close
Μωρά και ασφαλές co-sleeping: οι κανόνες

Μωρά και ασφαλές co-sleeping: οι κανόνες

O ύπνος κοντά στους γονείς – στο ίδιο δωμάτιο – κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού ενισχύει το μητρικό θηλασμό και προστατεύει ενάντια στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ), την πιο συχνή αιτία θανάτου των βρεφών. Για αυτό, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία συνιστά το νεογέννητο να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του.

Co-sleeping είναι ο ύπνος του μωρού στο κρεβάτι των γονιών. Αποτελεί μια συχνή πρακτική την οποία οι επαγγελματίες υγείας έως πρόσφατα αποθάρρυναν. Νεότερες έρευνες όμως δείχνουν ότι ο ύπνος μαζί με την μαμά βοηθάει στην συνέχιση του αποκλειστικού θηλασμού και δεν συσχετίζεται με το ΣΑΒΘ, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας. Ο ύπνος λοιπόν στο κρεβάτι της μαμάς δεν είναι περισσότερο επικίνδυνος από άλλες επιλογές, αρκεί οι γονείς να τηρούν ορισμένες προυποθέσεις ασφαλείας:

1. Να μην καπνίζουν. Έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στον ύπνο μαζί με γονείς καπνιστές και το ΣΑΒΘ, αλλά όχι για γονείς μη καπνιστές.

2. Να μην πίνουν ποσότητες αλκοόλ (πάνω από ένα – δύο ποτά).

3. Να μη χρησιμοποιούν κατασταλτικά φάρμακα όπως αντιισταμινικά, αγχολυτικά κλπ.

4. Να μην παίρνουν ναρκωτικές ουσίες.

5. Η μητέρα να μην είναι υπερβολικά κουρασμένη, με μειωμένες αντιδράσεις.

6. Η μητέρα να θηλάζει. Το μωρό που πίνει μπιμπερό δεν πρέπει να κοιμάται μαζί με τη μητέρα του. Έχει βρεθεί ότι οι μητέρες που δεν θηλάζουν κοιμούνται με την πλάτη τους στο παιδί και αντιδρούν πολύ λιγότερο στις ανάγκες του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αντίθετα η θηλάζουσα μητέρα κοιμάται σε μια στάση που προστατεύει το παιδί και γυρίζει συχνά προς το παιδί στον ύπνο της ώστε να το ταίσει ξαπλωτά. Ο θηλασμός προστατεύει από το ΣΑΒΘ.

7. Το μωρό να μην γεννήθηκε πρόωρο ή λιποβαρές.

8. Το μωρό να μην έχει πυρετό ή οξεία ασθένεια.

9. Να χρησιμοποιείται πλατύ κρεβάτι ενήλικα και όχι καναπές ή πολυθρόνα.

10. Το δωμάτιο να μην είναι πολύ κρύο. Να μη χρειάζεται βαρύ σκέπασμα που θα μπορούσε να ζεστάνει υπερβολικά το μωρό.

11. Το δωμάτιο να μην είναι υπερβολικά ζεστό. Θερμοκρασία 18-22 βαθμών Κελσίου είναι ιδανική.

12. Το μωρό να μη φοράει υπερβολικά πολλά ρούχα – όχι περισσότερα από όσα φορούν οι γονείς.

13. Το μωρό να τοποθετείται ανάσκελα, στη μέση του κρεβατιού, ανάμεσα στους γονείς ή με μαξιλάρια στις άκρες για να μην πέσει από το κρεβάτι.

14. Να μην έχει το παιδί από κάτω του μαξιλάρι.

15. Το στρώμα του κρεβατιού να μην είναι μαλακό, να μη βουλιάζει.

16. Να μην υπάρχουν επικίνδυνα για να παγιδευθεί το παιδί κενά ανάμεσα στο κρεβάτι και το στρώμα.

17. Να μην σκεπάζουν το μωρό ποτέ πάνω από το λαιμό. Τα σκεπάσματα να είναι στερεωμένα στα πόδια του κρεβατιού.

18. Να σκεπάζουν το μωρό με ελαφριά βρεφική κουβέρτα ή σε υπνόσακο. Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους βιώνουν πιο ζεστές συνθήκες σε σύγκριση με εκείνα που κοιμούνται ξεχωριστά. Ωστόσο τα μωρά που κοιμούνται με τη μαμά τους μπορούν και διατηρούν επαρκή θερμορρύθμιση επιτυγχάνοντας ομαλή θερμοκρασία σώματος σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

19. Να μην κοιμάται άλλο παιδί ή κατοικίδιο στο ίδιο κρεβάτι.

20. Να μην αφήνουν το μεγαλύτερο μωρό μόνο του σε κρεβάτι ενήλικα.

