close
Σημάδια πως ο παιδικός σταθμός που έχετε διαλέξει ΔΕΝ είναι καλός

Σημάδια πως ο παιδικός σταθμός που έχετε διαλέξει ΔΕΝ είναι καλός

16 September 2022

Πώς θα είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει τον ιδανικό.

Η επιλογή του παιδιού σταθμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και μολονότι όλοι οι γονείς φροντίζουν να κάνουν μια επίσκεψη και να πάρουν μια ιδέα για το χώρο που θα φιλοξενεί τα παιδιά σας όσο θα λείπουν από το σπίτι, κάποια από τα πιο σημαντικά πράγματα δεν θα μπορέσετε να τα εντοπίσετε χωρίς να χρειαστεί να αφήσετε το παιδί σας να περάσει κάποιες μέρες εκεί.

Οπότε, ακόμα κι αν έχετε διαλέξει πού θα το πάτε, φροντίστε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα να έχετε τα μάτια και τα αφτιά σας ανοιχτά για να αναζητήσετε σημάδια όπως:

Υπάρχει η απαίτηση τα παιδιά να κάθονται ήσυχα για περισσότερα από 15 έως 20 λεπτά

Στην ηλικία των 3 ή και των 4 ετών, είναι πολύ φυσιολογικό για ένα παιδί να εκφράζει συνέχεια τις απορίες του και να είναι γεμάτο ενέργεια, ενώ δεν έχει μάθει ακόμα πώς να εστιάζει την προσοχή του για αρκετή ώρα. Εάν στον παιδικό σταθμό τού επιβάλλουν να κάθεται ήσυχα για περισσότερα από λίγα λεπτά συνεχόμενα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα νιώσει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Δεν προβλέπεται κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα

Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από τη ρουτίνα και την επανάληψη. Μαθαίνουν και αισθάνονται καλύτερα όταν γνωρίζουν τι πρόκειται να ακολουθήσει -το αντίθετο τους προκαλεί στρες. Ιδανικά, το καθημερινό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αναρτημένο σε ένα σημείο όπου τα παιδιά μπορούν να το δουν (ακόμα καλύτερα σε εικόνες ώστε να καταλαβαίνουν τι να περιμένουν αργότερα).

Οι δραστηριότητες δεν αλλάζουν τακτικά ή είναι πολύ βαρετές για το παιδί

Οι καλοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως είναι απαραίτητο να εκθέτουν τα παιδιά κάθε τόσο σε διαφορετικά ερεθίσματα, ώστε να διατηρούν το ενδιαφέρον τους. Διαφορετικά θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες για μάθηση και θα βαρεθούν γρήγορα.

Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι «καθιστικές» (π.χ. ζωγραφική, παζλ κ.λπ.)

Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από την κίνηση όχι μόνο για να εκτονώνουν την ενέργειά τους αλλά και επειδή έτσι μαθαίνουν καλύτερα.

Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι μα αφίσες

Οι «έτοιμες» εικόνες δεν κινητοποιούν ιδιαίτερα τη φαντασία των παιδιών. Είναι προτιμότερο στους τοίχους να εκτίθενται οι ζωγραφιές, οι φωτογραφίες και οι κατασκευές των ίδιων των παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί δείχνουν να μην έχουν ιδιαίτερη όρεξη

Δεν είναι εύκολη δουλειά να είσαι εκπαιδευτικός, ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με πολύ μικρά παιδιά. Επιπλέον, στις μέρες μας είναι και μια μάλλον κακοπληρωμένη δουλειά! Όταν οι άνθρωποι που την κάνουν δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι είναι πολύ πιθανό να την αφήσουν για κάποια άλλη -και είναι πολύ δυσάρεστο για το παιδί να νιώθει ότι το εγκαταλείπουν εκείνοι με τους οποίους έχει δεθεί συναισθηματικά.

Οι εκπαιδευτικοί φωνάζουν ή μαλώνουν τα παιδιά

Η τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται ανάμεσα στους δασκάλους και τα παιδιά είναι το άλφα και το ωμέγα της καθημερινότητάς τους στον παιδικό σταθμό. Κι ένα παιδί δεν μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον που του βάζει τις φωνές, που το αμφισβητεί ή το μαλώνει. Επιπλέον, επειδή τα παιδιά δεν μπορούν ακόμα να διαχειριστούν και να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, είναι σημαντικό οι «μεγάλοι» να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα ώστε να μάθουν πώς να διαχειρίζονται ακόμα και τις εντάσεις παραμένοντας ψύχραιμοι.

Πηγή:mamamia.gr

error: Content is protected !!