο και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συνιστάται ο εμβολιασμός, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό βοηθά να διασφαλίσετε ότι είστε προστατευμένοι πριν αρχίσει να αυξάνεται η δραστηριότητα της γρίπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ το εμβόλιο κατά της γρίπης προστατεύει εσάς και το νεογέννητο μωρό σας, το εμβόλιο έναντι του Κοκκύτου, προστατεύει πρωτίστως το μωρό σας. Για το λόγο αυτό, το CDC συνιστά να το λαμβάνετε στο τρίτο τρίμηνο, μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας, έτσι ώστε να περάσετε τον μεγαλύτερο αριθμό προστατευτικών αντισωμάτων στο μωρό σας πριν από τη γέννηση του. Αυτό θα βοηθήσει να να είναι προστατευμένο, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, όπου είναι πιο ευάλωτο.

#6. Όποιος είναι κοντά στο μωρό σας χρειάζεται επίσης εμβόλια.
Τα νεογνά δεν έχουν ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις. Μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, μπορούν να μολύνουν τα μωρά με γρίπη και κοκκύτη, ακόμα κι αν δεν αισθάνονται άρρωστοι οι ίδιοι. Επομένως, είναι σημαντικό, οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε μωρά να είναι ενημερωμένος για τα εμβόλια ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κοκκύτη και γρίπης. Αυτό περιλαμβάνει γονείς, αδέρφια και οποιονδήποτε άλλο φροντιστή, όπως παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες κτλ. Όποιος χρειάζεται εμβόλια θα πρέπει να τα λάβει, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν συναντήσει το μωρό, γιατί χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν αντισώματα, μετά τον εμβολιασμό.

#7. Εάν μείνετε ξανά έγκυος, θα χρειαστείτε ξανά εμβόλια.
Η ποσότητα των αντισωμάτων που έχετε στο σώμα σας μετά τον εμβολιασμό, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν λαμβάνετε ένα εμβόλιο κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, τα επίπεδα αντισωμάτων σας μπορεί να μην παραμείνουν αρκετά υψηλά ώστε να παρέχουν αρκετή προστασία για μελλοντικές εγκυμοσύνες, ακόμα κι αν τα μωρά σας είναι κοντά σε ηλικία. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι δίνετε στο μωρό νούμερο 2 (και 3 και 4) τον μεγαλύτερο αριθμό προστατευτικών αντισωμάτων και την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι της νόσου, λαμβάνοντας το εμβόλιο κατά του κοκκύτη κάθε φορά που είστε έγκυος. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε εμβόλιο γρίπης κάθε εποχή της γρίπης.

Δρ Δευκαλίων Καρακαλπάκης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Πηγές:
https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/guidelines.html

https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/important-maternal-vaccines.html

https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/tdap-vaccine-pregnancy.html

https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/flu-vaccine-pregnancy.html

https://drkarakalpakis.gr/emvolia-kai-egkymosynh/

 

error: Content is protected !!