“Η στιγμή λοιπόν που από την αρχή της πανδημίας Covid-19 διερωτόμουν πώς θα ήταν ήρθε. Κυκλοφορεί πλέον και γρίπη και Covid-19 παράλληλα και ταυτόχρονα. Αυτήν την εβδομάδα άκουσα και είδα παιδιά από πολλά σχολεία που έχουν και θετικά κρούσματα Covid-19 και θετικά κρούσματα γρίπης στο ίδιο τμήμα.
Φυσικά η δυσκολία αυξάνεται για το πώς να τα ξεχωρίσουμε. Έτσι και αλλιώς η βασική αντιμετώπιση είναι ίδια σε όλες τις ιώσεις, εκτός αν κάνουν επιπλοκές:
Ξεκούραση, υγιεινή, ενυδάτωση, βιταμίνη c απο φρούτα και λαχανικά, παυσίπονα με κριτήριο κακή διάθεση. Είναι αναπόφευκτο ότι έχουν να γίνουν πολλά άσκοπα pcr για Covid-19… και λόγω της δυσκολίας να διαχωριστούν κλινικά, και λόγω πανικού και υπερβολής.
Από την εμπειρία μέχρι τώρα τον τελευταίο μήνα:
– Ως προς τον πυρετό, η γρίπη είναι πιο πιθανό να έχει έναν πυρετό μέτριο σχετικά αραιό, 2-3 φορές το 24ωρο, αλλά που επιμένει για 4-5 24ωρα συνέχεια ή με ένα μεσοδιάστημα διαλείμματος στην μέση του 5θημέρου. Ενώ ο Covid-19 στα παιδιά κάνει από απύρετη εικόνα ή λίγα δέκατα μέχρι έντονο πυρετό για 1-2 24ωρα, που όμως σε διάρκεια δεν κρατάει συνήθως πάνω απο 2-3 μέρες, εκτός βέβαια αν υπάρχει επιπλοκή.
– Ως προς τον βήχα, η γρίπη είναι πιο πιθανό να κάνει έναν πιο βαθύ βήχα υγρό ή με φλέματα που να γίνεται κάπως χειρότερος με τις μέρες. Ενώ ο Covid-19 κάνει συνήθως στα παιδιά έναν περιστασιακό ξηρό βήχα που έχει συνήθως μικρότερη διάρκεια ημερών, χωρίς μεγάλες εντάσεις.
– Ως προς τη μύξα, δεν βλέπω ιδιαίτερες διαφορές. Και τα δύο δεν κάνουν έντονη καταρροή αλλά ένα μπούκωμα με λίγη μύξα που μπορεί να επιμένει για 5-6 μέρες.
– Ως προς πιο ειδικά συμπτώματα, πονοκέφαλο κάνει συχνά ο Covid-19 στα παιδιά για 2-3 μέρες, ιδιαίτερα στην αρχή της ίωσης. Αλλά και η γρίπη μπορεί να κάνει πονοκεφάλους πάνω στον ψηλό πυρετό.
– Ανορεξία και κακοδιαθεσία είναι πιο συχνά στην γρίπη, όσο περνούν οι μέρες, ενώ στον Covid-19 -χωρίς επιπλοκή πάντα- συνήθως τα παιδιά διατηρούν ζωηράδα και όρεξη.
– Πιο ειδικά συμπτώματα όπως ανοσμία και αγευσία όταν υπάρχουν, παραπέμπουν περισσότερο σε Covid-19.
– Και στα δύο επιπλοκές όπως πνευμονία, βρογχόσπασμος, λαρυγγίτιδα, πυώδης αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, είναι σπάνιες αλλά συμβαίνουν, οπότε θέλει προσοχή και παρακολούθηση.
Τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται από κοντά όποτε έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα ίωσης που επιμένουν, που δείχνουν σοβαρά ή που οι γονείς ανησυχούν.
Πρέπει να μπει ένα χαλινάρι στην τηλε-ιατρική, την ιατρική από το τηλέφωνο και από το viber. Παρακολουθούμε μεν τα παιδιά στο σπίτι, εφαρμόζουμε μέτρα υγιεινής και απομόνωσης, κάνουμε τα συνήθη για ήπια συμπτώματα που περνούν σε 2-3 μέρες, όμως αναζητούμε έγκαιρη παιδιατρική εξέταση από κοντά αν τα πράγματα χειροτερεύουν ή δεν βελτιώνονται.”