Τον χαλβά, τον εκτιμώ όχι μόνο για τη φοβερή του γεύση αλλά γιατί είναι από τις μεγαλύτερες ενδείξεις τις ελληνικής φιλοξένιας: δεν υπάρχουν πολλά μέρη στο κόσμο που με το που ζητήσεις το λογαριασμό σε περιμένει ένα ζεστό κομμάτι σιμιγδαλένιας απόλαυσης για το ευχαριστώ που μας τιμήσατε. Μιας και δεν έχει κρέμες και σοκολάτες είναι φαινομενικά αθώος, και αυτό που λέμε «ελαφρύ γλυκάκι» μέχρι να τον φτιάξεις στο σπίτι και να συνειδητοποίησεις τους τόνους ζάχαρης που μπαίνουν στο σιρόπι. Αν λοιπόν αγαπάς κι εσύ πολύ τη χαλβά και θέλεις μια πιο υγιεινή και διατροφικά πλούσια εκδοχή του, η συνταγή αυτή είναι για σένα. Αντικαθιστάς τη ζάχαρη με μέλι, το ηλιέλαιο με λάδι καρύδας, και πρόσθέτεις σπόρους κολοκύθας που είναι πλούσιοι σε Zinc και διάφορες μορφές της βιταμίνης Ε, καθώς και αποξηραμένα γκότζι μπέρις, για βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Υλικά
120γρ λάδι καρύδας
200γρ σιμιγδάλι
280ml μέλι
500ml νερό
1 κλαράκι κανέλας
10κομμάτια γαρίφαλλο
Μια χούφτα σπόρους κολοκύθας
Μια χούφτα γκότζι μπέρις ή κράνμπερι
Ξεκινάμε με το σιρόπι: σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και μετά απο 2-3 λεπτά κλείνουμε το μάτι. Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το λάδι καρύδας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουταάλα μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πάρει χρώμα. Μόλις έχει αρχίσει ελαφρά να ροδίζει αφαιρούμε από το σιρόπι το γαρύφαλο και τη κανέλα και σιγά σιγά ρίχνουμε το σιρόπι στο σιμιγδάλι (αυτό είναι το σημείο που θα αρχίσει να βγάζει καπνούς). Ανακατεύεις μέχρι το σιμιγδάλι να αποροφήσει όλο το σιρόπι και στο τέλος προσθέτεις τους σπόρους κολοκύθας και τα γκότζι μπέρις. Αφήνεις να κρυώσει λίγο και βάζεις σε φόρμα!
Θα βρείς κι άλλες συνταγές και συμβουλές υγιεινής διατροφής στο blog www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife
Κορίνα