close
Πώς να απασχολήσεις ένα μωράκι 0-6 μηνών: 9 απλές δραστηριότητες

Πώς να απασχολήσεις ένα μωράκι 0-6 μηνών: 9 απλές δραστηριότητες

Είναι πραγματικά συναρπαστικό να παρακολουθείτε το μωρό σας να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και από ένα εύθραυστο νεογέννητο να γίνεται ένας μικρός άνθρωπος που μπορεί να επικοινωνήσει και να παίξει μαζί σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποιες απλές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διέγερση του εγκεφάλου του βρέφους στους πρώτους μήνες της ζωής του και ερεθίσματα που το βοηθούν να εξερευνήσει, να μάθει πράγματα και να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον του. Επιπλέον, οι αναπτυξιακές δραστηριότητες δημιουργούν πιο στενούς δεσμούς ανάμεσα στους γονείς και στο βρέφος.

Πώς να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του βρέφους σας μέσα από απλές δραστηριότητες

1. Μπορείτε να μιλάτε και να τραγουδάτε στο βρέφος χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τόνους στη φωνή σας. Αν παρατηρήσετε τις εκφράσεις του προσώπου του, θα δείτε ότι αντιδρά αλλιώς σε κάθε τόνο. Έτσι συμβάλλετε στη γλωσσική του ανάπτυξη.

2. Χρησιμοποιείστε ένα μικρό, μαλακό πολύχρωμο παιχνίδι (μπάλα ή ζωάκι) και ενώ το μωρό είναι ξαπλωμένο, κρατήστε το μπροστά από το πρόσωπό του. Κουνήστε το αργά από τη μία άκρη στην άλλη ώστε το μωρό να ακολουθήσει την κίνηση με το βλέμμα του. Έτσι ενισχύεται η οπτική παρακολούθηση και ανάπτυξη.

3. Βάλτε τα αγαπημένα σας τραγούδια να παίζουν και κρατώντας το μωρό σας με ασφάλεια στην αγκαλιά σας, κινηθείτε απαλά μαζί του στο ρυθμό της μουσικής. Έτσι βελτιώνεται η ακοή του, αλλά επίσης, καλλιεργείται το ενδιαφέρον για τη μουσική και ενισχύεται η σύνδεση με το γονέα, το οποίο είναι σημαντικό για τη συναισθηματική ανάπτυξη.

4. Όταν το μωρό σας έχει κακή διάθεση ή δεν μπορεί να κοιμηθεί, μπορείτε να του τραγουδάτε με απαλή φωνή. Ακόμη και αν δεν θυμάστε κάποιους στίχους, φτιάξτε το δικό σας τραγούδι. Αυτό συμβάλλει στην ακοή και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

5. Δείξτε στο μωρό την αντανάκλασή του σε έναν καθρέφτη ή ένα τζάμι (πάντα με ασφάλεια) ρωτώντας το “ποιος είναι αυτός;”. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με το δικό σας είδωλο ή ενός παιχνιδιού. Αυτό ενισχύει την οπτική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη.

6. Αν το μωρό σας μπορεί πλέον να κρατάει το κεφάλι του, ξαπλώστε το ανάσκελα, βάλτε τα χέρια σας κάτω από τα μπρατσάκια του και καθοδηγήστε το απαλά μέχρι να φτάσει σε θέση καθίσματος. Όταν δυναμώσει λίγο, επαναλάβετε αυτή τη μικρή άσκηση κρατώντας το μωρό απαλά από τα χέρια και καθοδηγώντας το σιγά σιγά να καθίσει. Όσο αποκτά δύναμη και ισορροπία, μπορεί να αρχίσει σηκώνεται μόνο του σε πιο γρήγορο ρυθμό από τη δική σας καθοδήγηση. Βελτιώνονται, έτσι, οι τεχνικές δεξιότητες και ο έλεγχος κεφαλής.

7. Όταν το μωρό σας είναι σε ήρεμη κατάσταση, ξεντύστε το σε ένα ζεστό, ήσυχο δωμάτιο, ξαπλώστε το και ξεκινήστε να του κάνετε μασάζ με απαλές κινήσεις, από τα ποδαράκια του προς την κοιλίτσα και τα χεράκια του. Είναι σημαντικό να αγγίζετε το μωρό σας συχνά και απαλά. Είναι κάτι που αρέσει πολύ στα μωρά, ενισχύει το δέσιμό τους με τη μαμά και τη σωματική τους συνειδητότητα.

8. Τα μωρά έχουν την τάση να μιμούνται. Δείτε πόσες δικές σας κινήσεις μπορεί να μιμηθεί, ακουμπώντας απαλά ένα τραπέζι, χτυπώντας παλαμάκια ή κάνοντας την κίνηση του χαιρετισμού. Ξεκινήστε με κάτι που το μωρό σας κάνει ήδη, όπως το να χτυπάει ένα τραπέζι. Στην πορεία μπορείτε να αυξήστε τη δυσκολία των κινήσεων, αλλά τόσο ώστε το μωρό σας να διασκεδάζει και όχι να νιώσει απογοήτευση αν δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό συμβάλλει σε δεξιότητες όπως η μίμηση, η αλληλεπίδραση και η μνήμη.

9. Ξαπλώστε και κρατήστε προσεκτικά το μωρό σας από την κοιλιά και τη μέση του, ανασηκώνοντάς το ψηλά με τα χέρια σας και μετακινήστε το με μικρές ήπιες κινήσεις αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω, σαν να πετάει. Μπορείτε να κάνετε τον ήχο ενός αεροπλάνου ή πυραύλου, καθώς στα μωρά αρέσει το στοιχείο της έκπληξης και επίσης, να βλέπουν τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Έτσι βελτιώνεται η κίνηση του σώματος και ο έλεγχος κινήσεων.

Πηγή:citykidsguide.com

Το Mommy Cool προτείνει:

INFANTINO Busy Lil Sensory Μπάλα

Βρες την εδώ

 

 

 

INFANTINO Discover & Play Activity Καθρέφτης

Βρες την εδώ

 

 


INFANTINO Go Gaga Playtime Pal -Αλεπού

Βρες την εδώ

 

 

error: Content is protected !!