close
Φύλαξη βλαστοκυττάρων: οι πιο συχνές απορίες των γονιών

Φύλαξη βλαστοκυττάρων: οι πιο συχνές απορίες των γονιών

7 February 2023featured

Πολλά ζευγάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έρχονται αντιμέτωπα με το δίλλημα της φύλαξης των βλαστικών κυττάρων του μωρού τους κατά τον τοκετό. Κανείς δε πρέπει να επηρεάζει το ζευγάρι στη συγκεκριμένη απόφαση. Ο ιατρός, έχει ρόλο συμβουλευτικό και μόνο, δηλαδή να ενημερώσει το ζευγάρι όσο το δυνατόν πληρέστερα και αντικειμενικά για να το οδηγήσει στην απόφαση που του ταιριάζει.

1. Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα του οµφαλίου λώρου;

Είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα κύτταρα που χαρακτηρίζονται από τη δυνατότητα της αναγέννησης και της διαφοροποίησης προς πολλούς κυτταρικούς τύπους του οργανισμού.

Οι βασικές κατηγορίες βλαστικών κυττάρων που απομονώνονται από τον οµφάλιο λώρο είναι δύο:
I. Τα αιµοποιητικά βλαστικά κύτταρα του οµφαλοπλακουντιακού αίµατος, που µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως αιµοποιητικό µόσχευµα εναλλακτικά του µυελού των οστών για την ανασύσταση του αιµοποιητικού συστήµατος.
II. Τα µεσεγχυµατικά βλαστικά κύτταρα του οµφαλοπλακουντιακού περιαγγειακού ιστού και της ζελατινώδους ουσίας του Γουόρτον (γέλη Wharton), που µπορούν να χρησιµοποιηθούν υποστηρικτικά για την αναγέννηση, αποκατάσταση ή επανόρθωση κατεστραµµένων ιστών και οργάνων.

Συλλέγοντας λοιπόν και καταψύχοντας το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό, διατηρούμε μεγάλο αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών και μεσεγχυματικών κυττάρων του μωρού μας για πιθανή μελλοντική χρήση.

2. Ποια είναι η διαδικασία λήψης βλαστικών κυττάρων αίµατος οµφαλίου λώρου;

Το οµφαλοπλακουντιακό αίµα συλλέγεται από τη φλέβα του οµφαλίου λώρου. Η λήψη γίνεται αµέσως µετά τον τοκετό και αφού το νεογνό αποκοπεί από αυτόν. Η συλλογή του αίµατος δεν επιβαρύνει καθόλου τη διαδικασία του τοκετού. Η λήψη γίνεται από το μαιευτήρα και η μέθοδος είναι η ίδια τόσο στο φυσιολογικό τοκετό όσο και στην καισαρική τοµή. Το αίµα µεταφέρεται σε ειδική συσκευασία που προστατεύει το περιεχόµενο από την ακτινοβολία και τις µηχανικές φθορές. Με ειδικές θερµοστατικές γέλες διατηρείται η θερµοκρασία σταθερή µέχρι τη µεταφορά στο εργαστήριο.

3. Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται µε τη χρήση βλαστικών στελεχιαίων κυττάρων;

Από το 1988 το αίµα του οµφαλίου λώρου χρησιµοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, η έρευνα πάνω στα βλαστικά κύτταρα είναι ραγδαία, ώστε ο αριθµός των νοσηµάτων που µπορούν να αντιµετωπιστούν µε τη χρήση τους αυξάνεται συνεχώς.
Τρέχουσες θεραπευτικές εφαρμογές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων:
Λευχαιµίες, λεµφώµατα και άλλες κακοήθειες του αιµοποιητικού συστήματος
Τρέχουσες θεραπευτικές εφαρμογές αρχέγονων μεσεγχυματικών κυττάρων:
· Αναγέννηση δέρματος
· Αναγέννηση χόνδρων
· Αναγέννηση συνδέσμων
· Αναγέννηση νευρικού ιστού
· Αντιμετώπιση κακοηθειών συμπαγών ιστών
· Αντιμετώπιση προβλημάτων απορριψιμότητας μοσχευμάτων άλλων οργάνων, μειώνοντας την ανοσοαπόκριση του οργανισμού.
Κλινικές εφαρμογές αρχέγονων κυττάρων υπό έρευνα:
· Εγκεφαλικοί τραυµατισµοί
· Κεντρική παράλυση
· Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και τύπου ΙΙ
· Καρδιακές Νόσοι

4. Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το δείγμα;

Θεωρητικά τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να διατηρηθούν σε συνθήκες κρυοσυντήρησης για πάντα. Εντούτοις επειδή τα πρώτα δείγματα φυλάσσονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η διάρκεια ζωής τους μένει να αποσαφηνιστεί. Πάντως, δείγματα ηλικίας 10 ετών έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε θεραπείες.

5. Ποια είναι τα οφέλη της αποθήκευσης βλαστοκυττάρων σε ιδιωτική τράπεζα φύλαξης;

Γρήγορη διαθεσιμότητα. Η φύλαξη βλαστοκυττάρων που προέρχονται από αίμα ομφάλιου λώρου, ιστό ομφάλιου λώρου και οδοντικό πολφό επιτρέπει τα κύτταρα να είναι άμεσα διαθέσιμα χωρίς καμία επεμβατική διαδικασία.
Αυξημένη πιθανότητα συμβατότητας για μεταμόσχευση. Η φύλαξη αίματος ομφαλίου λώρου
διασφαλίζει συμβατότητα 100% με το μωρό, πιθανότητα συμβατότητας 1 στις 4 μεταξύ αδελφών και
1 στις 16 με τους γονείς.
Εύκολη πρόσβαση. Έχετε πρόσβαση στο δείγμα σας όταν χρειασθεί χωρίς επιπλέον κόστος. Στις
δημόσιες τράπεζες εφόσον βρεθεί συμβατό δείγμα, το κόστος διάθεσης είναι υψηλό.

Με πληροφορίες από Μαρία Μαλανδρή, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και Πέτρος Χειρίδης, MD,PhD

Το MommyCool προτείνει:

Future Health Biobank: Η πλέον πιστοποιημένη τράπεζα βλαστοκυττάρων παγκοσμίως

Κατά τη διάρκεια της 20ετούς ιστορίας μας, έχουμε γίνει μια απο τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες τράπεζες βλαστικών κυττάρων παγκοσμίως.
Έχουμε μεγάλη ευαισθησία σχετικά με τη προστασία της υγεία της οικογένειάς σας, ενώ παραμένουμε στην πρώτη γραμμή των σημερινών και μελλοντικών καινοτομιών και εξελίξεων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε συλλέξει, επεξεργαστεί και αποθηκεύσει περισσότερα απο 200 000 δείγματα από 94 χώρες.

Γιατί να αποθηκεύσετε στην Future Health Biobank:
Με την αποθήκευση των βλαστοκυττάρων του μωρού σας επενδύετε όχι μόνο στη μελλοντική του υγεία, αλλά και στην υγεία της υπόλοιπης οικογένειάς σας.Τα 20 χρόνια λειτουργίας έχουν σαν αποτέλεσμα τη τελειοποίηση των διαδικασιών μας, παρέχοντάς σας την υψηλότερη ποιότητα και την πλέον αξιόπιστη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφερθεί στην οικογένειά σας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

futurehealthbiobank.com/cy-gr/

email: info@futurehealth.com.cy

Tel: 70005565 or 22757535

error: Content is protected !!