Γράφει ο Dr. med. Δημήτριος Κωνσταντέλος, Παιδίατρος –
Κατά βάση, ένα μωρό μπορεί να πίνει όση ποσότητα γάλακτος (μητρικό ή φόρμουλα) χρειάζεται. Μερικές φορές όμως δεν είναι τόσο απλό για τους γονείς να γνωρίζουν πόση είναι αυτή η ποσότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γάλα είναι αρκετό για τις ανάγκες ενός βρέφους.
Ποια είναι η σωστή ποσότητα γάλακτος για βρέφη;
Εάν ένα βρέφος έχει 3 τουλάχιστον βρεγμένες πάνες με αρκετή ποσότητα ούρων ημερησίως, τότε πιθανότητα λαμβάνει αρκετή ποσότητα γάλακτος και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς.
Υπολογισμός της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας γάλακτος με βάση τον τύπο 1/6:
Ένας απλός τρόπος υπολογισμού της ημερήσιας ποσότητας γάλακτος που έχει ανάγκη ένα βρέφος είναι το 1/6 του σωματικού του βάρους, όπως βλέπετε και από τον παρακάτω πίνακα.Ο τύπος αυτός ισχύει από τη 2η εβδομάδα ζωής του νεογνού μέχρι την ηλικία των 4 μηνών. Να σημειωθεί ότι οι ποσότητες αυτές είναι κατά προσέγγιση, οπότε μικρές αποκλίσεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Αναφορικά με τον αριθμό των γευμάτων, αυτός κυμαίνεται από 5 έως 12 γεύματα, αναλόγως της ηλικίας του μωρού. Ακόμα και διαστήματα μεταξύ των γευμάτων μικρότερα των 2 ωρών είναι απολύτως φυσιολογικά. Μην ξεχνάτε ότι κάθε μωρό είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με δικές του συνήθειες. Τα παραπάνω αφορούν έναν γενικό κανόνα και οι διαφοροποιήσεις τόσο όσον αφορά την ποσότητα γάλακτος αλλά και όσον αφορά τη συχνότητα των γευμάτων καθορίζονται από τα ίδια τα μωρά ως μοναδικές οντότητες.
Πολλά μικρά γεύματα είναι απολύτως φυσιολογικά.
Μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση είναι ότι ο θηλασμός (ή η σίτιση με φόρμουλα) θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο κάθε 2 ώρες και το αργότερο κάθε 4. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν βολικό για τους γονείς αλλά δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές ανάγκες ενός μωρού. Το μωρό σας μπορεί κάποιες μέρες να θέλει να φάει κάθε μια ώρα, ενώ άλλες μέρες να είναι αρκετά 5 γεύματα το 24ωρο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σπάνια τα μωρά από την φύση τους αναπτύσσουν ρυθμό σίτισης με ίσα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα. Τα περισσότερα ακολουθούν μέσα στο 24ωρο έναν ρυθμό με πολλά, διαδοχικά, μικρά γεύματα, στη συνέχεια κάποια με μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα τους και τέλος ένα μεγαλύτερο διάστημα.
Πόσο βάρος παίρνει ένα βρέφος κατα μέσο όρο και πότε:
- Έως τη 10-14 ημέρα ζωής θα πρέπει ένα νεογνό να έχει ανακτήσει το βάρος γέννησής του.
- Τους πρώτους 2 μήνες ζωής θα πρέπει να παίρνει γύρω στα 150-330γρ την εβδομάδα.
- Τον 3ο-4ο μήνα 100-330γρ την εβδομάδα.
- Τον 5ο-6ο μήνα 70-140γρ την εβδομάδα.
- Τον 7ο-12ο μήνα περίπου 40-110γρ εβδομαδιαίως.
Εάν κάποιες εβδομάδες το μωρό σας δεν πάρει σε βάρος τις παραπάνω ποσότητες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μερικά μωρά παίρνουν σε διαφορετικές περιόδους περισσότερο και σε άλλες λιγότερο βάρος.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μωρά γεννιούνται συνήθως με βάρος γέννησης που αντιστοιχεί στο «ανάστημά» τους, δηλαδή με βάση την κληρονομική τους προδιάθεση. Ωστόσο, κάποιες ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν αυτό το «φυσικό» βάρος γέννησης. Για παράδειγμα, ο διαβήτης κύησης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο βάρος γέννησης ενώ μια μικρή «ασβεστοποίηση» του πλακούντα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο βάρος γέννησης.
Το μωρό θα διορθώσει μόνο του αυτήν την απόκλιση τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του τρώγοντας περισσότερο ή λιγότερο φαγητό ανάλογα. Έτσι, το μωρό που θα ζύγιζε 3500 γραμμάρια, αλλά γεννήθηκε με 3950 γραμμάρια λόγω του διαβήτη κύησης, θα βρίσκεται αρχικά στο ανώτερο εύρος της καμπύλης βάρους και στη συνέχεια θα φάει λιγότερο από ότι άλλα μωρά ώστε να βρεθεί στη θέση της καμπύλης βάρους που θα έπρεπε να είναι αν δεν υπήρχε ο διαβήτης κύησης.
Αντίστοιχα, στα μωρά που λόγω ενός προβλήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γεννήθηκαν λίγο ελαφρύτερα από ότι ήταν γενετικά καθορισμένο, θα συνέβαινε το αντίθετο και η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνουν θα αυξανόταν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.
Dr. med. Δημήτριος Κωνσταντέλος, Παιδίατρος – Νεογνολόγος
www.paidiatros-konstantelos.com