close
Επιτρέπεται το βάψιμο μαλλιών και νυχιών στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό;

Επιτρέπεται το βάψιμο μαλλιών και νυχιών στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό;

Γράφει η  Νικολίτσα Κ. Κουτρουμάνη, MD, MSc, PhD – Παιδίατρος

Πολύ συχνά εγείρεται το ερώτημα του κατά πόσο η ζωή μιας γυναίκας πρέπει να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτή, όσο θηλάζει. Πριν δώσουμε μια απάντηση θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η εγκυμοσύνη, όσο και ο θηλασμός, είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση της μητέρας με το μωρό είναι άμεση και στις δύο περιπτώσεις, οπότε θα πρέπει να λαμβάνονται κάποιες περαιτέρω προφυλάξεις σε ορισμένα ζητήματα.

Συχνό ερώτημα λοιπόν των εγκύων ή των θηλαζουσών μητέρων είναι εάν μπορούν να βάψουν τα μαλλιά ή τα νύχια τους. Η απάντηση είναι ναι … αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ορισμένα πράγματα.

Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν το πέρασμα διαφόρων χημικών στο μητρικό γάλα αλλά η ακριβής επίδρασή τους, δεδομένης της χαμηλής τους συγκέντρωσης, δεν είναι ακόμα αποσαφηνισμένη. Τόσο οι βαφές μαλλιών, όσο και τα βερνίκια νυχιών (μανό), εμπεριέχουν χημικά που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ή διαταραχή στα αναπτυσσόμενα όργανα του εμβρύου ή του βρέφους αλλά και της μητέρας. Επίσης, η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) που χρησιμοποιείται για σταθεροποιήσει τα ημιμόνιμα νύχια αποδεδειγμένα μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες αλλά και καρκίνο δέρματος. Τέλος, συστατικά των βαφών / μανό αλλά και του ασετόν μπορούν να προκαλέσουν τόσο στο μωρό, όσο και στη μαμά, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ναυτία ή έμετο.

Με βάση τα ανωτέρω, γίνεται σαφές ότι τόσο για την υγεία του μωρού, όσο και της μητέρας, η χρήση των βαφών μαλλιών και νυχιών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και επιλέγοντας μικρές προστατευτικές εναλλακτικές:

Βάψιμο μαλλιών:
Προτιμάμε οικολογική βαφή που μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Προτιμάμε ανταύγειες αντί πλήρους βαφής, γιατί μειώνεται ακόμα περισσότερο η ποσότητα των τοξικών ουσιών που απορροφούνται από το δέρμα και περνούν στο μωρό. Σε πλήρη βαφή αποφεύγουμε να βάψουμε τη ρίζα της τρίχας.
Αν βάψουμε μόνες τα μαλλιά στο σπίτι, χρησιμοποιούμε γάντια και αφήνουμε τη βαφή τον λιγότερο συνιστώμενο χρόνο.

Βάψιμο νυχιών:
Προτιμάμε βερνίκια νυχιών που δεν αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι εμπεριέχουν τα στοιχεία: φορμαλδεΰδη, toluene, dibutyl phthalate.
Για το ημιμόνιμο gel αποφεύγουμε και τα στοιχεία: ακρυλικά και μεθακρυλικά.
Χρησιμοποιούμε πάντα βάση πριν εφαρμόσουμε το χρώμα, καθώς προστατεύει και εμποδίζει τα χημικά να εισχωρήσουν στο δέρμα.
Καλό είναι να αποφεύγουμε να έχουμε μόνιμα βαμμένα τα νύχια μας.
Τόσο κατά τη χρήση βαφών, όσο και του ασετόν, αερίζουμε πολύ καλά το χώρο και κρατάμε τα υλικά σε απόσταση από εμάς αλλά και το μωρό για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν κάνει περιστασιακή χρήση των προϊόντων αλλά συστηματική λόγω εργασίας (πχ κομμώτρια), θα πρέπει να φορά γάντια, να αερίζει καλά τον χώρο εργασίας, να ξεπλένει καλά τα χέρια της ή να αλλάξει πόστο εργασίας αν είναι δυνατόν.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού, μπορεί και πρέπει να περιποιείται τον εαυτό της, αρκεί να μην γίνεται υπερβολική χρήση όλων των προϊόντων που αναφέρθηκαν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερβολική και συχνή χρήση των βαφών / βερνικιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου, του θηλάζοντος βρέφους αλλά και της ίδιας της μαμάς.

Παν μέτρον άριστον!

Νικολίτσα Κ. Κουτρουμάνη, MD, MSc, PhD – Παιδίατρος

paidiatroskoutroumani.gr

Το MommyCool προτείνει:

Βιολογικό λαδάκι ραγάδων Mustela

Εφαρμόστε το λάδι πρωί και βράδυ ξεκινώντας από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης, ακόμα και μετά τον τοκετό.

Βήμα 1: Βάλτε λίγες σταγόνες στα χέρια σας.

Βήμα 2: Απλώστε το λάδι στην κοιλιά, στους γοφούς, στους γλουτούς και στο στήθος

Βήμα 3: Απορροφάται άμεσα, επιτρέποντας σας να ντυθείτε γρήγορα!

error: Content is protected !!