close
Κύπρος – εξετάσεις τετραμήνων: Καθηγήτρια διέρρευσε θέματα Νέων Ελληνικών

Κύπρος – εξετάσεις τετραμήνων: Καθηγήτρια διέρρευσε θέματα Νέων Ελληνικών

Με διαρροή στα θέματα των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρεμιέρα των εξετάσεων τετραμήνων, με γονείς και καθηγητές να εκφράζουν την ενόχλησή τους. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΠΑΝ, αφού η εξέταση διακόπηκε και αναμένεται να επαναρχίσει με νέα θέματα εξέτασης, ενώ αρχίζει και διερεύνηση σε σχέση με τη διαρροή.

Σε δηλώσεις του στο philenews, o Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας ανέφερε ότι η γραμματεία της οργάνωσης δέχθηκε καταγγελίες για τη διαρροή του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών, μία ώρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, συγκεκριμένη εκπαιδευτικός φέρεται να απέστειλε μήνυμα σε μαθητές, αποκαλύπτοντας θέματα του εξεταστικού δοκιμίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες προς τους οργανωμένους γονείς, η διάρροή φαίνεται να προήλθε από ιδιωτικό σχολείο.

Η εξέταση ακυρώθηκε με τους καθηγητές να μαζεύουν τα γραπτά από τους μαθητές, ενώ στις 11:30 δόθηκε νέο εξεταστικό δοκίμιο. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας αρχίζει διερεύνηση για το περιστατικό αφού καλείται να δώσει εξηγήσεις στα ερωτήματα ως προς το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Πάντως η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε όπως η εν λόγω εξέταση μεταφερθεί την 31η Ιανουαρίου, τελευταία ημέρα των εξετάσεων, με τον Υπουργό Παιδείας να ζητά να χρησιμοποιηθούν τα θέματα της β΄σειράς εξετάσεων, προκειμένου να συνεχίσει σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένη η εξέταση.

Τι αναφέρει για το περιστατικό το Υπουργείο Παιδείας:

«Αναφορικά με τη γραπτή αξιολόγηση Νέων Ελληνικών Γ΄ Λυκείου, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2023, αφού διαπιστώθηκε η διάδοση ηλεκτρονικού μηνύματος μεταξύ μαθητών και μαθητριών, με νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, αποφασίστηκε προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, η εξέταση να διεξαχθεί με τη χρήση του υφιστάμενου αναπληρωματικού εξεταστικού δοκιμίου. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση, αλλά η εξέταση θα διεξαχθεί κανονικά.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαιτιότητα αυτής της ενέργειας, καθώς και τα κίνητρα, εφ’ όσον μάλιστα δεν πρόκειται για «διαρροή» των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης.

Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις σχολικές μονάδες για διαχείριση του θέματος. Οι Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά με ώρα έναρξης εξέτασης 11:30 π.μ.».

Υπενθυμίζεται ότι άρχισαν σήμερα οι εξετάσεις τετραμήνων σε γυμνάσια και λύκεια. Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκινά και η Γ’ Λυκείου, ενώ οι μαθητές της Β’ Λυκείου εξετάζονται σε Φυσική, Οικονομικά και Θέματα Τέχνης.

Η Α’ Λυκείου ξεκινά αύριο, Τρίτη με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Η εξεταστική περίοδος για τα λύκεια αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Ιανουαρίου.

Η Α’ Γυμνασίου ξεκινά με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, η Β’ Γυμνασίου με Μαθηματικά και η Γ’ Γυμνασίου με Χημεία-Βιολογία. Τα γυμνάσια αναμένεται να ολοκληρώσουν την εξεταστική περίοδο στις 24 Ιανουαρίου.

Η γραπτή αξιολόγηση αποτελεί το 40% της συνολικής βαθμολογίας του κάθε μαθήματος, ενώ το υπόλοιπο 60% αποτελείται από προφορική αξιολόγηση, που συνυπολογίζει τη συμμετοχή των μαθητών στις καθημερινές εργασίες του μαθήματος, την κατ’ οίκον εργασία, τις γραπτές προειδοποιημένες ασκήσεις, την ατομική ή ομαδική δημιουργική εργασία και δραστηριότητες διάκρισης σχετικές με το μάθημα.

Η ενιαία γραπτή αξιολόγηση στο τέλος των Τετραμήνων, διαρκεί 90 λεπτά, με δυνατότητα παράτασης για μαθητές/μαθήτριες, οι οποίοι/ες τυγχάνουν διευκολύνσεων. Εξαιρείται το μάθημα των Νέων Ελληνικών και τα μαθήματα Γλωσσών, στα οποία η διάρκεια της εξέτασης θα είναι 135 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που διενεργούνται οι ενιαίες γραπτές αξιολογήσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα δεν διεξάγονται μαθήματα.

Πηγή:PhileNews

error: Content is protected !!