close
Πυρετός στα μικρά παιδιά – όσα πρέπει να ξέρετε

Πυρετός στα μικρά παιδιά – όσα πρέπει να ξέρετε

29 November 2021featured

Γράφει ο Δρ.Νίκος Μακρίδης  – Ειδικός Παιδίατρος

Ο πυρετός είναι μια ψηλή θερμοκρασία. Κατά γενικό κανόνα σε παιδιά,η θερμοκρασία πάνω από 37,5 ° C είναι πυρετός.
Για τους γονείς μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, αν το παιδί τους έχει μια ψηλή θερμοκρασία. Σχεδόν κάθε γονέας έχει αισθανθεί ένα θερμό, πυρετώδες μέτωπο του παιδιού τους και ανησυχεί. Είναι σοβαρό; Πόσο υψηλή θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή; Θα πρέπει να πάω στο γιατρό; Ωστόσο, είναι πολύ κοινό φαινόμενο και συχνά περνά από μόνο του χωρίς θεραπεία.
Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μάθετε αν το παιδί σας έχει πυρετό είναι να πάρετε τη θερμοκρασία του με ένα θερμόμετρο.

Τι προκαλεί ψηλή θερμοκρασία;
Ο πυρετός είναι ένα υγιές σημάδι ότι το σώμα λειτουργεί σωστά για να πολεμήσει και να νικήσει μια μόλυνση. Μέσα από μια χημική αντίδραση, το σώμα μας ανυψώνει την εσωτερική μας θερμοκρασία στην προσπάθεια του να σταματήσει τους κακούς ιούς και τα βακτήρια να αναπαραχθούν.
Οι πιο κοινές πηγές μόλυνσης στα παιδιά είναι οι ιοί. Τα μικρά παιδιά μπορούν συχνά να έχουν επτά έως 10 ιογενείς ασθένειες με πυρετό κάθε χρόνο – ειδικά αν είναι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή προδημοτική, όπου οι ιοί εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ των παιδιών. Η δεύτερη πιο συχνή πηγή μόλυνσης είναι τα βακτήρια. Και οι δύο τύποι λοιμώξεων, ιογενείς και βακτηριακές, μπορεί να προκαλέσουν πυρετό.

Κοινές συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό περιλαμβάνουν:
-λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (RTIs)
-γρίπη
-μολύνσεις των αυτιών(ωτίτιδες)
-ροδάνθη=roseola (ένας ιός που προκαλεί πυρετό και εξάνθημα)
-αμυγδαλίτιδα
-νεφρίτιδες ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις)
-κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, όπως η ανεμοβλογιά και κοκκύτης

Η θερμοκρασία του παιδιού σας μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά την οδοντοφυΐα (όταν τα δόντια τους αρχίζουν να αναπτύσσονται), μετά από εμβολιασμούς, ή αν υπερθερμανθεί εξαιτίας της υπερβολικής παραμονής στο κρεβάτι ή υπερβολικού ρουχισμού.

Πότε πρέπει να ζητήσετε επείγουσα ιατρική συμβουλή
Επικοινωνήστε με το παιδίατρό σας επειγόντως, αν το παιδί σας:
-είναι κάτω των τριών μηνών και έχει θερμοκρασία 38C και άνω (επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμα. Αυτό τα αφήνει σε κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων)
-είναι μεταξύ τριών και έξι μηνών και έχει μία θερμοκρασία από 39C και άνω
Θα πρέπει επίσης να δείτε τον γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει άλλα σημάδια αδιαθεσίας, όπως επίμονος έμετος, η άρνηση λήψης τροφής, χαλαρότητα ή υπνηλία.
Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πέρα, εμείς οι παιδίατροι γενικά δεν ανησυχούμε πολύ για τους πυρετούς, εκτός εάν διαρκούν για τέσσερις ημέρες ή περισσότερο, και προκαλούν συμπτώματα όπως σημαντική απάθεια / ευερεθιστότητα, άσχημο πονόλαιμο, βήχα ή επιδείνωση του πόνου κατά την ούρηση.
Εάν το παιδί σας φαίνεται να είναι καλά κατά τα άλλα – για παράδειγμα, αν παίζει και δίνει προσοχή τότε είναι λιγότερο πιθανό να είναι σοβαρά άρρωστο.

Θεραπεία πυρετού
Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, είναι σημαντικό να το κρατήσετε ενυδατωμένο, δίνοντας τους άφθονο δροσερό νερό για να πίνει. Στα μωρά πρέπει να δίνονται πολλά υγρά, όπως το μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν διψά, να προσπαθείτε να του δίνετε να πίνει λίγο και συχνά για να κρατήσει τα επίπεδα των υγρών του ψηλά.
Για να μειωθεί η θερμοκρασία του παιδιού σας μπορείτε επίσης:
-να το κρατάτε δροσερό εάν το περιβάλλον είναι ζεστό – για παράδειγμα, καλύψτε το με ένα ελαφρύ σεντόνι (αλλά θα πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένο για το περιβάλλον τους)
-κρατάτε το δωμάτιο δροσερό- γύρω στους 18 °-20 °C είναι περίπου καλά (ανοίξτε ένα παράθυρο, αν χρειαστεί)
*Να βρέχετε το παιδί σας με κρύο νερό δεν συνιστάται για να μειώσετε τον πυρετό.

Αντιπυρετικά
Η παρακεταμόλη για παιδιά ή η ιβουπροφαίνη λειτουργούν ως αντιπυρετικά, τα οποία βοηθούν να μειωθεί ο πυρετός, καθώς και ως παυσίπονα. Δεν μπορείτε να του δώσετε και τα δύο ταυτόχρονα, αλλά αν το ένα δεν έχει αποτέλεσμα τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το άλλο αργότερα.
Τα αντιπυρετικά δεν είναι πάντα απαραίτητα. Εάν το παιδί σας ανέχεται τον πυρετό ή την υποκείμενη νόσο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα αντιπυρετικά για να μειώσετε τον πυρετό.
Κατά τη χρήση αντιπυρετικών, να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες του φαρμάκου για να βρείτε τη σωστή δόση και τη συχνότητα για την ηλικία του παιδιού σας.

Πιο σοβαρές ασθένειες
Μερικές φορές, μια υψηλή θερμοκρασία σε παιδιά συνδέεται με πιο σοβαρά σημεία και συμπτώματα όπως:
-δύσπνοια
-έμετος
-εξάνθημα
-σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις
Πιθανές σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις περιλαμβάνουν:
-μηνιγγίτιδα – λοίμωξη των μηνίγγων (τις προστατευτικές μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό)
-σηψαιμία – λοίμωξη του αίματος
-πνευμονία – φλεγμονή του ιστού των πνευμόνων, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δυνητικά σοβαρές αιτίες του πυρετού είναι σχετικά σπάνιες.
Να θυμάστε, οι πυρετοί είναι ένα σημάδι ενός υγειούς ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν το παιδί σας έχει χαμηλό πυρετό και κανένα άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα, δώστε του άφθονα υγρά, ξεκούραση και αγάπη. Ο πυρετός θα έχει φύγει σε λίγες μέρες.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

error: Content is protected !!