close
Άγχος αποχωρισμού στην παιδική ηλικία: Πώς να το διαχειριστείτε

Άγχος αποχωρισμού στην παιδική ηλικία: Πώς να το διαχειριστείτε

Πολλοί γονείς όταν χρειαστεί να αποχωριστούν το παιδί τους βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα, αφού το ίδιο δείχνει έντονη δυσαρέσκεια και είναι έκδηλο το άγχος αποχωρισμού. Μια τέτοια αντίδραση είναι απόλυτα φυσιολογική αφού τα μικρά παιδιά χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν οτι μπορεί να φεύγετε αλλά θα επιστρέψετε και δεν τα εγκαταλείπετε.

Τί μπορείτε να κάνετε;

1. Αποχαιρετήστε το παιδί πριν φύγετε

Φαίνεται ως απλή τακτική αλλά αγνοείται από πολλούς γονείς. Καθώς πολλοί τρέμουν την έντονη αντίδραση του παιδιού όταν τους βλέπει να αποχωρούν προτιμάνε να αποδράσουν ήσυχα χωρίς το ίδιο να το καταλάβει. Δυστυχώς όμως έτσι αποφεύγετε τα κλάματα αλλά εντείνεται το άγχος αποχωρισμού, αφού το παιδί αισθάνεται οτι μπορεί ανα πάσα στιγμή να εξαφανιστείτε χωρίς προειδοποίηση.

2. Προετοιμάστε το παιδί για τον επικείμενο αποχωρισμό

Ακόμα και σε μικρή ηλικία, όταν δηλαδή είναι περιορισμένος ο λόγος του παιδιού, καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Καλό είναι λοιπόν να προετοιμάζουμε το παιδί για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Επιβεβαιώστε το παιδί οτι σύντομα θα ξαναείστε μαζί και ενημερώστε το για το τί θα κάνει όσο θα είστε χώρια. Καλό είναι να μιλάτε αναλυτικά για όλα όσα θα συμβούν. Μπορείτε ακόμη να αναπαραστήσετε τί συμβαίνει στο σχολείο μέσα από το παιχνίδι με κουκλάκια.   Μιλήστε για τη δασκάλα του ή για τον άνθρωπο με τον οποίο θα μείνει μαζί με ενθουσιασμό ώστε να νιώσει ασφάλεια. Ακόμη μπορείτε να ενημερώσετε την δασκάλα του παιδιού ή όποιον θα το προσέχει εαν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που κάνει το παιδί να ηρεμήσει πιο εύκολα, π.χ. να κοιτάξει τα πουλάκια που πετάνε έξω από το παράθυρο/ να χορέψει κλπ.

3. Να είστε αισιόδοξοι

Μπορεί να σας φαίνεται τεράστια πρόκληση η διαχείριση του αποχωρισμού αλλά τα πράγματα θα βελτιωθούν σταδιακά τόσο για σας όσο και για το παιδί σας. Φροντίστε απλά να μην κάνετε πολύ δραματική την σκηνή αποχωρισμού ώστε να μην επιβαρύνετε το παιδί και ενισχύσετε έτσι την ανασφάλεια του. Προσπαθείστε να συμπεριφέρεστε με ηρεμία και θετικότητα.

4. Λεκτικοποιούμε το συναίσθημα

Καθώς ονοματίζουμε τί αισθάνεται το παιδί το βοηθάμε να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα του και έτσι σταδιακά μαθαίνει να εκφράζεται.

5. Αφήστε το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του

Για κανένα γονιό δεν είναι ευχάριστο να βλέπει το παιδί του να υποφέρει. Ο αποχωρισμός όμως είναι αναπόφευκτος, όπως είναι και το αίσθημα της θλίψης. Καλό είναι λοιπόν να μην αισθάνεται ενοχές ο γονιός και καθυστερεί συνεχώς την ώρα του αποχωρισμού καθώς βλέπει το παιδί του να είναι “κολλημένο πάνω του”. Είναι προτιμότερο να το “αντέξετε” μαζί!

6. Αποκτήστε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού

Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάζετε μια μικρή ιστορία, να αγκαλιάζεστε και να επιβεβαιώνετε οτι θα επιστρέψετε και οτι ακόμα και όταν είστε μακριά τα σκέφτεστε και τα αγαπάτε. Μια τέτοια ρουτίνα βοηθάει το παιδί να είναι προετοιμασμένο και να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

7. Βοηθήστε το παιδί να μάθει οτι οι άνθρωποι επιστρέφουν

Καλό είναι να παίζετε παιχνίδια που διαπραγματεύονται τον αποχωρισμό. Μπορείτε να παίξετε “κουκου-τζα” ή να κρύβετε και να βρίσκετε ένα αγαπημένο αντικείμενο ή κρυφτό. Ακόμη μπορείτε να διαβάσετε σχετικά παραμύθια ή να σκεφτείτε μια δική σας ιστορία.

8. Μοιράστε απλόχερα την αγάπη σας και την προσοχή σας στο παιδί όταν είστε κοντά του

Προσπαθήστε μέσα στην μέρα να δίνετε την ευκαιρία στο παιδί να συνδέεται μαζί σας, να παίζετε, να γελάτε και να του δίνετε έτσι την ευκαιρία να αποφορτιστεί.

Πώς να διαχειριστείτε το δικό σας άγχος αποχωρισμού;

1. Ρουτίνα αποχαιρετισμού

Όπως και για τα παιδιά έτσι και για σας μια συγκεκριμένη ρουτίνα όταν αποχωρίζεστε θα ανακουφίσει το άγχος.

2. Σεβαστείτε τα συναισθήματα σας

Η θλίψη και το άγχος όταν αποχωρίζεστε το παιδί σας είναι απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα. «Αγκαλιάστε» τα λοιπόν και μην ντρέπεστε για αυτά!

3. Ψυχραιμία

Καλό είναι να μην κάνετε πιο δραματική την σκηνή αποχωρισμού. Είναι δύσκολο για ένα παιδί να πιστέψει οτι θα περάσει καλά στο σχολείο εαν η μαμά του κλαίει και δεν μπορεί να το αποχωριστεί.

4. Οργανωθείτε από το προηγούμενο βράδυ

Καλό είναι να έχετε ετοιμάσει από το βράδυ όσα χρειάζεστε για το πρωι για να μην εντείνετε την συναισθηματική σας κατάσταση καθώς θα αγχώνεστε να τα προλάβετε όλα.

5. Βεβαιωθείτε οτι κάνετε κάτι για να φροντίσετε τον εαυτό σας καθημερινά

Μπορεί να θέλετε να απολαύσετε ένα αφρόλουτρο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Ό, τι και να είναι αυτό που θα κάνετε φροντίστε να παίρνετε χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να αποφορτίζεστε. Καλό είναι να μην αφήσετε τον εαυτό σας να είναι μόνο «μαμά» και να παραμελείτε τις υπόλοιπες διαστάσεις τους εαυτού σας.

Κρίστη Πόππη, Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδοψυχολόγος

Πηγή: eimaimama.gr

error: Content is protected !!