Γράφει ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος
Ζητήματα γονιμότητας αντιμετωπίζει το 15% των ζευγαριών.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι για την βελτίωση της γονιμότητας. Μερικές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να μας βοηθήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
15 φυσικοί τρόποι για την βελτίωση της γονιμότητας.
1) Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Αντιοξειδωτικά όπως ο ψευδάργυρος και το φυλικό οξύ μπορούν να βελτιώσουν την γονιμότητα ανδρών και γυναικών .
Σε Πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι η ποιότητα σπέρματος βελτιώθηκε σε άνδρες οι οποίοι καταναλώνουν ημερησίως 75 γραμμάρια καρυδιών, τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Μία άλλη έρευνα η οποία έγινε σε 60 ζευγάρια τα όποια λάμβαναν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής έδειξε ότι είχαν 23% μεγαλύτερης επιτυχίας στη σύλληψη εμβρύου.
Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί είναι πλούσιες σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά όπως βιτμίνη C, βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ.
2) Τρώμε ένα πλούσιο πρωινό
Η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με θέματα γονιμότητας.
Μία έρευνα έδειξε πως τρώγοντας ένα μεγάλο πρωινό βοηθάει στις ορμονικές διαταραχές του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) , ένας βασικός λόγος υπογονιμότητας.
Οι γυναίκες με PCOS και βάρος μέσα στα φυσιολογικά όρια, οι οποίες λαμβάνουν από το πρωινό τους το μεγαλύτερο μέρος θερμίδων ημερήσιας κατανάλωσης σε συνδυασμό με ένα μικρό βραδινό γεύμα, μείωσαν τα επίπεδα ινσουλίνης τους κατά 8% και τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 50%. Υψηλά επιπεδα ινσουλίνης και τεστοστερόνης μπορει να συντελέσουν σε λόγους υπογονιμότητας.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι ένα πλούσιο πρωινό χρειάζεται να συνδυάζεται με ένα μικρό βραδυνό γεύμα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση βάρους.
3) Αποφεύγουμε τα Τράνς λιπαρά
Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε καθημερινά υγιεινά λιπαρά για βελτιώσουμε τη γονιμοτητά μας . Τροφές όπως ωμό ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί και αυγά.
Παρόλα αυτά τα τράνς λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα ινσουλίνης και ετσι είναι συνδεδεμένα με αρνητικά αποτελέσματα στην ωορρηξία μίας γυναίκας.
Τράνς λιπαρά περιέχουν τροφές όπως η μαργαρίνη, τηγανητά και επεξεργασμένες τροφές.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μία διατροφή υψηλότερη σε τράνς λιπαρά και χαμηλή σε ακόρεστα , είναι συνδεδεμένη με προβλήματα γονιμότητας κατά 31%.
4) Μειώνουμε τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας
Η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες συνιστάται γενικότερα σε γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).
Μια τέτοια είδους διατροφή βοηθάει στη διατήρηση υγιούς βάρους, μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και ενισχύει την απώλεια λίπους καθώς και στη ρύθμιση του εμμηνοροικού κύκλου..
Σε μελέτη βρέθηκε ότι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων είχαν περισσότερα προβλήματα υπογονιμότητας σε σχέση με εκείνες που είχαν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.
5) Τρώμε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Δεν αρκεί να προσέχουμε μόνο την ποσότητα των υδατανθράκων αλλά και τον τύπο που τρώμε.
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, διότι απορροφούνται πολυ γρήγορα απο τον οργανισμό μας και δημιουργούν απότομη άνοδο στο σακχαρο του αίματος και στα επίπεδα ινσουλίνης.
Τροφές που περιέχουν τέτοιου είδους υδατάνθρακες είναι τα γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη, λευκά μακαρόνια και το λευκό ψωμί και ρύζι.
Επίσης, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Σε έρευνα που έγινε βρέθηκε ότι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι συνδεδεμένες με θέματα υπογονιμότητας.
6) Τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθάνε τον οργανισμό μας να απελευθερώσει περίσσιες ορμόνες και να ισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μερικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι προϊόντα ολικής άλεσης,φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα αποτελέματα δείχνουν τις θετικές ιδιότητες των φυτικών ινών όσον αφορά το θέμα της γονιμότητας. Ωστόσο συνιστάται να μην το παρακάνουμε γιατί μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της ωορρηξίας μας.
7) Αλλάζουμε την πηγή πρωτείνης στη διατροφή μας
Αντικαθιστώντας στη διατροφή μας πηγές ζωικής πρωτείνης (όπως κόκκινο κρέας,ψάρι και αυγά) με φυτικές πρωτείνες (όπως φασόλια ,φακές και ξηρούς καρπούς) βοηθάει στα θέματα της υπογονιμότητας.
Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά 5% φυτικές πρωτείνες έδειξε μείωση σε προβλήματα υπογονιμότητας κατα 50% .
Κατ’ επέκταση προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας πηγές πλούσιες σε φυτικές πρωτείνες.
8) Επιλέγουμε γαλακτοκομικά υψηλά σε λιπαρά
Μεγάλες ποσότητες σε γαλακτοκομικά προιόντα χαμηλά σε λιπαρά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα γονιμότητας σε αντίθεση με τα προιόντα υψηλά σε λιπαρά.
