close
Νέα μαμά; Τι να περιμένεις τους πρώτους έξι μήνες με το μικρό σου

Νέα μαμά; Τι να περιμένεις τους πρώτους έξι μήνες με το μικρό σου

Κάθε νέα μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με ολοκαίνουριες καταστάσεις, που δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά πριν καλωσορίσει στον κόσμο το μωρό της. Γι’ αυτό και δημιουργούνται πολλές απορίες γύρω από την ανάπτυξη του μικρού της. Για όλες αυτές τις απορίες, λοιπόν, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε καθοδηγεί βήμα-βήμα στους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού σου:
Γύρισες στο σπίτι και έχεις να αντιμετωπίσεις πλέον μόνη σου το μωρό σου. Είναι ένα μικρό ανθρωπάκι που έχει τις δικές του ανάγκες, τις οποίες όμως δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια. Πρέπει, λοιπόν, εσύ να είσαι σε θέση να ερμηνεύεις κάθε στιγμή πότε πεινάει, πότε πονάει και πότε θέλει να κοιμηθεί.

Ας δούμε, επομένως, μερικά από τα πιο βασικά πράγματα που έχεις να περιμένεις τους πρώτους έξι μήνες με το μικρό σου, οι οποίοι θεωρούνται πολύ σημαντικοί για την έναρξη της ζωής του.

Μήνας 1

Τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό κοιμάται πολλές ώρες. Ξυπνάει μόνο για να φάει και δείχνει να απολαμβάνει μόνο το γάλα και τον ύπνο.

Σιγά-σιγά αρχίζει να ανταποκρίνεται στους ήχους και ιδιαίτερα να αναγνωρίζει τις φωνές των ανθρώπων που ασχολούνται μαζί του.

Δεν μπορεί να δει πολύ μακριά, αλλά ούτε και πολύ κοντά. Του κάνουν εντύπωση τα έντονα χρώματα (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε). Όταν τρώει, θέλει να “καρφώνει” το βλέμμα του στα μάτια της μαμάς σαν να προσπαθεί να μαντέψει αν η μαμά του έχει συναίσθημα γι’ αυτό που κάνει ή το κάνει μηχανικά.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε στο μωρό και να πλησιάζετε το πρόσωπό σας κοντά στο δικό του, διότι του αρέσει να περιεργάζεται τα χαρακτηριστικά σας. Αρχίζει να λειτουργεί η κοινωνική μνήμη του και αναγνωρίζει φωνές και πρόσωπα.

Είναι επίσης σημαντικό να αρχίσετε από πολύ νωρίς να γυμνάζετε το σώμα του με ασκήσεις και διατάσεις. Δυο-τρεις φορές την μέρα να το βάζετε μπρούμυτα και να το παρακολουθείτε αν σηκώνει το κεφαλάκι του και αν προσπαθεί να κουνηθεί. Επιπλέον, του κάνετε μασάζ σε όλο το σώμα.

Μήνας 2

Τώρα ξεκινούν τα πιο ωραία… Αρχίζει από μόνο του να αλλάζει θέση στο κρεβατάκι του και γενικά είναι σε θέση να γυρίζει, γι’ αυτό χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση. Τα πρώτα ατυχήματα γίνονται σε αυτή την ηλικία, όταν το μωρό πέφτει, για παράδειγμα, από την αλλαξιέρα, στην προσπάθειά του να γυρίσει το κορμί του.

Αρχίζει να χαμόγελα και ανταποκρίνεται σε παιχνίδια και ερεθίσματα. Του αρέσουν οι ήχοι από τα παιχνίδια και ηρεμεί όταν ακούει μουσική.

Προσπαθεί να κρατήσει το κεφάλι του μόνο του, αλλά ακόμα χρειάζεται υποστήριξη.

Μιλήστε του με κανονικές λέξεις και να αλλάζετε τον τόνο της φωνής σας, ώστε να καταλαβαίνει την αλλαγή των συναισθημάτων σας.

Μήνας 3

Τώρα το μωρό προσπαθεί να πιάσει αντικείμενα με τα χεράκια του. Παρακολουθεί καλυτέρα ό,τι κινείται γύρω από αυτό, όπως τις πεταλούδες που αιωρούνται πάνω από το κρεβατάκι του. Αν του βάλετε παιχνίδια στο κρεβάτι και είναι μπρούμυτα, προσπαθεί να τα φτάσει και να τα πιάσει.

Αναγνωρίζει πιο εύκολα τους ανθρώπους και δείχνει ποιους συμπαθεί γελώντας, αλλά και ποιους δεν συμπαθεί κλαίγοντας. Αρχίζει να πιάνει με το χεράκι του το μπιμπερό και μπορεί να κρατάει την πιπίλα του.

Μήνας 4

Τώρα το μωρό πιάνει γερά τα αντικείμενα και δεν τα αφήνει εύκολα από τα χεράκια του. Δείχνει πιο έντονα τον χαρακτήρα του και απαιτεί ό,τι του αρέσει.

Έχει αρχίσει να έχει σάλια που τρέχουν από το στόμα, λήγω έναρξης της οδοντοφυΐας. Βάζει τα δάχτυλα στο στόμα και δείχνει ότι κάτι το ενοχλεί.

Αρχίζει να κοιμάται λιγότερο και θέλει πολλά παιχνίδια. Δείχνει να βαριέται μόνο του και θέλει την παρουσία ανθρώπων.

Μήνας 5

Τώρα έχει διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Έγινε ολόκληρο παιδί. Δείχνει πιο ικανό να μπουσουλάει στο κρεβάτι, αλλά και στο πάτωμα. Κάνει γρήγορες κινήσεις για να πιάσει τα αντικείμενα που του αρέσουν.

Ανταποκρίνεται σε εντολές (“ποιος είναι ο μπαμπάς;”, “που είναι το κουκλάκι;” κλπ). Του αρέσουν τα “πονηρά” παιχνίδια, δηλαδή να κρύβεστε και να εμφανίζεστε ξαφνικά ή να το γαργαλάτε για να γελάσει.

Του αρέσουν τα φιλιά και τα χάδια. Θέλει να το έχετε αγκαλιά και να κυκλοφορείτε στα δωμάτια για να αλλάζει παραστάσεις. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κίνηση των φύλλων των φυτών και των δένδρων.

Μήνας 6

Έχει έντονη σιελόρροια και βάζει συχνά τα δάχτυλα στο στόμα. Μπορεί να έχει και ανήσυχο ύπνο. Τρελαίνεται για τα παιχνίδια. Μαθαίνει να πατάει τα κουμπιά σε παιχνίδια που βγάζουν ήχους ή φωτάκια.

Μπορεί να αρχίσει να “μπαμπαλίζει”, δηλαδή να προσπαθεί να πει τους πρώτους φθόγγους (μπα-μπα, μα-μα).

Μαθαίνει να τρώει με το κουταλάκι και είναι έτοιμο να αρχίσει στέρεες τροφές.

Όταν το στηρίζετε από τις μασχάλες μπορεί να κάνει βηματάκια και ενθουσιάζεται που στηρίζεται από μόνο του.

Οι πρώτοι έξι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού. Καθετί που κάνει το παρακολουθούμε και ενημερώνουμε τον παιδίατρο. Πολλές φορές, μπορεί να φανούν προβληματάκια που η έγκαιρη διάγνωση θα φέρει και την γρήγορη αποκατάσταση.

error: Content is protected !!