Τέλος, υπάρχει πρόσφατα διεθνώς ένα ερευνητικό ενδιαφέρον για την πρακτική του co-bedding. Σύμφωνα με αυτήν, το μωρό κοιμάται στο δικό του κρεβατάκι, μόνο που αυτό βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι των γονιών, στο ύψος του κεφαλιού. Η κούνια του μωρού περιβάλλεται από κάγκελα, εκτός από την πλευρά προς το κρεβάτι της μαμάς, η οποία είναι χωρίς κάγκελο, ώστε να είναι συνεχόμενη με το στρώμα των γονιών. Με αυτόν τον τρόπο, γονείς και παιδί έχουν τον δικό τους χώρο, αλλά ταυτόχρονα κοιμούνται μαζί, ώστε εύκολα, σε περίπτωση που το μωρό θέλει να θηλάσει ή ξυπνάει, η μαμά να ανταποκρίνεται κατάλληλα φέρνοντάς το κοντά της και χωρίς να χρειάζεται να σηκωθεί.

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC

https://pediatros-thes.gr/

Το MommyCool προτείνει:

Snuz Βρεφικό Λίκνο SnuzPod4

Κοιμηθείτε με ασφάλεια, ταίστε εύκολα και βρεθείτε ακόμα πιο κοντά με το μοναδικό λίκνο SnuzPod4. Η ιδανική λύση για τον ύπνο από νεογέννητο έως και τους 6 μήνες.

 • Ελαφριά καλαθούνα που αφαιρείται: 20% μεγαλύτερο αλλά 30% ελαφρύτερο, κάνοντάς το πιο ευρύχωρο για το μωρό και ευκολότερο να αποσπαστεί από τη βάση του και να μεταφερθεί οπουδήποτε στο σπίτι.
 • Χάρη στη δυνατότητα της βάσης του να σηκώνεται με τη χρήση ειδικού «ποδιού» μπορεί να τοποθετηθεί σε καλύτερη θέση αν το μωράκι σας ταλαιπωρείται από παλινδρόμηση και να του προσφέρει ανακούφιση και ήρεμο ύπνο.
 • Και οι 2 του πλευρές διαθέτουν πλέγμα που αναπνέει και ενισχύει την κίνηση του αέρα, επιτρέποντάς σας ταυτόχρονα να βλέπετε το μωράκι σας κάθε στιγμή.
 • Πάντα στο πλάι σας: Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το να ξυπνάτε δίπλα στο χαμογελαστό ευτυχισμένο μωράκι σας και την ηρεμία που θα νιώσετε έχοντάς το δίπλα σας όλη νύχτα.
 • Εύκολο τάϊσμα: Η πλευρά που ενώνεται με το κρεβάτι σας ανοίγει με φερμουάρ κάνοντας το βραδινό τάισμα ευκολότερο και άνετο, ενώ παράλληλα χαρίζει στο μωράκι σας τον ολόδικό του ασφαλή χώρο για να κοιμάται.
 • Απλή τοποθέτηση: Με 9 επίπεδα ύψους το SnuzPod4 εφάπτεται ιδανικό σε κρεβάτια-στρώματα αλλά και σε κρεβάτια με σκελετό, χρησιμποιώντας τους ιμάντες που περιλαμβάνονται.
 • Σηκώνετε και φύγατε: Δεν είναι απαραίτητο να έχετε έξτρα καλαθούνα για το μωράκι σας. Το αποσπώμενο εσωτερικό του SnuzPod είναι πανάλαφρο (μόλις 4.1 κιλά) και πολύ ευρύχωρο.
 • Το SnuzPod4 είναι πάντα στο πλευρό σας και έτσι το μωράκι σας έχει ένα σταθερό περιβάλλον για τον ύπνο του.
 • Ιδανικό ως ανεξάρτητη κούνια: Όταν έρθει η ώρα να μετακινηθεί το μωράκι σας στο δικό του δωμάτιο το SnuzPod4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητη κούνια με βάση που λικνίζεται και βοηθά το μωράκι σας να κοιμάται ήρεμα.
 • Φτιαγμένο με φροντίδα: Σκεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Αγγλία, το SnuzPod4 είναι μοναδικά φτιαγμένο με φυσικό ξύλο οξιάς, χωρίς τη χρήση MDF ή λούστρου.
 • Βραβευμένο: Το SnuzPod4 είναι το μόνο λίκνο που τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι που έχει κερδίσει το διάσημο Queen’s Award!
 • Περιλαμβάνει στρώμα: Φτιαγμένο αποκλειστικά από υλικά πιστοποιημένα με το Oeko-Tex 100 Class 1 (Baby), εξασφαλίζει ότι είναι απαλαγμένο από επικίνδυνα χημικά ή ουσίες

 

 

error: Content is protected !!