close
Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: 10 χρήσιμες συμβουλές!

Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: 10 χρήσιμες συμβουλές!

Γράφει ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος

Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που οι μέλλουσες μανούλες θα πρέπει να έχουν κατά νου, ότι όπως και όλες τις μέρες τις εγκυμοσύνης τους, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, και να μην παρασύρονται από τις παραδοσιακές εορταστικές ατασθαλίες.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί τρόποι έτσι ώστε να καταφέρετε να περάσετε όμορφα τις γιορτές με τους αγαπημένους σας αλλά και να φροντίσετε να προστατεύσετε την υγεία τη δική σας αλλά και του μωρού σας!

Συγκεντρώνονται εδώ συνοπτικά 10 χρήσιμες εορταστικές συμβουλές:

Διατηρήστε το διατροφικό σας πρόγραμμα
Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με γλυκές και αλμυρές παρατυπίες όσον αφορά στο διατροφικές μας συνήθειες. Οι μέλλουσες μητέρες καλό θα ήταν να δίνουν μεγάλη προσοχή στις τροφές που καταναλώνουν ώστε να μην χάσουν τον έλεγχο του σωματικού βάρους τους και επιβαρυνθούν οι ίδιες αλλά και το μωρό τους.

Επιλέξτε μη αλκοολούχα ποτά
Κατά τη διάρκεια των γιορτών συνηθίζεται η μεγαλύτερη κατανάλωση Χριστουγεννιάτικων αλκοολούχων ποτών. Το αλκοόλ μπορεί να είναι απαγορευτικό για τις εγκύους, αλλά υπάρχουν πλέον μη αλκοολούχα αφεψήματα τα οποία ενδείκνυνται για τις μέλλουσες μητέρες.

Θυμηθείτε να ξεκουράζεστε
Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος στη διάρκεια της οποίας συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονται σε γιορτινά τραπέζια. Προσπαθήστε να μη κουράζεστε τόσο για τη δική σας υγεία όσο και για την υγεία του μωρού σας. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια για το στολισμό του δέντρου την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού αλλά και για το συμμάζεμα!

Το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα του φαγητού σας
Τα πλουσιοπάροχα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια μπορούν να επηρεάζουν εκτός από την ποιότητα των γευμάτων, και την ποσότητά τους. Έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης τροφών μετά από ένα γιορτινό τραπέζι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις μερίδες που καταναλώνετε, καθώς το φούσκωμα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία ή ακόμα και επιπλοκές.

Φροντίστε το σώμα σας
Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί δικαιολογία να εγκαταλείψετε τον εαυτό σας. Φροντίστε και περιποιηθείτε το σώμα σας, κάνοντας ένα χαλαρωτικό και ενυδατικό αφρόλουτρο! Επωφεληθείτε από το χρόνο που έχετε για να ξεκουραστείτε και να ηρεμήσετε.

Προσαρμόστε τις κοινωνικές υποχρεώσεις στα μέτρα σας!
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιρρεπές στις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Προσπαθήστε να μη βρίσκεστε σε ιδιαίτερα κλειστούς χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Επιλέξτε να βρεθείτε με αυτούς που επιθυμείτε σε χώρους όπου μπορείτε να είστε πιο άνετη και μακριά από τον κίνδυνο κρυολογήματος.

Οργανώστε τα δώρα σας
Φροντίστε για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα αρκετά νωρίτερα χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε στις ουρές των καταστημάτων ταλαιπωρώντας τόσο την υγεία σας όσο και την υγεία του μωρού σας. Ξεκινήστε την αναζήτηση έγκαιρα ή φτιάξτε στο δικό σας χώρο handmade έξυπνα και συμβολικά δωράκια!

Βάλτε τον ύπνο στο πρόγραμμά σας
Μέσα στο κουραστικό πρόγραμμα των γιορτών, καλό θα ήταν να βρίσκετε καθημερινά λίγο extra χρόνο για να ξεκουράσετε το σώμα και το μωρό σας. Προσπαθήστε να εντάξετε τους μικρούς ευεργετικούς ύπνους στο καθημερινό σας πρόγραμμα και βελτιώστε τη διάθεσή σας.

Μην το παρακάνετε με το χορό
Τη συγκεκριμένη περίοδο η γυναίκα μπαίνει στον πειρασμό να φορέσει τακούνια και να χορέψει στις κοινωνικές συγκεντρώσεις που ενδέχεται να βρεθεί. Ο συνδυασμός των δυο θεωρείται αρκετά επικίνδυνος καθώς μια απότομη κίνηση ή ακόμη και πτώση ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές τόσο για εσάς αφού όσο και το μωρό σας.

Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram

Περιορίστε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο
Κατά τη διάρκεια των γιορτών ένα αρκετά σύνηθες κακό φαινόμενο που παρατηρείται είναι πως οι οδηγοί των αυτοκινήτων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Θα ήταν καλό καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, η μέλλουσα μητέρα να αποφεύγει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris

https://drvasilopoulos.com/

error: Content is protected !!