close
Back to school: Πως να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Back to school: Πως να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Γράφει η Ραφαέλλα Στεφανίδου, εγγεγραμμένη Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολόγος

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά άγχος συνοδευόμενο αρκετές φορές με πολύ κλάμα, ιδιαίτερα στα νήπια τα οποία πηγαίνουν για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο αλλά και στα πρωτάκια τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στο δημοτικό. Το άγχος είναι φυσιολογικό επακόλουθο καθώς τα παιδιά καλούνται να προσέλθουν σε ένα νέο περιβάλλον άγνωστο για αυτούς στο οποίο δεν γνωρίζουν τι να περιμένουν. Τα παιδιά με την ένταξη τους στο σχολικό πλαίσιο πρέπει να αναδιαμορφώσουν τις ρουτίνες τους, να ακολουθήσουν μία σειρά από νέους κανόνες, αλλά και να γνωρίσουν νέα πρόσωπα (δασκάλους και συμμαθητές).

Δεδομένου λοιπόν ότι η ένταξη των παιδιών σε ένα καινούριο περιβάλλον είναι τόσο μεγάλο γεγονός καλό είναι να αφιερώσουμε αρκετές ημέρες πριν για αυτή τη συναρπαστική πρώτη ημέρα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος αποχωρισμού που πιθανόν να αισθάνονται.

Ορισμένες συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών είναι:

Επισκεφτείτε το σχολείο, με αυτό τον τρόπο το παιδί εξοικειώνεται με την τοποθεσία και αισθάνεται το χώρο πιο οικείο. Προετοιμάστε το παιδί σας λέγοντας του πόσες ημέρες απομένουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και το όνομα του σχολείου όπου θα φοιτήσει. Αν το επιτρέπει το σχολείο εισέλθετε μέσα και εξερευνήστε με το παιδί τις εγκαταστάσεις, την πιθανή του τάξη, τον εξωτερικό χώρο του διαλείμματος, και που βρίσκονται χρήσιμοι χώροι (τουαλέτες, κυλικείο).

Διαβάστε βιβλία για την πρώτη ημέρα του σχολείου. Τα παραμύθια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπει το παιδί στη θέση του πρωταγωνιστή, και να ξεκινήσετε μία συζήτηση επί του θέματος.

Παραμείνετέ ψύχραιμοι και ενθαρρύνεται το παιδί να μιλήσει για τα συναισθήματα του, προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και σίγουροι πως όλα θα πάνε καλά. Αν δείτε το παιδί σας να είναι ανήσυχο τις προηγούμενες ημέρες, ενθαρρύνεται το να εκφράσει το πως νιώθει χωρίς ωστόσο να είστε επίμονοι. Δώστε του να καταλάβει πως όλα θα πάνε καλά και πως εσείς στο τέλος της ημέρας θα είστε πάντα εκεί για ότι χρειαστεί. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού εξιστορώντας του δικές σας προσωπικές εμπειρίες ως μαθητές.

Πηγαίνετε για ψώνια, απολαύστε αυτή την ευχάριστη εμπειρία με το παιδί σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες που σας έχει δώσει το σχολείο αγοράζοντας τα απαραίτητα ρούχα αλλά και γραφική ύλη. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να διαλέξει τα αγαπημένα του αντικείμενα (σχολική τσάντα, κασετίνα, μολύβια κ.λπ.). Προσοχή όμως δε χρειάζεται όλα αυτά να είναι μεγάλης χρηματικής αξίας.

Αυτοεξυπηρέτηση, βεβαιωθείτε πως το παιδί σχολικής ηλικίας (δημοτικού) είναι σε θέση να ντύνεται, να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα, και να τρέφετε μόνο του. Αυτό θα το κάνει να αισθάνεται πιο σίγουρο για τον εαυτό του.

Η ρουτίνα και οργάνωση είναι πολύ σημαντικά τόσο για το παιδί όσο και για εσάς. Λίγες ημέρες πριν αρχίστε να δημιουργείτε τη ρουτίνα που απαιτεί το σχολείο, όπως για παράδειγμα τις ώρες του ύπνου ή του πρωινού. Επιπρόσθετα η οργάνωση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ένταξη του παιδιού στη ρουτίνα της νέας σχολικής χρονιάς. Οργανώστε μαζί με το παιδί σας: τη σχολική του τσάντα, βρέστε από το προηγούμενο βράδυ το ρούχο ή τη στολή που θα φορέσει, και προετοιμάστε ένα υγιεινό γεύμα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιού το οποίο θα πάρει μαζί του.

Να είστε υπομονετικοί, είναι εντάξει ένα παιδί να συνεχίσει να βιώνει άγχος ή και να κλαίει για ένα χρονικό διάστημα. Μια επιτυχημένη μετάβαση χρειάζεται κάποιες εβδομάδες προσαρμογής. Παρόλα αυτά αν εντοπίσετε πως το άγχος αποχωρισμού παρεμποδίζει τη λειτουργικότητα του παιδιού σας μπορείτε να καταφύγετε και να πάρετε κάποια επαγγελματική γνώμη.

Ραφαέλλα Στεφανίδου

Εγγεγραμμένη Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολόγος

Facebook page: stefanidou.rafaella

error: Content is protected !!