Γράφει η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, Παιδίατρος
Κατά την εκπαίδευση τουαλέτας πολλές φορές τα παιδιά παρουσιάζουν έντονο φόβο να αποβάλουν τα κόπρανα, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να καθυστερεί σημαντικά.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς μπορείτε άραγε να βοηθήσετε το παιδί σας;
● Αρχικά συζητήστε με το παιδί και προσπαθήστε να καταλάβετε ακριβώς τι το προβληματίζει. Σεβαστείτε τον φόβο του και μην το κοροϊδεύετε.
● Μην το πιέζετε για να προχωρήσει στη διαδικασία αφαίρεσης της πάνας. Έχετε υπομονή, δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται.
● Συχνά τα παιδιά θεωρούν ότι τα κόπρανα αποτελούν μέρος του ίδιου του σώματός τους και γι’ αυτό δυσκολεύονται να τα αποχωριστούν. Εξηγήστε στο παιδί με απλό λεξιλόγιο που ταιριάζει στην ηλικία του τι είναι τα κόπρανα, πώς δημιουργούνται και γιατί το σώμα μας τα αποβάλλει, αποφεύγοντας εκφράσεις αηδίας για την όψη ή τη μυρωδιά τους.
● Κάποια παιδιά παρουσιάζουν άρνηση για κένωση επειδή στο παρελθόν έχουν υποφέρει (ή υποφέρουν ακόμα) από δυσκοιλιότητα: όταν λοιπόν το παιδί νιώσει την κινητικότητα του εντέρου, σφίγγεται και κατακρατεί τα σκληρά κόπρανα για να μην ξανανιώσει τον πόνο. Αναζητήστε λύσεις για να λύσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας όπως άφθονη ενυδάτωση με υγρά, διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, τακτική σωματική δραστηριότητα κτλ. Επίσης, δώστε σημασία στη ρουτίνα και πηγαίνετε το παιδί τακτικά για κένωση. Συχνά τα παιδιά κατακρατούν τα κόπρανα γιατί αφοσιώνονται στο παιχνίδι.
● Κάποια παιδιά μπορεί να σιχαίνονται την αίσθηση των κοπράνων που πέφτουν κατά την κένωση. Αρχικά, ενισχύστε δραστηριότητες με τα χέρια που ευνοούν την επαφή με διάφορα υλικά (λ.χ. πλάσιμο πηλού ή πλαστελίνης, ζωγραφική). Επίσης, σταδιακά χαλαρώστε το δέσιμο της πάνας και στη συνέχεια τοποθετήσετε την πάνα ανοιχτή στο γιογιό και παροτρύνετε το παιδί να αφοδεύσει καθιστό στο γιογιό με την πάνα ανοιχτή.
● Διερευνήστε τι ακριβώς διευκολύνει το παιδί στην όλη διαδικασία και ακολουθήστε το. Κάποια παιδιά νιώθουν πιο άνετα με την κένωση στο γιογιό και κάποια στη λεκάνη, ενώ άλλα προτιμούν να αφοδεύσουν στο γιογιό σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού. Συχνά επίσης κάποια παιδιά ζητούν να φορέσουν την πάνα μόνο κατά την αφόδευση. Είναι και αυτό αποδεκτό. Αμέσως μετά την κένωση, αφαιρέστε την πάνα, πλησιάστε και οι δυο στη λεκάνη και ρίξτε τα κόπρανα μέσα στη λεκάνη, εξηγώντας στο παιδί ότι το σώμα του δεν τα χρειάζεται πια.
● Φροντίστε το παιδί να έχει άμεση πρόσβαση στο γιογιό, στο κάθισμα λεκάνης, καθώς και στα σκαλάκια που χρειάζονται για να ανέβει στη λεκάνη.
● Δώστε σημασία στη θέση του σώματος κατά την αφόδευση: το παιδί τόσο στο γιογιό όσο και στη λεκάνη πρέπει να στηρίζει τα πόδια του, με τα ισχία να βρίσκονται πιο ψηλά από τα γόνατα.
● Πλάστε ιστορίες και διαβάστε παραμύθια που ο κεντρικός ήρωας καταφέρνει να κόψει την πάνα.
● Μιλήστε με τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας για τη χορήγηση των κατάλληλων ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, Παιδίατρος