Γράφει η Χάρις Μαραθεύτη – Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά συχνά αρνούνται να φάνε ορισμένα τρόφιμα για διάφορους λόγους. Όλοι γνωρίζουμε ότι μία διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το καλύτερο για το παιδί μας, ωστόσο, για ορισμένα παιδιά φαίνεται πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη.
Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να περάσετε κάποια μηνύματα για την σωστή διατροφή στα παιδιά σας και να τους βοηθήσετε να υιοθετήσουν μια πιο υγιή στάση απέναντι στο φαγητό.
- Δώστε το καλό παράδειγμα και δείξτε στο παιδί σας πως και εσείς απολαμβάνετε μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία τροφίμων.
- Τοποθετήστε κομμένα φρούτα και λαχανικά μπροστά στα παιδιά σας την ώρα που παίζουν. Κάνετε πιο διασκεδαστικά το πιάτο τους φτιάχνοντας διάφορα σχέδια και χαμογελαστά πρόσωπα.
- Αφήστε τους να βοηθήσουν στην κουζίνα, ακόμη και από πολύ μικρή ηλικία. Θα είναι πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν φαγητά που έχουν φτιάξει οι ίδιοι.
- Επιτρέψτε τους να παίξουν λίγο με το φαγητό τους και να το εξερευνήσουν !!
- Χρησιμοποιήστε αγαπημένα τους πιάτα όπως π.χ. ζυμαρικά, πίτσα, σάντουιτς, χάμπουργκερ, για να δοκιμάσετε να εντάξετε καινούργιες τροφές. Για παράδειγμα μπορείτε να «κρύψετε» τριμμένα ή ψιλοκομμένα λαχανικά μέσα σε σάλτσες, πάνω στην πίτσα και μέσα σε σάντουιτς ή να φτιάξετε μπιφτέκια με όσπρια και λαχανικά.
- Μην προσφέρετε κάτι διαφορετικό να φάνε ή να τους επιτρέψετε να φάνε δημητριακά, τοστ, σοκολάτα ή μπισκότα αν το πρώτο γεύμα απορρίπτεται. Δώστε την επιλογή είτε να φάνε το πρώτο γεύμα που προσφέρεται ή να περιμένουν μέχρι την επόμενη ώρα του φαγητού.
- Πείτε μπράβο στο παιδί σας όταν τρώει καλά, αλλά προσπαθήστε να μην απογοητεύεστε ή να θυμώνετε όταν δεν τρώει.
- Μην ανησυχείτε αν στο παιδί σας δεν αρέσουν ορισμένα τρόφιμα – ξαναπροσπαθήστε το ίδιο φαγητό σε λίγες μέρες ή σε διαφορετική μορφή.
- Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να παρουσιάσετε ένα καινούργιο φαγητό μέχρι και 10 φορές πριν το παιδί σας το δοκιμάσει.
- Παρουσιάστε τα φαγητά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και εξηγήστε πως καταναλώνοντας υγιεινά τρόφιμα θα τους βοηθήσει να μεγαλώσουν σωστά και να είναι υγιείς. Και αποφεύγετε να ονομάζετε τρόφιμα ως ανθυγιεινά ή παχυντικά.
- Να έχετε τακτικά γεύματα σε ένα ήσυχο και χαλαρό περιβάλλον. Μη βιάζετε το παιδί να φάει, ωστόσο φροντίστε τα γεύματα να μην ξεπερνούν τα 30 λεπτά.
- Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί ποτά ή σνακ πριν από το γεύμα, καθώς αυτό θα επηρεάσει την όρεξή τους.
- Ποτέ μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε, και ούτε να χρησιμοποιούνται απειλές ή δωροδοκίες.
- Σταματήστε να ταΐζει το παιδί όταν σας πει πως έχει χορτάσει.
Από τη Χάρις Μαραθεύτη
Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Ιδιοκτήτρια του Kids Yoga & Cooking Classes with Haris
Tel:99720235 Email: harismaratheftis@gmail.com
Facebook: Kids Yoga & Cooking with Haris