Έρευνα έγινε για τα αποτελέσματα ημερήσιας κατανάλωσης γαλακτοκομικών υψηλών σε λιπαρά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γυναίκες που περιέλαβαν τουλάχιστον μια μερίδα την ημέρα είχαν 27% περισσότερο επιτυχία στη σύλληψη εμβρύου.
Μπορούμε να επιλέξουμε ημερησίως την κατανάλωση γαλακτοκομικών υψηλών σε λιπαρά όπως ένα ποτήρι πλήρες γάλα.
9) Επιλέγουμε πολυβιταμίνες
Γυναίκες που παίρνουν πολυβιταμίνες έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υπογονιμότητας.
Στην πραγματικότητα αυτά τα προβλήματα μπορούν να μειωθούν κατά 20% με την καταναλωση πολυβιταμινών 3 φορές την εβδομάδα.
Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας έδειξαν οτι συμπληρώματα διατροφής που περιλαμβάνουν πρασινο τσάι, βιταμίνη Ε ,βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ βοηθούν στην επιτυχία μίας εγκυμοσύνης.
Μετά απο 3 μήνες λήψης συμπηρώματος διατροφής 26% των γυναικών έμεινε έγκυος σε σχέση με το 10% που δεν έπαιρνε τις πολυβιταμίνες.
10) Απαραίτητη η γυμναστική
Η γυμναστική έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας και για την γονιμότητα μίας γυναίκας.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναφέρθηκε οτι μια ώρα γυμναστικής την εβδομάδα είχε θετικά αποτελέσματα στην βελτίωση της γονιμότητας.
Παρ’ολα αυτά συνιστάται μέτριας έντασης γυμναστική για την ενίσχυση του οργανισμού και της γονιμότητας.
Η πολύ έντονη γυμναστική σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελεσματα .
11) Αφιερώνουμε χρόνο για χαλάρωση
Το στρές έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και ειδικότερα στην γονιμότητα.
Στην πραματικότητα το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν το 30% των γυναικών που απευθύνονται σε κλινικές γονιμότητας
Τρόποι πρόληψης και μέθοδοι αντιμετώπισης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση επιπέδου των ορμονών που συνδέονται με το στρές και την κατάθλιψη. Κατ’ επέκταση μειώνονται οι πιθανότητες υπογονιμότητας.
12) Μειώνουμε την καφείνη
Η καφείνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γυναικεία γονιμότητα.
Επίσης έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν πάνω απο 500 γραμμάρια καφείνης ημερησίως χρειάζονται 9,5 μήνες περισσότερο για να μείνουν έγκυος.
Η αυξημένη κατανάλωση καφείνης πρίν την εγκυμοσύνη είναι συνδεδεμένη με το ρίσκο αποβολής εμβρύου.
Παρ΄ όλα αυτά η καφείνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητα αλλα τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή.
Καλό θα ήταν όσες γυναίκες επιθυμούν να μείνουν έγκυος να περιορίσουν την κατανάλωση καφείνης.
13) Διατηρούμε ένα ιδανικό βάρος
Η διατήρηση υγιούς βάρους είναι ένας απο τους πιο σημαντικούς παράγοντες όσον αφορά τη γονιμότητα μίας γυναίκας.
Στην πραγματικότητα σε μία έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έδειξε ότι 12% της υπογονιμότητας αφορούσε λιποβαρείς γυναίκες και 25% υπέρβαρες.
Αυτό είναι γιατί η ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στο γυναικείο σώμα μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση.
Μπορούμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες επιτυχημένης εγκυμοσύνης με το να διατηρούμε ένα ιδανικό βάρος.
14) Αυξάνουμε τη λήψη σιδήρου
Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο και συμπληρώματα διατροφής σιδήρου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες υπογονιμότητας.
Σε μία έρευνα που έγινε σε 438 γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα σιδήρου βρέθηκε ότι είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας.
Σίγουρα όμως χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν αν τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να συνιστώνται σε όλες τις γυναίκες, ειδικά αν τα επίπεδα σιδήρου βρίσκονται σε φυσιολογικές τιμές.
Καλό θα ήταν να λαμβάνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο σε συνδυασμό με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C για μεγαλύτερη απορρόφηση.
15) Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητα. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο πόση ποσότητα χρειάζεται για να έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Μία έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 8 ποτών και άνω την εβδομάδα μπορεί να δυσκολέψει την σύλληψη εμβρύου.
Σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7,393 γυναίκες βρέθηκε ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί προβλήματα υπογονιμότητας.
Σίγουρα για να βελτιώσουμε τις πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram
Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris
Το MommyCool προτείνει:
Το AMS Ova-Max® είναι ένα φυσικό μείγμα βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών. Τα συστατικά του δρουν υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας των ωαρίων αλλά και των εμβρύων, ενισχύοντας τον αντιοξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού και επομένως μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
Η ποιότητα των ωαρίων αποτελεί ζωτική συνιστώσα του ποσοστού επιτυχούς σύλληψης ενός ζευγαριού που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί.
Το AMS FertiliMax είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής για τη γυναικεία γονιμότητα και την ορμονική ισορροπία.
Παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για τη στήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου εφόσον λαμβάνεται από τις γυναίκες προ της εγκυμοσύνης, εμπλουτίζει το σώμα με ιώδιο, Φολικό Oξύ, Ασβέστιο, Βιταμίνη D, Βιταμίνη E, Μαγνήσιο και Σίδηρο.
Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο γιατρό σας καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα
Renaissance Cryo Preservation & Health Care LTD
70005565